Dnes je sobota 5.4.2025 - 6:16:30 22 užívateľov online - neprihlásený

Medailérska tvorba K.K.Hauptmünzamtes vo Viedni

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9867

Nevadí, aspoň vieš čo máš. A, podľa môjho názoru a vo svetle nových skutočností, máš i tak veľmi zaujímavú medailu. Už som to písal vyššie, myslím si, že týchto razieb bolo veľmi málo. Čo sa týka rokov 1914 a 1915 sa dá predpokladať, že všetky plány Hlavného mincového úradu ak nie zmarilo, tak mimoriadne obmedzilo vypuknutie I. sv. vojny. Napríklad razby z roku 1915 sú naozaj výnimočne. Cielene po nich pátram už naozaj dlhú dobu a podarilo sa mi získať jednu jedinú. A jednej inej som videl foto. Dlho som bol presvedčený že vôbec neexistujú. No a roky 1958 – 1959 sú pre mňa ešte stále trochu hádankou. Či tieto razby vznikali pre potreby múzeí, archívov, zo študijných dôvodov, alebo podobne ako tie zo začiatku storočia – zjavne pod tlakom a záujmom vtedajšej zberateľskej verejnosti, to tu možno spoločne vypátrame. Každopádne by som nebol smutný :-)

0 0

Svätojurská medaila HMA v zlate

Od soboty mi postupne užívatelia, ktorí prejavili záujem o predajné katalógy a cenníky HMA, potvrdzujú príjem a až na výnimky (kedy asi nemali v počítači inštalovaný potrebný program, čo sme ale vyriešili) bezproblémové stiahnutie všetkých dielov katalógov a cenníkov ktoré mám k dispozícii. Teda zatiaľ stále bez cenníka k druhému dielu. Cenníky sú ale myslím len príhodný odraz doby, spestrenie a možnosť porovnávať. Podstatné sú predajné katalógy s vyobrazením medailí a základným popisom. Ak by mal niekto so stiahnutím problém, alebo z nejakých dôvodov mu z úložiska táto možnosť nebola ponúknutá, napíšte mi do správ, budeme to riešiť.
No a keďže teraz všetci ktorých tieto razby zaujímajú už majú podklady, idem predstaviť aj “ťažšiu váhu” týchto razieb, pre mňa jednu z vrcholov tohto súboru medailí – svätojurskú medailu HMA 1914. Pôovodná razba pochádza od Jeremiáša Rotha von Rothenfels z roku 1738. Výstižne túto medailu v iných súvislostiach uviedol Majo2291, prikladám link.
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/459#…
Razby HMA v zlate boli veľmi výnimočné a katalógy či cenníky ich vôbec neuvádzajú. Pokiaľ viem, tieto sa razili individuálne z prineseného materiálu. Je možné že aj na špeciálnu objednávku, ale o tom nemám vedomosť. Musíme zvážiť, že priniesť v tom čase takú kopu vlastného materiálu – zlata, asi pripadalo do úvahy len u osôb z cirkevných kruhov, šľachty, bohatých mešťanov a podobne. Viem z komunikácií s pamätníkmi pamätníkov, že už vtedy boli zlaté razby veľmi vzácne.
Viedenská mincovňa na rozlíšenie od originálu v tomto prípade neskoršiu razbu odlíšila hneď tromi spôsobmi. Oproti pôvodnej, vyššie spomenutej razbe s priemerom 83 mm, má neskoršia razba priemer 60 mm. Je razená vo veľmi netradičnej rýdzosti 585/1000, teda v štrnásť karátovom zlate a bola na averze i reverze zreteľne značená “HMA, značka HMA a 1914”.
Ako vidíte na fotkách, toto označenie sa spravidla, hm, povedzme majitelia s fantáziou, pokúšali znečitateľniť, či prípadne celkom odstrániť vybrúsením, alebo zleštením, aby medaily mohli vydávať za veľmi vzácnu pôvodnú razbu. Tak isto v týchto prípadoch bola, pochopiteľne, snaha znečitateľniť aj punc na hrane, ak sa tam nachádzal. Konkrétne medaila na foto má kombináciu týchto “maskovaní”, cielene rozryté označenie na strane s nápisom “Amoris Praemium"a zbrúsené označenie na strane s nápisom "Virtute Parantur”. Taktiež je znečitateľnéné označenie na hrane. Takto a podobne upravené medaily sa zúčastnili aj na viacerých aukciách, kde dosiahli skutočne vysoké ceny. Nedá sa predpokladať, že by tieto medaily kupoval amatér a tak, podľa mňa, kupujúci ktorí medaily vydražili, dobre vedeli čo kupujú. Medaila na foto má priemer 60 mm a hmotnosť 124,06 g.

Editováno: 5.6.2017 14:22
0 0

ďaľšie foto

0 0

Nádherná medaila. Keď sa dostanem do base campu poškádlim s jej súrodencami z iných kovov.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Dnes som si stiahol katalógy a musím povedať, že hoci sa medailám nevenujem, je to zaujímavé čítanie a určite prospešné rozšírenie numizmatického obzoru. Ďakujem Korlen…Ináč tieto razby sú skutočne krásne…

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9879

sparky napsal:

Nádherná medaila. Keď sa dostanem do base campu poškádlim s jej súrodencami z iných kovov.

No na to sa skutočne teším, aj keď (v dobrom) závidím. Ja som intenzívne tieto medaily v Ag a bronze zháňal dlhú dobu, ale nepodarilo sa. Keď si predstavím všetkých troch súrodencov v nejakej mňamkovej etui pekne vedľa seba, to by bol pohľad…

0 0

Myslím zaujímavá a trefná pikoška v rámci témy tohoto vlákna. Na 69 aukcii Münzenhandlung Harald Möller GmbH 8 – 9 júna sa nachádza položka 1161, zlatá medaila k odhaleniu pamätníka Wolfganga Amadea Mozarta v roku 1896.
https://www.sixbid.com/browse.html?…
Zdá sa, že veľmi ani nevedia čo ponúkajú (možno ešte neobjavili našu stránku), alebo sa tak tvária. Ale, podľa mňa, sa len opakuje história. Myslím si, že je to medaila z roku 1958 a bola značená na hrane A v krúžku (značka viedenskej mincovne) a puncom rýdzosti 585. Punc rýdzosti bol ale znečitateľnený, ako to býva obvyklé, aby sa vyvolalo zdanie pôvodnej razby.
Konkrétne tieto medaily pri neskorších razbách boli značené ako píšem vyššie, ale aj s označením “Munze Wien”. Tu som si zatiaľ nie istý či sa v tomto prípade o ten istý rok, teda 1958 alebo 1959, či ešte neskoršiu razbu. Prikladám foto.

Editováno: 6.6.2017 21:59
0 0

Ja som objavil v starej aukcii Mozarta z niklu, ak je Niggl v preklade z nemciny nikel, potom by bol razeny v styroch kovoch: zlato, striebro, bronz a nikel. Ak sa mylim, opravte ma :-)
Ale kazdopadne krasna razba a motiv anjelov je nadherny.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9884

Môžem s istotou potvrdiť že sa jedná o razbu z roku 1958 dve značenia na hrane(A 585)Rýdzosť je strašne nečitateľne vyrazená na všetkých zlatých razbách HMA 1958
Keď už sme pri zlatých razbách z roku 1958 rád by som doplnil zlatú medailu Márie Terézie 1888 razenú HMA z roku 1958
V roku 2016 sa predala u Kunkera za 3500€+%
Prikladám aj fotky a link
https://www.kuenker.de/…tueck/117535

0 0

Odpoveď na príspevok č. 9886

Tak ešte jedna aukcia

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9885

Poopravím Vás Niggl nie je nikel ale položka Niggl 1431

0 0

Odpoveď na príspevok č. 9886

A nepovedal by som, že punce boli nekvalitne vyrazené, skôr by som to pripísal snahe o zamaskovanie puncu. Na obrázku dole foto hrany zlatej razby z roku 1958.

0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9887

Zaujímavá rýdzosť 900

0 0

Odpoveď na príspevok č. 9888

118apo118 napsal:

Poopravím Vás Niggl nie je nikel ale položka Niggl 1431

Dakujem :-)

0 0

Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9890

Ja tam vidím skôr 585.

0 0

Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9893

Predajca uvádza v popise 900

0 0

Jaj pardon, myslel som že to je koment k fotke.

0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9894

A pritom sa uvádza, že je to “oficiálna neskoršia razba”, to znamená, že zaiste nie rýdzosť 900.

Editováno: 6.6.2017 22:37
0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9896

Škoda že nevidíme detail hrany ale predajca píše v popise že na hrane je A 900
Je to veľmi zaujímavé s týmto som sa ešte nestretol

0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9897

No, poviem to tak, aby som nikoho neurazil. Ale osobne som presvedčený, že niektorý bývalý majiteľ medaily sa “pousiloval” aby punc vyzeral ako 900, alebo je to “nedorozumenie”. Alebo celý zlý popis. Ale ak niekto uvedie do popisu “oficiálna neskoršia razba”, znamená to, že to nie je pôvodná razba. A neskoršie razby sú iba z rokov 1914 – 1915. Event. by sa s prižmúreným okom, podľa mňa, takto dali charakterizovať razby z rokov 1958 – 1959. A už vieme, že v ani jednom prípade sa v inej rýdzosti ako 585/1000 nerazili. Ale, samozrejme, sa zas nedá vylúčiť aj nejaká “ľudovo umelecká” tvorba nejakého nadšeného pracovníka mincovne.

0 0

Nasiel som inzerat na ma-shops, kde sa predava zlata medaila Marie Antoinetty (vid link). Chcel by som poziadat znalejsich keby mi vedeli rozlustit z ktoreho roku je medaila, i ked predavajuci uvadza rok 1958, ale podla mna je tam zbruseny rok 1914 alebo 1915 a HMA (vid vyrez obrazku).

https://www.ma-shops.com/cdma/item.php5?…

Editováno: 7.6.2017 09:24
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9900

Je to rok 1914 uz sme ju riesili tu v blogu

0 0

Re:

Túto konkrétnu razbu mám myslím celkom dobre zdokumentovanú, ako som už avizoval vyššie. Odpovedal si si správne, rozhodne ide o rok 1914 alebo 1915. (Osobne myslím HMA 1914)
Dnes sa v Prešove koná jedna z akcií pri 770. výročí prvej písomnej zmienky o meste, spojené s odovzdávaním cien významným osobnostiam, kde som pozvaný, ale keď stihnem, vložím materiály ešte dnes.

0 0

Re:

KB1328 napsal:

Nasiel som inzerat na ma-shops, kde sa predava zlata medaila Marie Antoinetty (vid link). Chcel by som poziadat znalejsich keby mi vedeli rozlustit z ktoreho roku je medaila, i ked predavajuci uvadza rok 1958, ale podla mna je tam zbruseny rok 1914 alebo 1915 a HMA (vid vyrez obrazku).

https://www.ma-shops.com/cdma/item.php5?…

No tak som si našiel ešte chvíľu, dúfam že to nebude na úkor kvality príspevku. Medailu k svadbe Márie Antoinetty 1770 pochádzajúcu z tzv. neskorších razieb viedenskej mincovne mám zdokumentovanú, myslím, vcelku vyčerpávajúco. Mal som možnosť zdokumentovať hneď tri tieto medaily a každá má svoje subjektívne i objektívne špecifiká, teda každá je iná označením či pokusom o jeho úpravu a tiež hmotnosťou. Ako prvú s pracovným označením MA I uvádzam razbu v podobe ako sa vyskytuje najčastejšie, teda s označením odstráneným výbrusom aby sa razba mohla vydávať za pôvodnú (?). Hmotnosť má 25,45 g a na hrane je bez označenia. Na medaile je zreteľne vidieť pomerne barbarské odstránenie označenia.

0 0

Ako druhú v poradí, s pracovným názvom MA II, uvádzam túto medailu s čiastočne odstráneným označením na averze i reverze. Na medaile je ponechané označenie HMA a znak, ale rozryté – znečitateľnené je označenie rokom razby, opäť sa dá predpokladať, aby sa znemožnila jej identifikácia, resp. sa dala vydávať za pôvodnú. Hmotnosť je 24,72 g, s označením na hrane značkou mincovne a rýdzosťou. Rýdzosť je opäť znečitateľnená.

Editováno: 7.6.2017 12:42
0 0

ďaľšie foto MA II

0 0

Ako tretia v poradí, s pracovným názvom MA III, uvádzam medailu ktorú sám pokladám za skúšku z roku 1958. Medaila obnáša rovno všetky tri označenia. Na averze je značenie HMA 1914, na reverze HMA 1915 a na hrane medaily je značka mincovne, rýdzosť aj rok 1958.
Tým, že medaila bola takto označená, nie su na nej pokusy o odstránenie označenia, alebo jej predchádzajúci majiteľ (majitelia) k takémuto kroku nepristúpili a ponechali medailu v pôvodnom stave bez invazívnych zásahov.
Osobne som presvedčený, že tieto medaily (nie len) sa razili v roku 1914 so značením v ploche HMA 1914.
Razby z roku 1958 sa značili na hrane značkou mincovne, rýdzosťou a rokom razby. Nie vždy musia obnášať všetky tieto tri označenia. Taktiež je možné, že vznikli aj razby bez označenia…
Medaila má hmotnosť 23,17 g.

Editováno: 7.6.2017 12:46
0 0

ďaľšie foto MA III

0 0

Ivan, klobuk dole a palec hore (i ked stale hovorim, ze tito smajlici by sa tu uzivili) za vyklad. Takyto by mi hadam nedala ani mincovna, co razila medailu ak je este v prevadzke.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9910

Ďakujem za uznanie, ale tu ide len o osvetu. Podľa mňa sú to krásne a stále vzácnejšie kúsky a aj keď si osobne myslím že cena neskorších razieb sa bude časom doťahovať viac či menej na pôvodné razby, ide o to, aby zberateľ nezaplatil dnes cenu pôvodnej razby za razbu neskoršiu. Odlíšenie je veľmi jednoduché, len neboli informácie.
A áno, viedenská mincovňa stále funguje :-)

Editováno: 7.6.2017 14:44
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama