Dnes je štvrtok 21.11.2024 - 14:48:19 24 užívateľov online - neprihlásený

200 Kč - 300. výročí narození - Marie Terezie 2017

200 Kč - 300. výročí narození - Marie Terezie 2017

Plánovaná emise: 26.4.2017

Bankovní rada České národní banky na svém jednání dne 16. března 2016 potvrdila rozhodnutí komise a schválila realizaci mince podle návrhu pana Vojtěcha Dostála, DiS.

Zdroj: www.cnb.cz

0 0

No neviem, je to iste na každého individuálnom vkuse a možno neviem prísť na chuť tomuto novodobému výtvarnému poňatiu, ale na mňa tento návrh pôsobí rozpačite. Nedávno sme tu písali že budeme zvedaví akú “šťastnú ruku” bude mať komisia pri výbere návrhu pri tak výnimočnom výročí tak významnej panovníčky, jedinej ženy na habsburskom tróne, matky dvoch cisárov…
Iste, je asi predčasné hodnotiť budúcu mincu podľa sádrového modelu (aj nadchádzajúca 100 e na mňa pôsobila výrazne inak ako sádrový model a ako, neviem nakoľko, reálna vizualizácia v zlate), no nič menej istá disharmónia a asymetria na návrhu ma vyrušuje. Z môjho osobného pocitu je toto najmarkatnejšie na insitnom alebo dvojrozmernom stvárnení hrudníku panovníčky (kde sa nechcem unáhliť, je možné či pravdepodobné, že sa jedná o použitie motívu či predlohy z dobovej maľby), zvláštnom poňatí perlovca, či niekoľkých ďaľších detailoch. Dúfam len, že ma výsledný dojem z reálnej mince pozitívne prekvapí, nakoniec tak ako pri vyššie spomínanej 100 eurovke.

Editováno: 19.3.2016 19:29
0 0

No uvidíme “naživo”. Tady ta mince nebude ale koncipována jako medailon ale určitě si tam při ražbě “pohrají” s leštěnou a matnou plochou takže si myslím že ve finále to bude hezká mince.
Navíc když se dívám zpětně tak mince s historickým motivem byla vždy investičně zajímavá (lidem se zhodnotila) ať už 200 Kč Rudolf II. 2012 nebo 200 Kč Jan Lucemburský 2010 a pod.

0 0

No na Slovensku táto rovnica veľmi neplatí. Dôvodom bude niekoľko vecí, na slovenské pomery príliš veľké počty emitovaných kusov, často vysoká cena a niekedy nepochybne nie celkom zvládnutý marketing a najmä distribúcia. No a iste, nie vždy najlepšie zvolená téma a jej stvárnenie. Z toho koša málinko vytŕčajú Svätopluk (1994), Razba toliarových mincí.. (1999), Bimilénium – najmä kôli nákladu (2000) a možno ešte predminuloročný Rastislav. Ostatné zapadli do šedi neveľkého záujmu a, obvykle, po počiatočnom boome a často trochu umelo vyvolanom zdaní nedostatku, prvá vlna drobného zhodnotenia a následne pokles záujmu i cien. Niektoré z minulých razieb je aj dnes, po rokoch, problém zobchodovať za nadobúdacie ceny, ktoré zas treba povedať, boli v niektorých prípadoch naozaj zbytočne vysoké.
Osobne sa ale domnievam, že 100 e Maria Terézia – 275 výročie korunovácie, sa môže tomuto modelu podstatnejšie vzdialiť. Podľa všetkého to bude nadnárodná minca o ktorú bude nezanedbateľný záujem aj v ďaľších krajinách historicky s jej osobnosťou spojených. Bolo by mimochodom naozaj zaujímavé získať informácie o potvrdených objednávkach tejto mince zo zahraničia v NBS a MK, čo ale zas nepochybujem, že niektorí skúsenejší obchodníci už intenzívne zisťujú. Pozitívnemu výhľadu nasvedčuje aj racionálna emisia (4300 ks). Vzal by som do úvahy aj predpoklad, že konkrétne túto mincu, kôli motívu, si kúpia aj ľudia z nenumizmatického prostredia. Takže záverom, tejto minci by som predpovedal šancu, medzi ostatnými v tejto kategórii, vyniknúť. Iste, nebude to asi zázrak, ale myslím, že to bude zberateľsky aj investične dobrá minca.

Editováno: 20.3.2016 10:32
0 0

Tak musím říci že poptávka po této minci je velká. Jsme zvědavý jak na tom bude za týden Anthropoid.

Zdroj fotek: Česká mincovna a.s.

Editováno: 16.5.2017 11:17
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 744 )

Partneri

Reklama