Dnes je štvrtok 21.11.2024 - 12:02:43 30 užívateľov online - neprihlásený

Pamatna strieborna minca 20 eur "Pamiatkova rezervacia Levoca"

Pamatna strieborna minca 20 eur 2017 "Pamiatkova rezervacia Levoca"

Dnesnym dnom je v Levoci emitovana nova strieborna zberatelska minca v nominalnej hodnote 20 eur, dalsia zo seria pamiatkovych rezervacii, tentokrat je to mesto Levoca k prilezitosti 500 rokov dokoncenia hlavneho oltara v kostole Sv.Jakuba.
Levoča vyrástla na križovatke obchodných ciest na východe Slovenska pod Levočskými vrchmi. Spolu so Spišským hradom a kultúrnymi pamiatkami jeho okolia predstavuje autenticky zachovaný súbor stredovekého osídlenia, ktorý nemá obdobu nikde vo svete. Preto bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Dokladom bohatstva mesta v stredoveku je zástavba a hradbový systém z 13. až 15. storočia. Hlavné námestie, ktoré bolo obklopené domami bohatých mešťanov, sa postupne zaplnilo zástavbou verejných budov. Uprostred námestia bol postavený v 14. storočí farský Kostol sv. Jakuba a južne od neho radnica. V Levoči pôsobil významný rezbár Majster Pavol. Z jeho dielne pochádza mnoho unikátnych rezbárskych diel, vrátane najvyššieho zachovaného neskorogotického krídlového oltára na svete – Hlavného oltára v Kostole sv. Jakuba, ktorý bol zhotovený v rokoch 1507 až 1517. Mesto má vo svojom opevnenom stredovekom jadre zachovaných množstvo unikátnych pamiatok a v roku 1955 bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Údaje o minci
Autor: Pavel Károly
Materiál: Ag 925, Cu 75
Hmotnosť: 33,63 g
Priemer: 40 mm
Hrana: nápis: „NAJKRAJŠIE HISTORICKÉ MESTÁ“
Výrobca: Mincovňa Kremnica
Rytec: Dalibor Schmidt“
Náklad:
v bežnom vyhotovení 3 400 ks
v proof vyhotovení 6 200 ks
Emisia: 15. 5. 2017

Editováno: 16.5.2017 10:20

Numizmatika je moje hobby, zabava, pomaha mi spoznavat nasu historiu a historiu oblasti ktorym sa venujem. V neposlednej rade je to aj moja investicia do buducna, beriem ju ako formu ulozenia zdrojov. Snazim sa orientovat smerom ktory ma do buducna potencial rastu s tym aby som mohol svojim potomkom zanechat pekne dielo a hodnotnu zbierku ktora bude nielen potesenim pre mna ale aj istotou v momente ked to bude potrebne.

0 0

Nevím jak na Slovensku ale v ČR se líbí a je po ní docela poptávka. V Trenčíně v sobotu ji snad uvidím naživo.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9695

Mestske pamiatkove rezervacie su aj u nas vcelku oblubene, mince ako Kosice, Trnava, Trencin, Banska Bystrica a snad aj Levoca maju miesto nielen u “klasickych” zberatelov ale castokrat si clovek kupi takuto mincu uz kvoli vlastnemu “lokalpatriotizmu” alebo ako dar osobe ktora je spata s tym ci onym mestom, pripadne ako dar rodakom atd…a uz aj na “omak” su 20eurovky krajsie :)

Numizmatika je moje hobby, zabava, pomaha mi spoznavat nasu historiu a historiu oblasti ktorym sa venujem. V neposlednej rade je to aj moja investicia do buducna, beriem ju ako formu ulozenia zdrojov. Snazim sa orientovat smerom ktory ma do buducna potencial rastu s tym aby som mohol svojim potomkom zanechat pekne dielo a hodnotnu zbierku ktora bude nielen potesenim pre mna ale aj istotou v momente ked to bude potrebne.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 744 )

Partneri

Reklama