Žiarové škvrny na Svätováclavských dukátoch
V ozname o zlúčení zberateľských stránok “mice-dukáty” a “cs-mince” sa píše, že niektoré články a blogy zo stránky “mince-dukáty” budú priebežne presúvané na “cs-mince” a budú na nej plynulo pokračovať. Týka sa to i článkov o žiarových škvrnách na Svätováclavských dukátoch.
Tu je článok “Žiarové škvrny na Svätováclavských dukátoch” z 13.8.2014:
Zberatelia sa často na svätováclavských dukátoch stretávajú s červenými fľakmi a škvrnami. Tieto fľaky a škvrny sú od bledo červenej až po tmavo červenú a až čiernu farbu. Sú to takzvané “žiarové škvrny” nazývané tiež “Václavova krv”. Pôvodom vzniku týchto škvŕn je pravdepodobne nečistota v kove, alebo zle roztavená hrudka medi v kove, ktorá chemicky reaguje s okolitým prostredím. Odhliadnuc od podstaty vzniku je pre numizmatika podstatné vedieť to, že tieto škvrny sa vyvíjajú. Začnú sa objavovať ako bledé fľaky a rokmi tmavnú, pričom v ich strede sa niekedy vytvorí čierna hrudka, jadro. Čiže ak si založíte do zbierky dukát bez žiarových škvŕn, za niekoľko rokov môže byť posiaty žiarovými škvrnami. Otázkou je, či tieto škvrny čistiť, alebo nečistiť.
Na aukciách v aukčných domoch často vidieť vzácne a veľmi vzácne ročníky týchto dukátov posiate žiarovými škvrnami. V týchto stavoch sa predajú za vysoké ceny. Väčšina špičkových zberateľov týchto mincí si myslí, že tieto škvrny sú súčasťou mince a nemali by sa čistiť. Ja sa prikláňam k tomuto názoru – žiarové škvrny nečistiť. Existujú však aj opačné názory. A to také, že tieto škvrny sú akousi anomáliou, že sú nepekné a ak je to možné mali by sa odstrániť. Zamyslime sa teda na otázku odstraňovania týchto škvŕn.
Druhy žiarových škvŕn je podľa mojich skúseností možné rozdeliť takto:
- povrchová žiarová škvrna
- povrchová žiarová škvrna s jadrom
- hĺbková žiarová škvrna s jadrom
Najprv je potrebné zistiť, či ide skutočne o žiarovú škvrnu, alebo o iné znečistenie. Zistíme to kontrolou bežnou lupou so zväčšením asi 4×. Ak sa jedná o žiarovú škvrnu a rozhodli sme sa ju čistiť, tak je potrebné zistiť či sa nejedná už o hĺbkovú žiarová škvrnu s jadrom, ktorú nie je možné bez poškodenia dukátu odstrániť. Na toto zistenie potrebujeme silnejšiu lupu s osvetlením (napríklad 20×), alebo mikroskop (100×). Bez skúseností to na prvýkrát odhadnete ťažko, ale ak máte tých žiarových škvŕn a dukátov viac, tak rozdiel medzi povrchovou a hĺbkovou škvrnou rozpoznáte. Pomocným znakom je aj veľkosť a farba jadra. Čím je jadro väčšie a tmavšie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že ide do kovu a teda že je to hĺbková škvrna.
Vo všeobecnej rovine je možnosť vyčistenia podľa mňa takáto:
- povrchová žiarová škvrna – vyčistenie bez poškodenia povrchu mince je možné za niekoľko hodín až dní
- povrchová žiarová škvrna s jadrom – vyčistenie bez poškodenia povrchu mince s obtiažami je možné za niekoľko hodín až dní a týždňov
- hĺbková žiarová škvrna s jadrom – vyčistenie bez poškodenia povrchu mince nie je možné, pričom doba čistenia trvá mesiace
Spôsob čistenia som popísal v článku – Čistenie zlatých mincí. Odlišná je doba čistenia, ktorá pri žiarových škvrnách môže dosiahnuť aj mesiace a roky. Hladenie štetcom totiž nesmie byť silné a intenzívne. Celkový priebeh čistenia dukátu vyžaduje veľkú trpezlivosť. Nič sa nemôže preháňať. Inak sa minca môže počas čistenia poškodiť a škvrna sa pritom neodstráni. Pri povrchovej žiarovej škvrne s jadrom, kde vyčistenie je s obtiažami možné, je veľkým úspechom odstránenie jadra bez poškodenia povrchu dukátu.
Zopakujem postup pri čistení uvedený v článku “Čistenie zlatých mincí”:
- mincu ponoríme asi na 30 minút do roztoku
- mincu vyberieme tak, že ju chytíme prstami za hrany, opláchneme pod vlažnou tečúcou vodou, zabalíme do utierky na okuliare a necháme vyschnúť, neutierame
- znečistenie mince skontrolujeme lupou, mincu chytáme za hrany, ak nečistoty zmizli mincu uložíme do zbierky
- ak znečistenie nezmizlo opakujeme prvé dva body asi trikrát, ak znečistenie zmizlo uložíme mincu do zbierky
- ak znečistenie nezmizlo opakujeme prvé dva body s tým, že mincu necháme v roztoku ponorenú niekoľko hodín, ak znečistenie zmizlo uložíme mincu do zbierky
- ak znečistenie nezmizlo, chytíme mincu za hrany a jemným štetcom navlhčeným roztokom jemne hladíme znečistené miesta, ak nečistota drží na minci opakujeme prvé dva body s tým, že mincu necháme v roztoku ponorenú niekoľko hodín a aj dní, ak sa nám znečistenie podarí hladením mince odstrániť, uložíme mincu do zbierky, čistenie tak môže trvať aj niekoľko týždňov a u žiarových škvŕn aj niekoľko mesiacov.
Na záver moja rada – nečistite žiarové škvrny. A ak ste sa už rozhodli čistiť, tak do toho choďte s veľkou trpezlivosťou.
Tu je výber z článku “Z Vašich mailov – žiarové škvrny na Svätováclavských dukátoch”, ktorý som na stránke “mince-dukaty” uverejnil dňa 30.1.2016:
Vyskytla sa jedna téma, ktorá sa v mojej pošte objavuje častejšie a preto som sa jej rozhodol venovať verejne. Jedná sa o problém s predajom Svätováclavských dukátov, ktoré obsahujú žiarové škvrny.
Posledný mail má tento obsah:
Mám viac kusov Svätováclavských dukátov ročník 1933. Jeden kus som
sa rozhodol predať, aby som získal prostriedky na kúpu iných chýbajúcich
ročníkov. Už štyria kupujúci tento dukát odmietli kúpiť, lebo obsahuje
žiarové škvrny. Cena bola pre kupujúcich prijateľná, ale žiarové škvrny
im vadili a dukát nekúpili. Tento istý problém som mal pri predaji
Svätováclavského dukátu ročník 1934, ktorý obsahoval žiarové škvrny.
Pri predaji som musel ísť až pod nákupnú cenu.
Aký je Váš názor na Svätováclavské dukáty so žiarovými
škvrnami?
Zastávam názor, že žiarové škvrny sú súčasťou Svätováclavských dukátov. Podľa mňa vôbec neznižujú stav a cenu dukátu. Stretávam sa dokonca s názormi, že žiarové škvrny sú vítanou súčasťou Svätováclavských dukátov a dokonca zvyšujú ich cenu. Samozrejme, názory sú rôzne.
Vráťme sa ale k Vašim mailom a k problémom s predajom Svätováclavských dukátov, ktoré obsahujú žiarové škvrny. Moja rada je nasledovná. Pri predaji by som sa snažil kupujúcemu vysvetliť podstatu žiarovej škvrny. Pokračoval by som ukážkami obrázkov predaných Svätováclavských dukátov, ktoré obsahujú žiarové škvrny. Ukážky môžete robiť na internete na mobile, alebo na tablete. Pri ukážkach by som spomenul aukčné domy, kde sa takéto dukáty úspešne predali, napríklad Macho & Chlapovič, alebo AUREA Praha. Pomôcť si môžete aj internetovou stránkou www.sixbid.com, alebo acsearch.info. Ak tieto argumenty nezaberú, tak treba nájsť iného záujemcu o kúpu.
Tu je ďalší výber z článku ""Krev svatého Václava" … numizmatická špička …“, ktorý som na stránke "mince-dukaty” uverejnil dňa 16.7.2016:
Na vlastných obrázkoch vám predstavujem Svätováclavský dukát 1931, ktorý je podľa mňa dôkazom toho, že žiarové škvrny sú vítanou súčasťou Svätováclavských dukátov. Na tomto dukáte sa v hojnom počte vyskytujú všade, na averze i na reverze. Vyskytujú sa aj na hranách, čo je vidieť na dvoch posledných obrázkoch. Žiarové škvrny nazývané tiež “Václavova krv” alebo tiež ako hovoria naši bratia “krev svatého Václava”, sa na tomto dukáte vyskytujú v rôznych štádiách, čo znamená, že tento proces bude na tomto konkrétnom dukáte naďalej pokračovať. Pre numizmatikov venujúcich sa Svätováclavským dukátom, predstavujú takéto exempláre jednu zo špičiek ich numizmatického snaženia. Toto je pre nich tá pravá numizmatika, toto je radosť z dukátov.
Tu sú obrázky Svätováclavského dukátu 1931: