Tak čerstvé info z Mincovne : nával davu : bežne tam brali aj po 20ks a
jeden pán 70ks : takže časom bude možno trh precítení a cena bude
stagnovať alebo to podržia a budú púšťať sem tam po 1ks : dáme sa
prekvapiť.............
Dnes je utorok 8.4.2025 - 0:49:10 - 21 užívateľov online - neprihlásený
Tak čerstvé info z Mincovne : nával davu : bežne tam brali aj po 20ks a
jeden pán 70ks : takže časom bude možno trh precítení a cena bude
stagnovať alebo to podržia a budú púšťať sem tam po 1ks : dáme sa
prekvapiť.............
No a to je ten problém, asi sa nedá predpokladť, že pán čo bral 70 kusov ich nutne potrebuje do svojej zbierky a ani ostatní dvadsaťkusoví páni ich do svojich zbierok toľko nepotrebujú. Takže? Sú to, bez urážky len konštatujem a nekritizujem, špekulatívne obchody ktoré vsádzajú na rast ceny tejto mince. Každý z nich má asi nastavenú nejakú hranicu výnosu, kedy už bude vyberať zisk a vracať mince na trh. A tam sa asi budú lámať ľady. Koľko mincí ešte bude vedieť trh – koncoví spotrebitelia absorbovať? A tam zas nastúpi železné pravidlo. Sú iba dve možnosti, teoretické, aby bola minca dlhodobo nedostatková čo by podmieňovalo perspektívny rast ceny. Buď že by nejaký jednotlivec, alebo skupina skúpili podstatné množstvo a minci by zabezpečili dlhodobú podporu, alebo že by podstatná časť nákladu odišla do zahraničia. Inak platí rovnica, koľko je na Slovensku zberateľov ktorí túto mincu rozhodne chcú mať v zbierke? Povedzme 1500? A koľko je náklad? Takže každý si môže kúpiť dve alebo tri. Jasne, vzhľadom na motív si túto konkrétnu mincu kúpia aj nezberatelia, na pamiatku, do daru, ako investíciu a podobne, ale to tiež nebudú tisíce ľudí. Takže sme na začiatku. Nezostáva než počkať ako sa veci vyvinú. Ja by som do toho celoživotné úspory rozhodne nedával, no na ndruhej strane verím, že toto bude po dlhšom čase zas naozaj dobrá minca. Zopakujem už len, ale zázraky by som nečakal.
Táto minca má podľa mňa šancu osloviť aj ľudí, ktorí historicky nemali záujem o predošlé slovenské Au mince, a to z dvoch dôvodov:
Ale samozrejme je to len úvaha.
Okrem toho podľa mňa minca je pekná, aj keď názorov na toto je mnoho. Ide o dobové zobrazenie Márie Terézie a v 18. storočí portréty vyzerali takto.
Áno toto, dá sa súhlasiť s tým, čo ste napísali a myslím, že ak by sa vyhlásila anketa sympatií na výtvarné stvárnenie mince, väčšina by bola asi za. Ale na dlhodobý úspech z pohľadu zhodnocovania to nestačí. Rozhodne však má práve táto minca potenciál vzhľadom na všetko vyššie napísané. Na druhej strane je však mnoho objektívnych rizikových faktorov, o ktorých sa dá diskutovať, ktoré môžu do veľkej miery ovplyvniť budúcnosť tejto mince. Spomeňme si napríklad na prvú zlatú pamätnú mincu samostatného Slovenska – Svätopluka. Vcelku priaznivý náklad, do istej miery tiež nadnárodný motív, prvá minca je vždy zaujímavejšia a podobne. Tiež sa výrazne zhodnotila a následne nastal zas pomerne výrazný pokles. Iste, pri týchto minciach zohráva nezanedbateľnú úlohu cena zlata a s tým spojený aj psychologický efekt. Ale osobne som presvedčený, že za poklesom ceny treba vidieť najmä práve jej zhodnotenie, kedy sa mnoho ľudí rozhodlo radšej vybrať zisky a nakúpiť iný, aktuálne zas perspektívny materiál. Ďaľším podstatným aspektom je prostý fakt, že 80 – 90% zberateľov, teda myslím naozaj koncových spotrebiteľov, si túto mincu s predstihom zarezervovali, kúpili včera na hrade, alebo dnes v Kremnici a majú ju. A zas tí, ktorí ju nemajú a chcú, do akej miery budú ochotní akceptovať prípadný rast ceny. A sme zas tam, kde pred tým. Koľko voľných mincí je na skladoch a koľko zberateľov a investorov ju ešte nemá a chce. Myslím, že do veľkej miery nám to ukáže blízka budúcnosť. Zopakujem ale znovu, som presvedčený, že táto minca bude rozhodne s tých lepších, treba ju mať a môže sa aj ľahko stať, že veľmi prekvapí ak sa pozitívne vyplnia ďaľšie kamienky v mozajke.
So všetkým súhlasím. Všetko ukáže čas. Keby sme naistotu vedeli, že
o pol roka MT predáme za 550 EUR, tak my sme tí páni, čo dnes v Kremnici
kúpili 70 kusov. A možno by sme vzali aj po 80
Začiatok cyklu má ale zatiaľ impozantný. Dávno vpredstihu vyrezervovaná, veľké očakávania na fórach, avizovaný záujem zo zahraničia. Ktovie, či sa vôbec dostane v MK do eshopu. Zatiaľ tam nie je…
Keď si to porovnáme s najväčším zlatým úspechom posledných rokov – s Rastislavom 2014, tak ten trčal v eshope týždne. Potom koncom decembra zmizol a odvtedy sa po ňom zem zľahla. Na pár miestach sa síce dá kúpiť, ale už s takmer 50-percentnou prirážkou. A pritom ten motív nebol až tak atraktívny ako MT. Áno, V jeho prospech zahral nižší náklad, nízka emisná cena a tiež, že to je hádam najkrajšia slovenská Au minca.
Myslím si ale, že toto všetko je na prospech slovenských Au a Ag mincí. Pred rokom-dvomi som dostal prakticky každú mincu (česť výnimkám) bez rezervácie aj týždne po emisii v Mincovni. Dnes už to nie je pravidlo, skôr naopak. Bez predošlej rezervácie je problém sa k minci dostať. A je to vidieť na zhodnotení aj pomerne nenápadných mincí – spomínaný Rastislav, Dubnícke bane, Bukové pralesy (Ag), Štúr. Samozrejme aj tu česť výnimkám – napr. Jége.
Ale v globále sa zberateľstvo slovenských Au a Ag mincí posúva k lepšiemu. A z tohoto by mohla Mária Terézia ťažiť tiež.
To je ten “večný” problém, aby v našich podmienkach bola nejaká
minca megaúspešná, musel by byť náklad napríklad 1000 kusov a skvelý
motív i stvárnenie. NBS zas nemôže cielene vyvolať nedostatok. Ak by zas
bol náklad 1000 kusov, mnohí by sa k minci reálne nedostali a zdvihla by sa
vlna hnevu a sťažností. Nehľadiac na to, že sme na Slovensku a špekulácie
by začali skôr ako by minca uzrela svetlo sveta. No ale aj toto má na
numizmatike svoje čaro, niekedy trochu napínavá detektívka, niekedy nuda.
Niekedy radosť, inokedy si trochu ponadávame. Najpozitívnejšie podľa mňa
je, že každého to núti premýšľať, zdokonalovať sa, predvídať,
získavať informácie a tie správne vyhodnotiť. A to človiečika posúva
neustále vpred
Tak před pár hodinama jsem si pro ni byl v Kremnitz a můžu říct že
“naživo” je Marie hezčí než oficielní fotky. Je to přeci jen trochu
jako medailon ale mě se tento způsob vyobrazení líbí.
Byly tam pomalu tlačenice a každý přemlouval paní prodavačky jestli by
nebyla jedna, dvě či tři navíc. Ale bohužel všechno vyrezervováno.
Re:
Odpoveď na príspevok č. 2423
Ševci napsal:
Tak před pár hodinama jsem si pro ni byl v Kremnitz a můžu říct že “naživo” je Marie hezčí než oficielní fotky. Je to přeci jen trochu jako medailon ale mě se tento způsob vyobrazení líbí.
Byly tam pomalu tlačenice a každý přemlouval paní prodavačky jestli by nebyla jedna, dvě či tři navíc. Ale bohužel všechno vyrezervováno.
a bežný smrteľník môže len smútiť
http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.
vypredané
http://www.numizmatik.eu/…-275-vyrocie-…
http://www.euronumis.eu/…ia/438-3-200…
http://numizmat.sk/…arie-terezie
opäť vypredané
Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2425
slamec napsal:
Ševci napsal:
Tak před pár hodinama jsem si pro ni byl v Kremnitz a můžu říct že “naživo” je Marie hezčí než oficielní fotky. Je to přeci jen trochu jako medailon ale mě se tento způsob vyobrazení líbí.
Byly tam pomalu tlačenice a každý přemlouval paní prodavačky jestli by nebyla jedna, dvě či tři navíc. Ale bohužel všechno vyrezervováno.a bežný smrteľník môže len smútiť
Bežní smrteľníci dnes v Kremnici vraj brali po desiatkach kusov…
Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2433
Korlen napsal:
slamec napsal:
Ševci napsal:
Byly tam pomalu tlačenice a každý přemlouval paní prodavačky jestli by nebyla jedna, dvě či tři navíc. Ale bohužel všechno vyrezervováno.a bežný smrteľník môže len smútiť
pravdepodobne ich mali rezervované…
A zas budú toto a neskôr to bude štandartom, musíme si uvedomiť, že
iba nedávno boli opatrné krstiny..
už sa nasycuje trh ponukami, tak netreba panikáriť
ono to nebude až tak dramatické, len treba kúpiť v správny čas – tam treba spoliehať na intuíciu
http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.
Ja si myslím, že to nebude až také dramatické, skôr sa prikláňam k tomu, že je to konečne slovenská minca ktorá nebude ležiak ako väčšina jej predchodcov, ktoré sa nedajú predať ani za emisnú cenu, ale sa aj mierne bude zhodnocovať, ale nejaké megazhodnotenie neočakávam. Proste slovenské numizmatické produkty nie sú v európskom meradle až také zaujímavé a ak aj vznikne ošiaľ, skôr máva bublinovitý charakter, vyvolaný špekulatívnymi obchodmi a nie zberateľským záujmom ako ukázali drevené sady, 2 euro CaM proof, sofer atď. Mária Terézia by sa mohla z tohto kruhu, nákladom, motívom a stvárnením vyčleniť. Len treba ostať kľudný a nepodliehať panike. Aj keď pravdepodobne sa v prvých týždňoch či mesiacoch panike a tvorbe bublinky nevyhneme, časom si nájde svoju ustálene mierne stúpajúcu trhovú cenu, na úrovni do 500 euro v horizonte 1–2 rokov.
nie len aukro perlí
http://www.euronumis.eu/…aria-Terezie
Re: Ale keď je panika, aspoň je sranda.
Odpoveď na príspevok č. 2449
michal bb napsal:
Ja si myslím, že to nebude až také dramatické, skôr sa prikláňam k tomu, že je to konečne slovenská minca ktorá nebude ležiak ako väčšina jej predchodcov, ktoré sa nedajú predať ani za emisnú cenu, ale sa aj mierne bude zhodnocovať, ale nejaké megazhodnotenie neočakávam. Proste slovenské numizmatické produkty nie sú v európskom meradle až také zaujímavé a ak aj vznikne ošiaľ, skôr máva bublinovitý charakter, vyvolaný špekulatívnymi obchodmi a nie zberateľským záujmom ako ukázali drevené sady, 2 euro CaM proof, sofer atď. Mária Terézia by sa mohla z tohto kruhu, nákladom, motívom a stvárnením vyčleniť. Len treba ostať kľudný a nepodliehať panike. Aj keď pravdepodobne sa v prvých týždňoch či mesiacoch panike a tvorbe bublinky nevyhneme, časom si nájde svoju ustálene mierne stúpajúcu trhovú cenu, na úrovni do 500 euro v horizonte 1–2 rokov.
Prvý predpoklad pre úspech mince, či komerčný alebo zberateľský, je, aby sa vypredala. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Tento krát to bolo vskutku bleskové. No a teraz stojí otázka tak, aký podiel týchto mincí išlo a stratí sa v zbierkach a aký podiel boli špekulatívne nákupy vsádzajúce na rast ceny. (Znovu opakujem, že výraz “špekulatívny” nie je hanlivý či urážlivý, je to obvyklý výraz pre obchody napríklad na svetových burzách) A tam sa budú lámať ľady. Dala by sa tu napísať pol stranová analýza, ale myslím, že každý vie o čo ide. Podotýkam, aby môj koment nevyznel negativisticky, že som fanúšik tejto vydarenej mince a želám jej úspech.
Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2425
slamec napsal:
Ševci napsal:
Bežný smrteľník by nemal váhať a rezervovať si mincu keď je dostupná
neobmedzene. Ak ste zaváhal tento rok, tak uvažujte aspoň nad budúcim:
http://www.mint.sk/…_reserve.php
Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2433
Korlen napsal:
slamec napsal:
Ševci napsal:
Upresnim to, aby sa nezacali sirit fabulacie (co sa mi ale aj tak nepodari:) : stale vybavujeme len objednavky rezervantov.
Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2463
Mincovna Kremnica napsal:
Korlen napsal:
slamec napsal:
Ševci napsal:
Upresnim to, aby sa nezacali sirit fabulacie (co sa mi ale aj tak nepodari:) : stale vybavujeme len objednavky rezervantov.
Nepochybne píšete z dlhoročnej skúsenosti a myslím, že je to tak,
fabuláciám nezabránite. Vždy to tak bolo (a bude) v prípade úspešného a
perspektívneho materiálu. Podotýkam hneď v úvode, že ja som jeden
z tých, ktorí si možnosť rezervácie nevšimli, alebo ju zanedbali. Nebol
som úspešný ani na hrade. Ale zatiaľ mi nenapadlo niekoho za to obviňovať.
Najlepšie Mincovňu
Bez toho aby som chcel pochlebovať, vidím to takto. Za socíku sa na vojne
hovorilo : “Voják se stará, voják má.” A myslím, že dnes toto často
presne platí v zberateľstve. Dnes vraj niektorí ľudia “berú” toľko a
toľko kusov. No berú, veď sa starali. Vtedy, keď sme my ostatní mali asi
iné starosti, oni poskakovali okolo dnešnej novej 100 eurovky a rozhodovali
sa či a koľko záväzne objednať. A mohol som to urobiť aj ja, alebo
ktokoľvek iný, napríklad aj tí, čo dnes repcú a nadávajú, že sa o nich
Mincovňa “nepostarala”. Trápi ich to ale len v takomto prípade, ak by
bola nová minca neúspešná, tak im treba, nenažrancom a tešili by sa (a
iste aj pochválili) akí boli prezieraví a múdri, že do toho nešli. Na a
môj ďaľší postreh je “hľadanie vinníka”, áno, obvykle to schytá
Mincovňa, veď ako inak. Na jednom fóre som dokonca zachytil vyjadrenia
v zmysle, že boli málo informovaní, že nestačí zverejniť objednávkový
formulár na stránke MK a aj facebooku, emisný plán NBS… Tak to, podľa
môjho názoru už hraničí s malou zberateľskou nesvojprávnosťou. Nechcem
nikoho iritovať, ale Mincovňa nie je ministerstvo numizmatickej spravodlivosti
a tiež má aj trochu iné starosti.
Rozpísal som sa viac, ale nakoniec som to vymazal, lebo i tak, kto chce
chápe, kto nie, tomu to i tak nevysvetlíš.
Re:
Odpoveď na príspevok č. 2440
toto napsal:
Tak takéto fukoty tu už dávno neboli, ak vôbec niekedy boli.
A ešte dovetok k mojej predošlej reakcii. Táto stránka sa netvorí len prioritne na komerčnej báze. Samozrejme, obchod, teda ponuky a dopyt, sú prirodzenou súčasťou dnešnej numizmatiky, ale my sa usilujeme vytvoriť priestor aj na širokú zbereteľskú diskusiu, sústrediť a ponúknuť množstvo odborných informácií, článkov a komentárov, prezentáciu zberateľských aktivít a podobne. Takže tie “fukoty” nie sú najpodstatnejšie, ale práve všestrannosť, poučenie, osveta, odbornosť, no a zaiste aj spoločenská komunikácia a zábava. Takže menej je niekedy viac.
No na inej numizmatickej stranke prebieha asi 5 predajov MT, v cenach cca 420 euro. Ci je to pre cenu mince prospesne alebo nie nehodnotim.
To sa dalo očakávať. A myslím, že nasledujúce dni či týždne to bude husté. Ukáže sa, či tú hustú ponuku bude mať kto absorbovať (a do akej úrovne ceny). Ak áno, cena porastie. Ak nie, vznikne panika opačného rangu a väčší investori znervóznia a budú sa snažiť materiálu rýchlo zbaviť ešte za akú takú cenu, čo všetci vieme asi aký by malo následok.
Ja ani neviem preco ale som skor pesimista, ti co chceli do zbierky nemali problem objednat a kusov je podla mna na nas malicky trh stale prilis vela… no bodaj by som sa mylil.
Táto minca tento krát nie je určená iba pre náš trh. Časom sa tieto
mince roztratia a už nebude aj 5 ponúk naraz ako je to teraz.
Je to môj názor, ale tak uvidíme.
Myslím, že sa bude vyvíjať minimálne ako Rastislav. V ponuke takmer nie
je a keď je, tak nejde pod 480 €.
Proti MT by mohlo zahrať, keby niektorý z veľkých rezervantov spanikáril a
začal sa vo veľkom zbavovať.
Ak to ale nebudú veľké množstvá, tak to absorbujú zahraniční investori.
Takéto rýchle a prudké zhodnotenie za hranicami vidia. A je to
predsalen zlato.
Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2464
Korlen napsal:
Mincovna Kremnica napsal:
Nepochybne píšete z dlhoročnej skúsenosti a myslím, že je to tak, fabuláciám nezabránite. Vždy to tak bolo (a bude) v prípade úspešného a perspektívneho materiálu. Podotýkam hneď v úvode, že ja som jeden z tých, ktorí si možnosť rezervácie nevšimli, alebo ju zanedbali. Nebol som úspešný ani na hrade. Ale zatiaľ mi nenapadlo niekoho za to obviňovať. Najlepšie Mincovňu
Bez toho aby som chcel pochlebovať, vidím to takto. Za socíku sa na vojne hovorilo : “Voják se stará, voják má.” A myslím, že dnes toto často presne platí v zberateľstve. Dnes vraj niektorí ľudia “berú” toľko a toľko kusov. No berú, veď sa starali. Vtedy, keď sme my ostatní mali asi iné starosti, oni poskakovali okolo dnešnej novej 100 eurovky a rozhodovali sa či a koľko záväzne objednať. A mohol som to urobiť aj ja, alebo ktokoľvek iný, napríklad aj tí, čo dnes repcú a nadávajú, že sa o nich Mincovňa “nepostarala”. Trápi ich to ale len v takomto prípade, ak by bola nová minca neúspešná, tak im treba, nenažrancom a tešili by sa (a iste aj pochválili) akí boli prezieraví a múdri, že do toho nešli. Na a môj ďaľší postreh je “hľadanie vinníka”, áno, obvykle to schytá Mincovňa, veď ako inak. Na jednom fóre som dokonca zachytil vyjadrenia v zmysle, že boli málo informovaní, že nestačí zverejniť objednávkový formulár na stránke MK a aj facebooku, emisný plán NBS… Tak to, podľa môjho názoru už hraničí s malou zberateľskou nesvojprávnosťou. Nechcem nikoho iritovať, ale Mincovňa nie je ministerstvo numizmatickej spravodlivosti a tiež má aj trochu iné starosti.
Rozpísal som sa viac, ale nakoniec som to vymazal, lebo i tak, kto chce chápe, kto nie, tomu to i tak nevysvetlíš.
Mate pravdu. Opakuje sa to pravidelne. Mam ale pocit ze to uz smeruje k lepsiemu a ludia zodpovednejsie sleduju o co by mohli mat (aj v buducnosti) zaujem.