Dnes je piatok 22.11.2024 - 22:33:59 17 užívateľov online - neprihlásený

100€ Bratislavské korunovácie – 275. výročie korunovácie Márie Terézie

100€ Bratislavské korunovácie – 275. výročie korunovácie Márie Terézie

Národná banka Slovenska vyhlásila v júli 2015 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh zlatej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 100 eur s tematikou Bratislavské korunovácie – 275. výročie korunovácie Márie Terézie. Do súťaže bolo predložených devätnásť výtvarných prác od šestnástich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných mincí a zberateľských mincí ich hodnotila v októbri 2015. Jej odbornými poradcami boli PhDr. Tünde Lengyelová, CSc., zástupkyňa Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a historik PhDr. Štefan Holčík, CSc.

Na základe odporučenia odbornej komisie schválila Banková rada NBS na realizáciu výtvarný návrh akad. mal. Vladimíra Pavlicu, ktorému bola udelená prvá cena. Komisia ocenila veľmi dobré vystihnutie zadanej témy, kvalitné výtvarné spracovanie návrhu a vyzdvihla neobvyklé vloženie medailónu v tvare oválu do kruhového mincového poľa na oboch stranách. Pozitívne hodnotila aj historickým reáliám zodpovedajúce stvárnenie veduty Bratislavy a motívov z korunovačného sprievodu na averze a portrét mladej kráľovnej na reverze.

Druhá cena nebola v súťaži udelená. Zníženú tretiu cenu získali tri návrhy.

Návrh akad. soch. Michala Gavulu zaujal vystihnutím témy a spracovaním scény z korunovácie na averze a portrétu kráľovnej na reverze, ktorý je vhodne doplnený fragmentom architektúry z korunovačného Dómu sv. Martina. Ako problematické sa však javilo množstvo zobrazených detailov, najmä s ohľadom na menšiu plochu zlatej mince.

Na návrhu akad. soch. Ivana Řeháka komisia vyzdvihla najmä stvárnenie averzu, ktorému dominuje zobrazenie anjela z výzdoby korunovačného Dómu sv. Martina od významného barokového sochára Georga Rafaela Donnera. Zobrazenie je pri spodnom okraji mince zaujímavo doplnené siluetou postáv hlavných aktérov korunovácie – kráľovnej, biskupa a palatína. Autor pri tvorbe zohľadnil proof vyhotovenie mince, na ktorom by preleštené postavy vystupovali z okolitého matného reliéfu. Portrét panovníčky na reverznej strane však nedosahuje podľa hodnotenia komisie výtvarnú kvalitu averzu.

Pozitívom návrhu autora Karola Lička sú podľa komisie dobre stvárnené historické prvky charakterizujúce dobu. Na averze je to dobová podoba hradu, podhradia a korunovačného sprievodu, ktoré vhodne dopĺňa zobrazenie oboch strán korunovačného žetónu Márie Terézie. Na reverze je portrét panovníčky s korunou nesenou anjelmi, s vedutou mesta a korunovačným zhromaždením v pozadí. Hodnotu návrhu znásobuje súlad averzu a reverzu a použitý kruhopis, ktorý ohraničuje ozdobný prvok – perlovec.

Plánovaný termín emisie zlatej zberateľskej mince je v máji 2016.

Zdroj: http://www.nbs.sk

Editováno: 3.3.2016 15:19
0 0

Neoficialne info po dnešnej návšteve mincovne : Razba 100€ je : 4 200 ks ,momentálne beznádejne vyrezervovaná , a stále im chodí poptávka na kúpu aj zo zahraničia. :)

0 0

Mám stejné ifno o počtu kusů z Kremnice. Pokud tomu tak skutečně bude tak je to velmi nízký (do budoucna s velkým potenciálem zhodnocení) náklad na tak významné téma.

0 0

Pokiaľ je to tak a NBS nenariadi dorazbu tak tu konečne máme znova mincu, ktorá obohatí naše zbierky nielen svojou fyzickou existenciou ale i svojou hodnotou.

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Razba už prebieha : tak som zvedavý na cenu :(

0 0

Posledne to bolo 390 tak táto bude na tom podobne. Určite nie menej. Skôr 390+.

0 0

Ja len aby sa potom nevyhovárali , že cena je preto veľa lebo zlato je drahé : museli ho kupovať cca 2 mesiace predtýmto a to ešte nebola cena zlata príliš veľká! :)

0 0

Môžem potvrdiť že emisia bude 4200 ks, limit je 5000. Dá sa očakávať, kôli výraznému záujmu a vyššej cene zlata, že cena bude, ako píše trobo, veľmi pravdepodobne podstatne vyššia ako napríklad u Rastislava. Rovnako sa dá očakávať, že táto minca bude zaujímavá zberateľsky aj investične, pretože osobnosť Márie Terézie oslovuje historicky aj okolité národy a ich zberateľov, teda Najmä českých, rakúskych a maďarských. Bude to bezpochyby dobrá minca.

0 0

Náklad bude miesto pôvodne spomínaných 4200 zvýšený o 100ks na 4300. A takto bude vyzerať vo “farbe” podľa mňa vyzerá lepšie ako model:
http://www.nbs.sk/…-nova-emisia

Editováno: 9.3.2016 11:25

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 555

trobo napsal:

Náklad bude miesto pôvodne spomínaných 4200 zvýšený o 100ks na 4300. A takto bude vyzerať vo “farbe” podľa mňa vyzerá lepšie ako model:

Všetko pekné okrem tej zle urobenej Drakulovskej ruky Márie Terézie. :-)

0 0

Hold, niekde sa to vydávanie a sobášenie v rode muselo prejaviť. :)

Aj to poprsie je menšie ako na toliaroch ;)

Editováno: 9.3.2016 11:40

0 0

Nie nie, ospravedlňujem sa za nepozornosť, emisia bola a je 4300 kusov a limit 5000 kusov. A skutočne, v tomto Au prevedení je to niečo celkom iné, môžem povedať, že teraz sa mi prichádzajúca minca skutočne páči. Mám pocit, že toto bude naozaj dobrá 100 eurovka. Možno najlepšia..

0 0

No tak, áno, to porsie podľa všetkých dostupných dobových informácií je na tejto minci fakt poddimenzované, ale možno by v objektívnych parametroch zabralo priveľa priestoru na minci a možno aj vytŕčalo :-)
A čo sa týka “drakulovskej” ruky, no nesmieme zabúdať, že Mária Terézia bola veľmi razantná a mocná žena ktorá údajne v rukách dokázala vyrovnať konskú podkovu, tak aj jej ruky tomu museli asi v reále zodpovedať. Jasne, detaily sa vždy nájdu, ale teraz sa mi táto minca úprimne páči a teším sa na ňu, aj keď tieto razby nie su zrovna moja srdcovka.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 558

Počkáme si na reálnu minci a potom uvidíme. No smeruje dobrým smerom. ;)

Editováno: 9.3.2016 12:22

0 0

Áno, treba počkať na reálnu mincu v ruke, ale mám pocit, že nie každému sa to podarí… Bolo by zaujímavé vedieť aký podiel z razby pôjde do iných štátov, aké sú potvrdené objednávky. Predpokladám, že obchodníci minimálne z ČR, Maďarska a Rakúska väčší či menší záujem o túto mincu mať budú, zas asi podľa predbežného záujmu ich zákazníkov. Emisia je v tomto prípade, popri silnom motíve, zberateľsky zaujímavá, keď vezmeme do úvahy aj pravdepodobnú snahu o špekulatívne nákupy (to nemyslím hanlivo, to je realita), v očakávaní zhodnotenia tejto razby, môže nás čakať aj celkom zaujímavý vývoj.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 557

S poprsím souhlasím že mohlo být větší :-).
Zvláště když před 3 měsíci porodila Josefa II. (ale asi měla kojnou).

Mince “naživo” vypadá vskutku krásně. Myslel jsem ale že by si mohli více pohrát s proof a matnou plochou.

0 0

No neviem, ak vezmeme do úvahy predpokladané zamýšľané výtvarné stvárnenie mince ako “medailón v minci”, možno ani nebolo naplnením autorových predstáv vytiahnuť plochu okolo portrétu panovníčky vo vysokom lesku, ten sa skôr realizuje v podklade kolopisu na oboch stranách a samotný portrét a momentka v tomto kontraste byť prevedené ani nemali.

0 0

Já vím že to tak zamýšlel, ale spíš jsem to chtěl srovnat s rakouskou sérií Habsburské koruny.
Rakouská mincovna sice nepoužívá plochu Proof (ale spíše Proof like) nicméně to propojení těch ploch u nich bylo moc pěkné.

0 0

Na požiadanie autora tohoto vlákna vkladám svoj príspevok z iného vlákna aj sem, pretože podstata príspevku je venovaná nadchádzajúcej emisii 100 eurovej mince 275 výročie korunovácie Márie Terézie. Aby bolo porozumenie kontextu, pôvodný príspevok vznikol ako reakcia na zhodnocovanie niektorých českých mincí s témou panovníkov.

No na Slovensku táto rovnica veľmi neplatí. Dôvodom bude niekoľko vecí, na slovenské pomery príliš veľké počty emitovaných kusov, často vysoká cena a niekedy nepochybne nie celkom zvládnutý marketing a najmä distribúcia. No a iste, nie vždy najlepšie zvolená téma a jej stvárnenie. Z toho koša málinko vytŕčajú Svätopluk (1994), Razba toliarových mincí.. (1999), Bimilénium – najmä kôli nákladu (2000) a možno ešte predminuloročný Rastislav. Ostatné zapadli do šedi neveľkého záujmu a, obvykle, po počiatočnom boome a často trochu umelo vyvolanom zdaní nedostatku, prvá vlna drobného zhodnotenia a následne pokles záujmu i cien. Niektoré z minulých razieb je aj dnes, po rokoch, problém zobchodovať za nadobúdacie ceny, ktoré zas treba povedať, boli v niektorých prípadoch naozaj zbytočne vysoké.
Osobne sa ale domnievam, že 100 e Maria Terézia – 275 výročie korunovácie, sa môže tomuto modelu podstatnejšie vzdialiť. Podľa všetkého to bude nadnárodná minca o ktorú bude nezanedbateľný záujem aj v ďaľších krajinách historicky s jej osobnosťou spojených. Bolo by mimochodom naozaj zaujímavé získať informácie o potvrdených objednávkach tejto mince zo zahraničia v NBS a MK, čo ale zas nepochybujem, že niektorí skúsenejší obchodníci už intenzívne zisťujú. Pozitívnemu výhľadu nasvedčuje aj racionálna emisia (4300 ks). Vzal by som do úvahy aj predpoklad, že konkrétne túto mincu, kôli motívu, si kúpia aj ľudia z nenumizmatického prostredia. Takže záverom, tejto minci by som predpovedal šancu, medzi ostatnými v tejto kategórii, vyniknúť. Iste, nebude to asi zázrak, ale myslím, že to bude zberateľsky aj investične dobrá minca.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 735

Ďakujem Korlen za príspevok a s tým, čo si napísal plne súhlasím. Myslím, že táto 100€ minca ma určite budúcnosť a potenciál a tiež téma 275. výročie korunovácie Marie Terézie je veľmi vďačná…

0 0

Tady je jeden nevítězný návrh.
Atorem je Jiří Hanuš.

Idea uměleckého návrhu je symbolicky vyjadřit přísahu Marie Terezie při její korunovaci. Hlavním kompozičním prvkem je čtverec vyrytý do negativu, který sybolizuje zemi, kterou má Marie Terezie chránit ze všech čtyř světových stran. Uprostřed čtverce je zobrazena Marie Terezie na koni, protože na něm pronesla přísahu. Mimo čtverec je vysoký a hrubý reliéf země. Ten symbolizuje nebezpečí, které se hrne ze všech stran směrem k chráněnému území. Území pod ochranou Marie Terezie je pro podpoření myšlenky hladké a lesklé. Pro lepší vyznění symboliky jsem umístil na každou ze čtyř stran čtverce text přísahy. Ten má působit robustně jako hradby, které mají chránit zemi, proto je text umístěn dovnitř čtverce a odděluje tak chráněné uzemí od okolního světa. Nápis slovensko je umístěn pod kopyta koně, protože při korunovaci Marie s koněm stála na slovenském území. Znak Slovenska je vyrytý do negativu, to proto, aby byl symbol slovenska vyleštěný a hladký, tak jako čtverec a zdůraznilo se, že Slovensko je nedílnou součástí území, které Marie Terezie zapřísáhla ochránit.

Zdroj: design of medals

0 0

100 eurovka 2016 275. výročie korunovácie Márie Terézie bude v emisii 4300 ks. Limit, pokiaľ sa nemýlim, je 5000 ks. Verím, že to nebude nikoho pokúšať a konečne bude po čase na Slovensku zas dobrá, úspešná a perspektívna minca.

Editováno: 6.4.2016 19:42
0 0

Já očekávám, že ve velmi rychlém časovém horizontu po vydání předstihne zatím nejlepší zlatou 100 Eurovku Rastislava.

0 0

Dúfam,že bude perspektívna.­.........

0 0

Osobne o tom nepochybujem.

0 0

Tiež jej dávam veľkú šancu na úspech. Ak sa nič výnimočné nestane, bude to podľa mňa najlepšia 100€ minca…

0 0

Ako nám našepkal Ševci, má dobré informácie, emisia novej 100 eurovej mince – 275. výročie korunovácie Márie Terézie v Bratislave, je plánovaná na 17. mája, je to už oficiálna informácia.

0 0

Tak emisní cena 390 Euro za tuto minci je také přijatelná.
Už se na ni těším :)

0 0

Dobrá cena :-)

0 0

Teší sa na ňu mnoho ľudí, aj nezberateľov, aj ja napríklad tieto mince nejak špeciálne nezbieram, mám z nich z emocionálnych a estetických dôvodov iba Spišský hrad a Kremnické toliare, ale konkrétne na túto čakám. Cena vyšla podľa predpokladov 380 – 400, takže je to presne do stredu. Osobne nepochybujem, že to bude dobrá minca. Zberateľsky aj investične.

Editováno: 2.5.2016 16:45
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 744 )

Partneri

Reklama