Dnes je štvrtok 3.4.2025 - 7:00:28 19 užívateľov online - neprihlásený

Všeobecné informácie o obci - Smolník

Všeobecné informácie o obci - Smolník

Prvá písomná zmienka o obci Smolník sa datuje do roku 1327, kedy sa nazývala Semelnech. V ďalšom historickom vývoji sa jej názov menil nasledovne: z roku 1332 je písomne doložený názov Smulnuczbanya, z roku 1344 Smelnycz, Smelnichbanya, z roku 1346 Smulnich, z roku 1375 Smolnykbanya, Smolnukbanya, z roku 1397 Szmolnicza, z roku 1437 Szmolnycz, z roku 1439 Smolnyczbanya, z roku 1773 Smolnik. Po maďarsky sa obec úradne nazývala Szomolnok, po nemecky sa obec úradne nazývala Schmöllnitz.
Po roku 1881 bola obec administratívne začlenená pod Spišskú župu; pred rokom 1960 pod okres Gelnica, kraj Košice; po roku 1960 pod okres Spišská Nová Ves, kraj Východoslovenský.
Starú slovensko – banícku obec osídlili v 13. storočí Nemci z Gelnice, v roku 1327 ju Karol Robert povýšil na slobodné banské mesto podľa štiavnického práva. Erb so skríženými banskými náradiami vznikol v 15. storočí, ale mesto malo erb už v 14. storočí, v ktorom ústrednou postavou bola sv. Katarína, vedľa nej však bol zobrazený baník pri dolovaní rudy. Ďalšie územie dostal Smolník od panovníka v roku 1333 a v roku 1338. V polovici 15. storočia pripadlo mesto panstvu spišského hradu, ktoré prenajímalo miestne medené a strieborné bane a hámre. V roku 1421 sa baníci vzburili proti mestskému patriciátu. V roku 1691 prešli bane do vlastníctva banského eráru a spravovala ich Banícka komora. Baníctvo sa začalo rozvíjať najmä v 18. storočí. V roku 1787 mala 915 domov a 6050 obyvateľov, v roku 1828 mala 560 domov a 4003. V Smolníku bolo sídlo banského súdu a inšpektorátu. Od začiatku 18. storočia tu pôsobila mincovňa. Zanikla v roku 1816. Medené Hámre boli v roku 1807 – 1860 prenesené do Malužinej. Najvýznamnejšie medenorudné bane predal erár v roku 1890 účastníckej spoločnosti, ktorá ťažila najmä pyrit. V meste sa vyrábala modrá a zelená skalica až do roku 1918. Koncom 19. storočia bola zriadená veľká tabaková továreň. Pri požiari v roku 1905 obec z dvoch tretín vyhorela. V roku 1851 tu boli nepokoje banských a hutníckych robotníkov, v ktorých úrady videli komunistické tendencie. Začiatkom 20. storočia vzniklo organizované robotnícke hnutie, v roku 1907 tu bol štrajk baníkov. Po roku 1918 pracovali obyvatelia v miestnej tabakovej továrni, v továrni na plech, v baniach, lesoch, na pílach.
Na čele bojov pracujúcich stála KSČ ( Komunistická Strana Československa ). Na Zlatom Stole bola počas SNP ( Slovenského národného Povstania ) partizánska základňa. Prichádzali sem výsadkári, z lietadiel zhadzovali zbrane a strelivo Koncom septembra v roku 1944 tu táboril partizánsky oddiel Vorošilov, v polovici októbra štáb partizánskej skupiny Stalin. Po roku 1945 časť občanov nemeckej národnosti vysídlili..
Zdroj: Vlastivedný slovník obcí na Slovensku, 3. časť

0 0

Ahojte všetci :) Na tomto blogu sa budem venovať len čisto minciam zo Smolníka. Budem sa snažiť sem pridávať rôzne mince Smolníka od strieborných po medené mince. Prípadne uverejním chyborazby a pod. zmetky mincovne. Verím, že sa Vám blog bude páčiť :)

Editováno: 1.6.2016 15:27
0 0

1/4 Grajciar 1777 S

0 0

1/2 Grajciar 1776 S

0 0

1/2 Grajciar 1777 S

0 0

1 Grajciar 1763 S

0 0

Chyborazba 3 Grajciaru 1800 S

0 0

Chyborazba 1 Grajciar 1790 S – takzv. dvojráz…

0 0

30 Grajciar 1807 S

0 0

1 Grajciar 1790 S – NGC

0 0

1 Grajciar 1816 S

0 0

Nedávno som objavil pri reorganizácii svojej numi knižnice aj dve dvojčísla “Informačného bulletinu pobočky Sns a Východoslovenského múzea v Košiciach.” Pochádzajú z júla a októbra 1988. Bulletin vychádzal pod vedením Ing. Miroslava Jízdného.
Chcel som potešiť chlapcov z košickej pobočky, ale pri komunikácii som sa dozvedel, že na pobočke majú zaarchivované komplet všetky vydania toho ušľachtilého numizmatického počinu. Spomenul som si opäť na to dnes, keď Profik vytopoval poradenstvo o mincovni Smolník, že tam niečo na túto tému bolo. Tak zopár foto.

0 0

Pekne, tak zase niečo nové :)

0 0

Vrchný inšpektorský úrad alebo správa mediarskeho podniku v Smolníku na výreze z veduty z roku 1748. V niektorom z týchto priestorov sa nachádzala aj mincovňa. Veduta z okraja prehľadovej mapy smolníckych baní z roku 1748 (SBA B. Štiavnica). Foto: Miroslav Lacko

0 0

Niekedy vrchný inšpektorský úrad, neskôr tabaková továreň. Dnes opustená budova strážená SBS- kou.

0 0

Na nedávnej zberateľskej burze v Malackách, kde som bol nazrieť, bola predsa len materiálu ktorý ma zaujíma menej, tak som nakúkal aj do iných vecí. Poprehŕňal som sa napríklad aj v dobových pohľadniciach a kartách. Našiel som aj krásne foto budovy v Smolníku a hneď som po nej skočil, v domnení, že sa zaiste jedná o smolnícku mincovňu. Na karte ale bolo napísané – Továreň na tabak. Tak som nekúpil a podivoval sa, že v tak malom sídle ako Smolník boli dve tak veľké manufaktúry… To sú tie nedostatky v numizmatickom vzdelaní.

0 0

Dnes som bol na burze Vajnorská, trochu kabinetná burza, ale stretnutie s priateľmi je vždy príjemné i užitočné. Keď som si obišiel predmety môjho záujmu, a treba povedať že som nenašiel nič, som sa opäť trochu pokutral v dobových kartách a pohľadniciach. Vychádzajúc z vyššie napísaného, som si kúpil tri pohľadnice v domienke, že kupujem pohľady na budovu mincovne v Smolníku. Nechcel som sem ale len tak bohapusto našúpať foto a tak som išiel trochu popátrať. No a zdá sa, že veci sa majú inak a kúpil som fotografie tabakovej továrne. No čo už, som fajčiar. Budova neskoršej tabakovej továrne nebola pred tým mincovňou, ale jedným z prvých kamenných divadiel, v roku 1872 prestavané na tabakovú továreň. Iné zdroje uvádzajú, že budova bola pôvodne Banským inšpektorátom, čo by aj vysvetľovala pomernú pompéznosť budovy. (foto 1, 2 a 3, kde je vidieť aj plynutie času..)
Na štvrtej fotografii by mala byť historická budova mincovne.
http://gelnicaaokolie.webnode.sk/…lie/smolnik/

Editováno: 6.5.2017 13:56
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama