Dnes je sobota 19.4.2025 - 18:16:49 22 užívateľov online - neprihlásený

Diskusia, priestor pre vaše otázky, sledovanie vývoja cien čs dukátov

Aj keď sa to nezdá, pokiaľ je to originál, malo by sa jednať o razbu. Odlievali sa len mincové kotúčiky.

0 0

DUKÁTY V ČNB

Je známo, že ČNB má ve svém vlastnictví neznámé množství (alespoň pro mě) václavských dukátu a jejich násobků. Zajímalo by mě, o jaké se jedná množství a co udělá s cenou jejich případný prodej. A to i kontextu se skutečností, že obecně uváděná množství ražeb jednotlivých ročníků jsou velmi silně pouze orientační.
Pěkný víkend všem.

0 0

Predpokladám, že situácia bude veľmi podobná situácii v NBS, prikladám oficiálne stanovisko z iného vlákna
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/355?…
Je ďalej verejne prístupná informácia o veľmi nevýhodnom predaji (ako čas ukázal) časti zlatých rezerv ČNB.
https://www.cnb.cz/…998/137.html
Nemyslím ale, že by sa dalo predpokladať, že nejakú časť odpredaného zlata tvorili aj numizmatické mince, resp. zlato v podobe mincí, ale že sa jednalo o obvyklú formu, teda zlaté tehly. Tiež si myslím, že nie je opodstatnený predpoklad, že by sa zlato zo zlatých rezerv či už ČNB, alebo NBS vo forme zlatých mincí malo dostať na trh. I keď v našich, povedzme rozvíjajúcich sa demokraciách, takmer nič nie je nemožné. Musel by tomu ale asi predchádzať zložitý legislatívny proces a ak by k niečomu takému aj teoreticky malo dôjsť, tieto mince by sa museli predávať skôr transparentne a verejne, takže by sa, podľa mňa, mohlo ľahko stať, že ich cenu by to mohlo ešte aj posilniť, pretože by už bolo každému jasné, že toto je záverečná.

0 0

Dukáty Karla IV, 1978 - 1982

Ahoj všetkým,
zaujímam sa o Karlove dukáty z rokov 1978 – 1982, hľadám nejaký pekný kúsok, stav UNC, najlepšie rok 80 až 82. Viete mi niekto poradiť, odporučiť, ponúknuť?

0 0

Dukáty Karla IV. 78 – 82 majú rozhodne svoje čaro, sú tak trochu “iné” v dobrom slova zmysle a v posledných rokoch zaznamenali dlho očakávané a pomerne výrazné zhodnotenie. V rámci československých dukátov majú, popri prvých zlatých minciach Československa svätováclavských dukátoch, svoje nezastupiteľné miesto. Záujem o nich a vzácnosť dokonca stúpli natoľko, že dnes sa už za zbierkové stavy pokladajú aj mince s kvalitou nižšou ako UNC a aUNC, čo bolo pred tým nemysliteľné. Dalo sa to ale tiež očakávať a je to prirodzený vývoj.
Osobne by som doporučoval hľadať na renomovaných aukciách, kde sa v ponuke tieto mince obvykle vyskytujú v stavoch UNC, kde by som ale zas odporučil osobnú obhliadku. Je tiež mnoho korektných zberateľov kde sa dá kúpa odporučiť. Iste by som zas neodporúčal kupovať “Karlíkov” na diaľku (ako v podstate všetky obdobné mince) a ani na rôznych portáloch bez znalosti predávajúceho a kvalitných foto. Ceny je potrebné riešiť objektívne, tieto dukáty sa dnes jednoducho nedajú kúpiť “lacno” a ak, tak by som bol obzvlášť opatrný.

Editováno: 7.8.2016 21:27
0 0

Prečo je to tak a práve teraz?

Ako “odrazový mostík” som si na otvorenie tejto témy vzal zopár komentárov užívateľa “Kaporcek” z iného miesta a vložil sem, kde to skôr prináleží a zostane dostupné. Kaporcek píše :

“10 D 1931 zaujimavu cenu spravil. Nastal cas investorov a investicnych fondov. Sledujem vyvoj vzacnych drahych minci podrobne za poslednych 5 rokov. Minca co v roku 2011 robila 20–30 tis € koncom roku 2015 a teraz v 2016 robia v pohode 90– 120 tis a trend je jeddnoznacny a v podstate dany uz vstupom investorov do toho. Ti samotni maju a budu mat zaujem na trvalom raste. Pozdravujem kolegu co mi v 2008 ponukal 10 d 1931 za 4,000 e …”

“Sledoval som put jedneho 10 d KB. Za poslednych 5 rokov sa presne ten isty kus objavil v aukciach 3 x . 2011 spravil 30,000 € +%, 2014 spravil v prepocte 74,000 € +% ( drazil sa v CHF) a v 2015 spravil 95,000 € +%. Takze teoreticky strop neexistuje.”

“Za 5 rokov podla mojho nazoru 10 d ci uz ide o stare razby Habsburgovcov alebo aj napr vzacne rocniky sv. V. Dukatov a samozrejme vzacne razby inych nominalov budu bez problemov dosahovat k hranici 200 tis €. Otazne vsak je co do tedy spravia peniaze aka bude ich realna hodnota. V urcitych sferach sa kumuluje ohromne mnozstvo volnych penazi a tie sa niekde potrebuju investovat. Dost casto numuzmatik odbornik drazi na aukcii krasne drahe veci pre investora. Vazna numuzmatika uz nema so zbieranim minci nic spolocne je to investovanie.”

No a teraz vysvtáva otázka na zamyslenie. Prečo je tomu tak a prečo teraz. Zoberme si dukáty Karla IV. 78 – 82. V podstate od relevantného obdobia od roku 2000 tieto dukáty podriemkávali a nič mimoriadne sa nedialo. Zhodnocovali sa primerane bez väčších kotrmelcov. No prišlo obdobie spred dvoch – troch rokov, kedy sa raketovo zhodnotili až o 200%. V poslednom období, povedzme roku – roku a pol, sa deje masívnejšie zhodnocovanie zas pri svätováclavských dukátoch, aktuálne desiatky %, čo bolo dlho očakávané a osobne sa domnievam, že tieto dukáty zďaleka ešte nepovedali posledné slovo. Aj keď vezmeme do úvahy, že svätováclavských dukátov bolo vyrazených takmer 20 násobný počet ako Karlíkov (i keď je jasné, že administratívne – katalógové počty kusov zďaleka nekorešpondujú s realitou). Obdobný trend môžeme pozorovať aj u habsburských a stredovekých dukátov a ich násobkov i u ďaľších stále vyhľadávanejšich mincí, napríklad korunovej meny FJ I. v zlate, medailových razieb prvej republiky atď atď. Teda čo sa deje? Je to prebytok peňazí a stále väčší nedostatok kvalitného numizmatického materiálu? Vznik už vlastne samostatnej kategórie “investičných zberateľov” ktorí sa po výraznom poklese ceny zlata v niekoľkých vlnách preorientovali na istejšiu a perspektívnejšiu pôdu numizmatického zlata, často nemajú nejaké finančné obmedzenia a kupujú celé zbierky, sady..? Začínajúca nedôvera k papierovým peniazom, cenným papierom a iným druhom investovania? Nebývale nízke úrokové miery v bankách, kde si mnohí ľahko vypočítajú, že s radosťou zaplatia ročný úrok pár % keď vedia numizmatický materiál zhodnotiť o niekedy desiatky %?
Aký je váš názor?

Editováno: 15.8.2016 19:50
0 0

Re: Prečo je to tak a práve teraz?
Odpoveď na príspevok č. 3732

Myslím si, že dôvodov na vysoký rast svätováclavských dukátov a dukátov Karla IV. 78 – 82 je viacero. Sme na Slovensku tak sú nám blízke a informovanosť v tomto smere rastie aj vďaka takýmto stránkam.
Lacné peniaze z ECB, na Slovensku je veľa ľudí, čo nevedia kam s peniazmi, numizmatika je u nás stále v plienkach oproti západným krajinám (komunisti nás predsa len riadne zabrzdili), je vraj už po kríze ale rútime sa do novej, geopolitická neistota, či chceme alebo nie je tu terorizmus – proste prešlo krátke ale turbulentné obdobie plné zmien.
Investori hľadajú nové príležitosti, tak prečo nie mince?

0 0

Nesmíme také zapomenout, že pro numismatika – investora je tento obor do jisté míry anonymní. Vlastnictví například nemovitostí a pozemků nese sebou svá nemalá rizika a jsou zde nezbytné odvody státnímu aparátu.
Jeden můj velice dobrý známý před několika lety zainvestoval do nemovitosti. Později zhodnotil tuto nemalou investici takto : “Kdybych tenkrát místo do této nemovitosti raději zainvestoval např. do Sv.Vaclavskych dukátů, měl bych dnes daleko více peněz a mnohem méně starosti.”
Myslim, že tato věta přesně vystihuje situaci.....

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

Pri investicii je dolezita likvidita. Numuzmatika ma ohromnu vyhodu aj v tom, ze v pripade potreby dokazete odpredat presnu cast zbierky/investicie na pokrytie vydavku. Majte doma v garazi prekrasneho veterana zrazu budete potrebovat rychlo urcitu hotovost a nemozete predat cast veterana ale len celeho. Investicna zbierka by mala obsahovat podla moznosti veci roznej hodnoty, najrychlejsie sa predaju napr. 1 dukaty u vyssich nominalov ak ste uz zabehnuty su 2 moznosti priamy investor to chce fakt uz kontakty alebo nebyt pod casovym tlakom a mincu dat do dobrej aukcie, kde si svojho noveho majitela najde.

0 0

A v rámci samotné numismatiky může jít o přesun od novodobých ražeb (kterých je mimochodem dost) k dukátům, Karlovi, FJ1 a podobně. Tedy vzrůstá poptávka a tedy i cena.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3743

Tento model sa mi nezdá veľmi pravdepodobný. Je pravda, že najmä v poslednom období vychádza nových razieb viac ako kedykoľvek pred tým. Ale nezaznamenal som nejaký “odliv” záujmu o pôvodné razby smerom k novým razbám. Naopak, masívny tlak na pôvodný numizmatický materiál zdá sa geometricky narastá. Iste, niektoré nové razby ponúkajú občas expresné zhodnotenie o desiatky až stovky % v krátkom časovom úseku, najmä v tzv. prvej vlne. Na podobné zhodnotenie, ak na vec pozeráme naozaj len alebo zväčša z investičného pohľadu, je potrebné pri pôvodnom zberateľskom materiále čakať roky. Samozrejme iná vec je, že len málo z nových razieb má udržateľnosť, perspektívu a trvalý trend zhodnocovania. To závisí iste od opodstatnenia vzniku, emitenta, utrafenia sa do vkusu zberateľov, vhodný výber razby, počet kusov, marketing, cena, kvalita samotnej razby a podobne. Na ostatných “sa zarobí” ozaj len v tej prvej vlne (niekedy ani tá nie je) a ostatným zostanú oči pre plač. Takže to je skôr riziková investícia. Ale tu platí asi to, čo pri iných formách investovania. Čím väčší je možný výnos, tým je zväčša aj väčšie riziko. To si musí každý rozhodnúť sám a neplakať ak investícia nevyjde. Pri správnom rozhodnutí tu hrá podstatnú rolu, pokiaľ možno, komplexná informovanosť, vedomosti. Takže toto by som bral skôr ako dobrodružstvo a akúsi nadstavbu, lotériu, novodobý fenomén kde pri správnom rozhodnutí možnosť získať rýchlo prostriedky možno práve na pôvodný materiál. Nemyslím si, že tento aspekt by mal výrazný vplyv na stupňujúci sa nedostatok kvalitného pôvodného materiálu.

0 0

Tyyyyyyyyyyyyyy brďo:

http://www.blesk.cz/…a-maria.html

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Zaujem o sv. Vackavske dukaty nie je len moda posledneho roku kedy zaznamenali najvyssi rast cien. Pred 10 rokmi ked boli ceny uplne niekde inde boli tiez tieto razby velmi popularne. Bezny rocnik stal do 3000 sk ale neznamenalo to, ze pojdete niekam na burzu zoberiete si 30 tis a donesiete 10 kuskov. Proste nebolo ich. V Cechach bezalo za rok dajme tomu 10 aukcii tam nech ich bolo v ponuke 100–150 kusov a finito. Koncom roku 2012 zlato bolo na vrchole 1490€/unca dukatik bezny stal 300€. Zrazu pad zlata az k 900 €/un. Dukatik oslabil na 260 € ,rozumny zberatel vedel , ze vzdy bol s nimi problem tak nakupoval do roka mali svoju povodnu cenu a kde su dnes vidime.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3750

A uvidíme kde budú :-)

0 0

Tak jednoznačne treba povedať, že numizmatika už nie je iba koníček, ale v dnešnej dobe je v numizmatike viac investorov ako zberateľov. Je to síce ťažko rozdeliť, lebo poznám veľa investorov, ktorým sa numizmatika tak zapáčila, že sa stali vášniví zberatelia a do numizmatiky momentálne investujú obrovské peniaze. Je to veľmi dobré vidieť na rôznych aukciách, kde padajú cenové rekordy. Osobne si myslím, že tento trend bude pokračovať a o pár rokov mince v dobrej kvalite kúpime iba veľmi ojedinele. Verím tomu, že mnohé mince ani nebudú dostupné ako sú napríklad staré dukáty panovníkov a nie to ich násobky a ak sa niečo raz za dekádu objaví, tak sa to predá za astronomické sumy. Veľa napovedia aj jesenné aukcie a ak sa niektorej spoločnosti podarí zohnať kvalitné mince, čo je už teraz dosť veľký problém, tak o zábavu máme postarané :-)

0 0

V jednej casti, minimalne v aukcii Aurea sa moc prepisu ceny. Novy investor bude v hre…

0 0

Myslím, že to vôbec bude zaujímavá a vzrušujúca jeseň :-)

0 0

A co se týká Svatovaclavskych dukátů , myslím, ze platí stará známa věta, ze na nich se proste prodělat nedá.
A co na tom, že dnes ho kupujete za nejvyšší cenu v jeho historii…???!!!
Protože za par měsíců bude zase dražší…
A čím vyšší kvalita navíc žádanějšího ročníku, tím lépe…

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

asi najskôr otázka na Karla, niekde na stránke mince-dukaty som našiel rozpísané stupne hodnotenia zachovalosti aj príslušnými poškodeniami (vlásočnice, záseky, bránky) k ČS dukátom a tu to neviem nájsť. Vďaka za radu.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5497

Už to nie je.
Mnohí to brali ako dogmu. Určovanie stavov mincí je pritom vysoko individuálna záležitosť. Práve včera som chcel o tom napísať článok. Je dobre, že som to neurobil. Dnes som totiž našiel “štvrtý rozmer” pri určovaní stavov dukátov. Článok k tomu napíšem až potom, keď sa z toho dnešného šoku spamätám. Ak sa z toho vôbec ešte spamätám.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5498

Karel, beriem ťa ako skúseného zberateľa s vykukaným vkusom a presným okom, preto som chcel si to okopírovať a porovnať s ďalšími písanými dvoma hodnoteniami a nejako to vyskladať do jedného.

Zas na druhej strane to beriem, niekto to môže zneužiť ako si už písal, ale aj tak je to škoda.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Karel napsal:

Už to nie je.
Mnohí to brali ako dogmu. Určovanie stavov mincí je pritom vysoko individuálna záležitosť. Práve včera som chcel o tom napísať článok. Je dobre, že som to neurobil. Dnes som totiž našiel “štvrtý rozmer” pri určovaní stavov dukátov. Článok k tomu napíšem až potom, keď sa z toho dnešného šoku spamätám. Ak sa z toho vôbec ešte spamätám.

Co to bylo za šok???
Ze by UNC? :)

Editováno: 11.10.2016 09:10

0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5504

UNC nie … :-) … ale ako hovorí Béla Bugár – O tom potom …

0 0

Odpoveď na príspevok č. 5503

Slamec, beriem ťa tiež ako skúseného zberateľa a viem, že to všetko hravo zvládneš.

0 0

Tu by som chcel otvoriť diskusiu k zaujímavej súťaži na stránke, ktorú vyprovokovala “priteľská hádka” dvoch zberateľov.
http://www.cs-mince.eu/…log/show/450
Podľa môjho názoru je budúca dosiahnutá kladivková cena na aukcii skutočne len otázkou zhody mnohých okolností a vopred tieto ceny presne určiť, je sci fi. Teoreticky by takáto možnosť pripadala do úvahy ako pravdepodobnejšia asi iba vtedy, ak by sa nejaký neortodoxný investor, ktorý nemá žiadne zásadnejšie finančné obmedzenia jednoducho rozhodol, že všetky dukáty v aukcii chce a nasadil by limity ktorým by sa nedalo konkurovať. Ale i tak by výsledná cena bola samozrejme ovplyvnená vždy posledným prihadzujúcim pri každej položke. Preto si tiež myslím, že nie je možné ani reálne, aby niekto celkom presne uhádol dosiahnuté ceny dukátov, v tomto prípade ak som dobre pochopil, svätováclavských.

0 0

Karel napsal:

Už to nie je.

Myslím, ze tento komentář zatím nebyl dovysvětlen.
Už nastal čas “o tom potom” ? :-)

Editováno: 4.11.2016 13:02

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 6470

Korlen napsal:

Tu by som chcel otvoriť diskusiu k zaujímavej súťaži na stránke, ktorú vyprovokovala “priteľská hádka” dvoch zberateľov.
http://www.cs-mince.eu/…log/show/450
Podľa môjho názoru je budúca dosiahnutá kladivková cena na aukcii skutočne len otázkou zhody mnohých okolností a vopred tieto ceny presne určiť, je sci fi. Teoreticky by takáto možnosť pripadala do úvahy ako pravdepodobnejšia asi iba vtedy, ak by sa nejaký neortodoxný investor, ktorý nemá žiadne zásadnejšie finančné obmedzenia jednoducho rozhodol, že všetky dukáty v aukcii chce a nasadil by limity ktorým by sa nedalo konkurovať. Ale i tak by výsledná cena bola samozrejme ovplyvnená vždy posledným prihadzujúcim pri každej položke. Preto si tiež myslím, že nie je možné ani reálne, aby niekto celkom presne uhádol dosiahnuté ceny dukátov, v tomto prípade ak som dobre pochopil, svätováclavských.

Ináč, ten karolov kamarát je fiškus, nakoľko zlatá minca sa bude kupovať len vtedy, ak niekto uhádne správne ceny dukátov, čiže ak karel prehrá, t.j. stávka ho bude stáť 50 eur plus zlatú mincu. Ak nik neuhádne tak karel vyhrá 50 euro a zlatá minca sa kupovať nebude t.j. pokojne mohol navrhnúť ako cenu aj rolls-royce, kedze ho automaticky v prípade výhry uhradí karel :-)

Editováno: 4.11.2016 14:01
0 0

Odpoveď na príspevok č. 6486

Nie michal, mincu mám na stole, teraz som ju fotil.
Do 15 minút bude súťaž zverejnená.

0 0

Odpoveď na príspevok č. 6478

Numik … uverejním súťaž a potom vysvetlím.

0 0

Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 6488

Mal som doma 1d 1980, stav ktorého som vyhodnotil ako UNC. Mincu som fotil, všetko bolo ok. Keď sa minca predávala, kupujúci okamžite uvidel “problém”. Nebolo to mechanické poškodenie, ale akási anomália, ktorá vznikla pravdepodobne pri razbe. Dukát je podľa mňa nepoškodený a je určite v stave UNC. Trápi ma to, že som to nezistil sám a trápi ma to, čo to je. Mám slušný archív obrázkov, tak študujem, hľadám.
Žiaľ, viac nezverejním … toľko pre Numika …

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama