Dnes je sobota 12.4.2025 - 4:48:54 18 užívateľov online - neprihlásený

Širockí sokolíci - 1 Šs, 2 Šs, 5 Šs

Širockí sokolíci v Beneluxe

Mal som doma 4 kusy 1 Šs obehové, ročník 2010. Môj dlhoročný sponzor Maxo odchádza v najbližších dňoch do Beneluxu, kde sa bude okrem iného venovať aj numizmatike. Bude ubytovaný u zberateľa, ktorého poznám. Zoznámil som sa s ním v BA. Posielam mu Valovičov katalóg R-U mincí a tie 4 kusy sokolov. Dúfam, že ho to poteší … :-)

1 0

To je od Teba milé Karle, ďaľší sokolíci pôjdu do sveta. Mne ešte nejaké zostali, tak aby si nezostal na suchu, podelím sa s Tebou. Pôjdeš na predvianočnú burzu do TN 15teho?

0 0

Pravdepodobne nie. Mám až do konca roka v práci 60 minútovú hotovosť a teda som na telefóne. A vzdialenosti BA-TN a NR-TN sú viac ako hodinové. Ale už sa stalo aj to, že mi volali, že mám víkend bez hotovosti. Takže neviem, ale radšej nikomu nič nesľubujem.

0 0

Re: Širockí sokolíci v Beneluxe
Odpoveď na príspevok č. 12690

Karel napsal:

Mal som doma 4 kusy 1 Šs obehové, ročník 2010. Môj dlhoročný sponzor Maxo odchádza v najbližších dňoch do Beneluxu, kde sa bude okrem iného venovať aj numizmatike. Bude ubytovaný u zberateľa, ktorého poznám. Zoznámil som sa s ním v BA. Posielam mu Valovičov katalóg R-U mincí a tie 4 kusy sokolov. Dúfam, že ho to poteší … :-)

Maxo dostal za Širocké sokoly Davida Bowieho na Brixtonskej lokálnej mene.

David Bowie (1947–2016) – musician, actor, and record producer. A major figure and pioneer for over four decades in the world of popular music. Bowie and his family lived at 40 Stansfield Road, Brixton, from 1947–1953. He has sold an estimated 140 million albums worldwide. The back of the note is inspired by detailing from the Nuclear Dawn mural on Coldharbour Lane painted in 1983 during the peak of the Cold War.

Foto a text zdroj: http://brixtonpound.org/showmemoney

Editováno: 29.12.2018 10:58
1 0

Chlapci zlatí kučeraví aj holohlaví:-)

Dnes som po dlhšom čase niečo riešil s filatelistami. Oni popri tom medzi sebou obchodovali. Výsledná suma ich obchodu bola 12 €. Nevenoval som tomu pozornosť až do chvíle, kým predávajúci nepovedal kupujúcemu – daj mi 4 eurá a 4 sokoly.

Skoro ma kleplo … :-)

Samozrejme, že takto neobchodujú stále a nemajú sokoly ako menu, ako som chcel zaviesť ja tu na tomto webe. Ale, podľa ich slov, majú medzi sebou v obehu ešte asi 20–25 sokolov. Vraj ich bolo v obehu medzi nimi viac, ale postupne končia v zbierkach. Bol som, na moju radosť, obvinený z toho, že ja som ich na platbu sokolmi inšpiroval, keď som im pred rokmi hovoril, že chcem zaviesť sokoly ako menu na jednom numi-webe. Teda tu. Najprv mali kurz 1:1, teraz je jeden sokol za dve eurá.

A na záver to najlepšie … :-)
Viete prečo je výhodnejšie obchodovať v sokoloch než v eurách ?
Nie ???
Lebo sokoly v Nitre neprepijete a tak máte stále s čím obchodovať, kdežto eurá končia u krčmára.
Krčmár nie je numizmatik. A to je dôležité. Ak by bol, tak všetky sokoly by postupne skončili v jeho zbierke.

Tak na tomto by sa určite pobavil i pán Bartoš, starosta obce Široké a otec myšlienky úspešnej lokálnej meny s kostolíkom na averze.

Numizmatika je skutočne zábava … :-)

Editováno: 12.1.2019 04:59
3 0

Doplnenie

Ďakujem za palce nahor.

Doplním ešte toto … heslovite, upravené výňatky:

• na mojom zamknutom webe, len pre tých čo majú prístup, som v blogu založil Virtuálnu neziskovú zberateľskú banku Širockých sokolov (ďalej VBS) pre Nitru a okolie
  • VBS je zábavný neziskový projekt, ktorý nepodlieha zákonom SR
  • mena VBS je Širocký sokol (ďalej s)
  • poplatky – založenie a vedenie účtu, vklady a výbery = 0s
  • minimálny zostatok na účte = 0s
  • do základného imania banky som za 10 € (ďalej e) kúpil 24s (24ks 1s)
  • predajný bankový kurz 3e=1s
  • nákupný bankový kurz 2e=1s
  • obchodný bankový kurz pri obchodoch face to face som z pôvodných 2e upravil na 2,50e=1s
  • pri obchodoch face to face užívatelia platia vždy aj v mene VBS
  • poplatok pri obchodoch cez VBS do 5s = 0s
  • poplatok pri obchodoch cez VBS nad 5s = 1s
  • úrokový produkt VBS – vklad 10s na 3 mesiace s výplatou 11s
  • pôžička VBS – 5s na 10 dní za 1s
  • pôžička VBS – 10s na 1 mesiac za 2s
  • pôžička nad 10s – individuálne
  • VBS môže vydať zmenky spolu do 100s, ktoré má majiteľ VBS kryté zlatom v minci 100s
  • zmenky sú splatné ku dňu 30.11.2019 do 12,00 hod
  • otvorenie VBS – 14.1.2019 o 10,0­0 hod
  • pracovná doba – 24 hod denne mail
  • kontakt – mail a mobil
  • poradenstvo – mobil 08,00 až 18,00 hod
  • zatvorenie VBS – 30.11.2019 o 20,0­0 hod
  • osobné stretnutia – Mlyny Nitra
  • správu o hospodárení VBS vydám písomne do 24 hodín po zatvorení VBS
  • plusový zostatok hospodárenia po zatvorení VBS po odčítaní základného imania bude využitý na pokrytie nákladov predvianočných degustácií piva a vianočnej súťaže
  • mínusový zostatok hospodárenia po zatvorení VBS po odčítaní základného imania uhradím dobrovoľne sám
  • všeobecné podmienky VBS sú uložené u majiteľa VBS

Super zábava s chuťou piva a vianoc … :-)
Logo VBS –

Editováno: 14.1.2019 04:47
1 0

Re: Doplnenie
Odpoveď na príspevok č. 12801

No Karle, pre mňa pozitívna, sympatická a milá iniciatíva. Ako píšeš : “som v blogu založil Virtuálnu neziskovú zberateľskú banku Širockých sokolov (ďalej VBS) pre Nitru a okolie”, ako táto virtuálna banka funguje? Som pripravený do nej vložiť najaké symbolické “základné imanie” pre podporu dobrej veci.

0 0

Ahoj Korlen,

ďakujem za ponuku, možno ju v budúcnosti využijem, ale teraz už nie.

V tomto prvom projekte ide skôr o vychytanie problémov a nie o zvyšovanie imania, objemov, či produktov. I keď som pred dnes ráno pred otvorením banky zvýšil základné imanie na okrúhlych 50s v hotovosti a 100s na zmenky kryté zlatom i tak bolo vykúpených, či cez pôžičky zapožičaných 45s v hotovosti a 75s na zmenky. Viac to ale nebudem navyšovať. Takto to robím sám a mám potrebný nadhľad. Ak by som išiel do väčších objemov, tak by toho bolo veľa pre mňa i pre web. V hlbokej podstate ide o to, aby banka zarobila a teda aby si oni pre seba na webe zarobili na decembrové radovánky. Možno v budúcnosti to bude o niečom inom.

Ešte raz Ti Korlen ďakujem za ponuku.

Karel

0 0

Ok Karle, tak pre zaujímavosť daj občas vedieť ako sa projekt vyvíja a ak bude potrebné, rád ho nejakou formou podporím. Držím palce pán bankár.

0 0

Ok.
Dám sem správu o hospodárení VBS, ktorú vydám písomne do 24 hodín po zatvorení VBS.
Nie celú, ale tú zaujímavú časť.
Keby som potreboval sokolíkov, tak Ti napíšem.
Dík.

0 0

Ešte jedna ukážka ...

Zmenky VBS

Zmenky VBS vydávam v hodnote 5s. Spolu je zmeniek 20 kusov.
Sú obchodovateľné face to face.
Sú kryté zlatom, zlatou mincou 100s.
Po predložení zmenky vydám 5s. Ale len ak mám mince. Ak je to napríklad pôžička VBS – 5s na 10 dní za 1s, tak vydám 4s, ak mám mince.

Zmenku tvorí obojstranne laminovaný papier.
Predná strana zmenky je na obrázku – obsahuje v logu banky poradové číslo zmenky a text – Zmenka na 5 sokolov.
Zadná strana zmenky – obsahuje dva ochranné prvky.
Jeden z ochranných prvkov je jeden fragment zo 40 nepravidelných fragmentov, na ktorý som rozstrihal starú neplatnú zahraničnú bankovku. Mapu fragmentov mám len ja.
Druhý ochranný prvok neprezradím.
Oba ochranné prvky sú laminované.

Po zatvorení VBS budú všetky zmenky spolu vydražené ako zberateľská kuriozita. Dražba už prebieha. Najvyššia ponuka je teraz 4e. Vydražené prostriedky sa použijú na úhradu nákladov na výrobu zmeniek.

2 0

Uff, to som nečakal

Pozdravujem všetkých. To som teda nečakal, že sa so sokolmi bude takto obchodovať. Výborný nápad. Držím palce. Možno jedna pripomienka. V zmysle VZN o širockom sokolovi my používanie skratku pre našu menu Širocký sokol – Šs. Ale ináč O.K. Pekný deň všetkým.

Editováno: 15.1.2019 13:40
2 0

Re: Uff, to som nečakal
Odpoveď na príspevok č. 12807

Ďakujem.
Viem že by tam malo byť Šs, ale zvolil som len s. Malo by tam byť i €, alebo EUR, ale zvolil som len e. Rešpektujem VZN obce Široké aj ECB pána Draghiho vo Frankfurte nad Mohanom, ale VBS bude používať označenia s, e. Nič podstatné sa nestane, ak úzka skupina ľudí v uzavretom blogu počas necelého roka použije vlastné označenia na čokoľvek. Jeden z nepísaných cieľov VBS je zvýšiť popularitu Širockých sokolov. Ten cieľ je už teraz splnený a VBS pritom existuje vo virtuálnom svete len niečo vyše 29 hodín. Aj keď používame len s.
Tiež želám všetkým pekný deň.

1 0

Dnes som absolvoval príjemné stretnutie na obecnom úrade v Širokom s otcom Širockých sokolov ing. Stanislavom Bartošom . Bavili sme sa o ich vzniku a celkovo o prípravách úspešného projektu , ktorý v budúcom roku bude sláviť 10 rokov .
Obdržal som cenné rady do budúcnosti , za čo som mu veľmi vďačný a ešte raz ďakujem aj na našich stránkach .
Tešíme sa na prekvapenia v roku 2020 , kedy obec bude oslavovať 700 .výročie svojho vzniku a určite sa zaskvie aj ďalšími emisiami Širockých sokolov.

Editováno: 16.1.2019 19:22

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

1 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12813

Ďakujem vám za pozitívnu reakciu. Aj mne sa s vami dobre sedelo a rozprávalo. Na budúci rok však oslávime okrúhle 700. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Pri tejto príležitosti sa zaiste vyliahne a následne vyletí nejaký mladý sokolík zo Širokého.

Editováno: 16.1.2019 18:58
4 0

Kvíz o Širocký sokol

Vážení priatelia
v rámci rubriky o Širockom sokolovi ako o numizmatickom atribúte ma napadlo trochu Vás vyskúšať malým kvízom o obci Široké a jej sokolovi

1. Kde sa nachádza obec Široké, v akom pohorí ?

2.Koľko obyvateľov má obec v roku 2019?

3. V akých " nomináloch" bol Širocký sokol razený a v akých kovoch ?

4. V ktorých rokoch bol Širocký sokol razený ?

5. Aké sú motívy na 1, 2 a 5 sokole ? Ktorá osobnosť bola predlohou pre razbu Širockého 5 sokola ?

6. Aké najbližšie okrúhle výročie bude obec oslavovať a kedy ?

7. Máte aj Vy nejaký Širocký sokol v svojej zbierke ?

Na začiatok myslím 7 ľahkých otázok stačí a podľa záujmu môžeme potom pokračovať v ďalšom levele.
Svoje odpovede mi môžete písať do správy pod jednotlivými číslami , pokiaľ by ste ich písali priamo sem tak dávate nápovedu " konkurencii" .
Kvíz bude trvať do 31.1.2019 a po vyhodnotení úspešnosti budú prví traja účastnící odmenení 5 – 2 a 1 Širockým sokolom , ktorý im pošlem na ich adresu .

Editováno: 17.1.2019 19:39

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

1 0

Stav dnes večer : 2 odpovede na kvíz. Obe sú správne , jedna nadštandardná na 150 %.

0 0

Blesk12 a Tomi sa zúčastnili kvízu a na otázky odpovedali správne , pričom ako som avizoval tomiho odpovede boli nadštandardné. Ako inak , veď je neďaleko
Obom účastníkom boli zaslané sady 1,2 a 5 sokolov ako odmena a ja im ďakujem za účasť.

4 0

Fťakujéééém.....som rad,ze nieco viem…

Dobri kamarat neľem slucha co hutoriš . . . aľe i doľiva!

1 0

Tomi :

1,východné úpätie pohoria Branisko v okrese Prešov

2,Celkovo obyvateľov: 2480

3, – 1,2,5,100 soko­loikov

4, Doteraz boli vydané nasledujúce razby Širockého sokola:
1 Šs obehový, ročník 2010 – 3100 ks
1 Šs pozlátený s certifikátom, ročník 2010 – 50 ks
1 Šs obehový, ročník 2014 – 1240 ks
1 Šs leštený s certifikátom, ročník 2014 – 310 ks
1 Šs strieborný PROOF číslované s certifikátom, ročník 2014 – 50 ks, číslované 1 – 50
1 Šs obehový, ročník 2015 – 1350 ks
1 Šs leštený s certifikátom, ročník 2015 – 100 ks
2 Šs obehový, ročník 2015 – 1350 ks
2 Šs leštený s certifikátom, ročník 2015 – 100 ks
5 Šs obehový, ročník 2015 – 1350 ks
5 Šs leštený s certifikátom, ročník 2015 – 100 ks
Sada 1,2 a 5 leštené s certifikátom v etue, ročník 2015 – 50 ks, číslované 1 – 50
100 Šs zlaté PROOF s certifikátom v etue, ročník 2015 – 50 ks, číslované 1 – 50

5, 1sš – kostol sv. Mikuláša v Širokom + erb
2sš – polyfunkčný objekt v Širokom v pozadí s pohorím Branisko + erb
5sš pomocný egerský biskup Ladislav Širokay + erb

6– v roku 2020 – 700. výročie prvej písomnej zmienky o obci

7, uz iba jeden sokol, vsetky ostatne som rozdal, venoval

1 0

A uz aj pristali u mna doma…idu do klietocky nech neuletia…daku­jem sparky

Dobri kamarat neľem slucha co hutoriš . . . aľe i doľiva!

1 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12855

Ja ďakujem veľmi pekne, za organizáciu tejto súťaže. Kebyže nepoznám tieto stránky, tak by mi veru Širockí sokoli nič nehovorili. Som rád, že som sa niečo dozvedel a naviac to bolo korunované odmenou. Sokolíci určite u mňa nejaký čas pobudnú a možno k nim zoženiem aj ďaľších.

Ešte raz veľká vďaka za súťaž a aj odmenu.

2 0

Doleteli.
Odpoveď na príspevok č. 12860

Dnes som vyrazil na postu a prebral si tri nove mince. Este raz dakujem za sutaz, zaslanie, mam z nich radost.

3 0

Zmeny vo VBS

V Nedeľu 24.2.2019 som na Mimoriadnej Valnej hromade v Nitre predal Virtuálnu neziskovú zberateľskú banku Širockých sokolov (ďalej VBS) pre Nitru a okolie.

VBS sa nachádza v dobrej kondícii a nehospodári v červených číslach. Kupujúci zberateľ s nickom RobertoR je študentom na vysokej škole ekonomického smeru a medzi jeho hobby patrí bankovníctvo a filatelia. Je synom môjho kamaráta, zberateľa a fanúšika veteránov. VBS bude teda v dobrých rukách a pod dobrým dohľadom.

V zápätí sa pod novým vedením VBS konala ďalšia Valná hromada, kde došlo k podstatnej úprave Všeobecných podmienok VBS a kde som bol ako zakladateľ VBS menovaný Čestným členom VBS.

VBS som predal za 100 Širockých sokolov (10s v hotovosti a 90s v zmenkách). Hotovosť a zmenky mi RobertoR odovzdal symbolicky dnes ráno 27.2.2019 o 06,0­0 hod vo svojej garáži za prítomnosti svojho otca. Symbolicky preto, lebo je tam aj práve včera večer dokončená zrenovovaná Jawa 500 OHC z roku 1955.

Spomínaných 100 Širockých sokolov (10s v hotovosti a 90s v zmenkách) som dnes ráno 27.2.2019 po 07,00 hod vo výhodnom obchodnom bankovom kurze používanom pri obchodoch face to face (2,50e=1s) u klientov VBS premenil na EUR.

VBS želám úspech a len úspech.

1 0

Informácia

Dňa 7.4.2019 VBS uvoľnila čiastku 400 EUR na konkrétny projekt pre deti klientov VBS -
Detský poznávací zájazd na slovenský hrad (zámok), podľa výberu detí v hlasovacej ankete.
Tento detský poznávací zájazd organizuje nový majiteľ VBS a dobrovoľní klienti VBS.
Dopravu detí zabezpečujú neorganizovaní priatelia veteránov, ktorí sú tiež klienti VBS.

Širocký sokol opäť raz pomohol dobrej veci.

Ilustračné foto :

3 0

Nepredvídaná informácia

Celá akcia mala ešte jeden “problém”. Boli to detské reflexné vesty, ktoré slúžia na zvýšenie viditeľnosti osoby, ktorá ju má oblečenú najmä v cestnej premávke. Touto cestou ďakujem riaditeľke Základnej školy pani Janke, ktorá mi pred chvíľou telefonicky potvrdila jednorazové zapožičanie 40 kusov detských reflexných viest na tento poznávací zájazd.

Píšem o tom preto, lebo na moju otázku … čo za to ? … mi odpovedala … prines mi aspoň jeden širocký sokol, už som o tom počula, ale ešte som to ani nevidela … možno máme ďalšiu zberateľku … :-)

4 1

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12986

Po úspešnom detskom poznávacom zájazde, som bol vrátiť pani riaditeľke zapožičané reflexné vesty. Pani riaditeľka bola veľmi sklamaná tým palcom nadol v predchádzajúcom komentári, lebo išlo o pomoc deťom a o dobrú vec. Žiadala ma, aby som k tomu napísal ostrý komentár. Ale … pozval som ju na kafe a priniesol som jej niekoľko sokolov. Povedal som jej, že aj ja som bol z toho palca nadol sklamaný, ale tí sokolíci sú skutočne super.

Pani riaditeľka i ja posielame tomu, kto nám za toto dal palec nadol, srdečný pozdrav.
:-)

6 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 13077

Ahoj Karle, úprimne, aj mne je ľúto toho palca dole, ale neverím že by niekomu prekážala takáto ušľachtilá aktivita smerom k deťom (to píšem ako rodič, ktorých je tu zaiste väčšina), skôr to bude nejaká animozita voči Tvojej osobe, prípadne voči širockým sokolíkom…
V tomto prípade by som aj využil svoju právomoc na stránke a palec dole by som zrušil, ale vzhľadom na nastavenie stránky, teda snahu o čo najväčšiu transparentnosť, objektívnosť či otvorenosť, toto nie je technicky možné. Palec dole (aj palec hore) môže anulovať iba užívateľ ktorý ho udelil.
Tak Ti teda (a pani riditeľke) aspoň pridám palec hore. A na záver ešte jedna pozitívna informácia, mám ešte niekoľko rôznych sokolíkov, práve na takéto osvetové a bohumilé účely, takže ak Ti sklad bude hlásiť 0, tak sa na mňa pokojne obráť.

3 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 13078

Ďakujem za ponuku sokolíkov.
Čo sa týka toho palca nadol, netreba nič vymazávať. Len nech to tam pekne svieti … :-)

1 0

Priletí nový Sokol.

Rok 2020 je pre našu obec a širockých sokolov významným. Naša obecná mena oslavuje 10 rokov od svojho vzniku. Zároveň naša obec v roku 2020 oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky (1320). Tieto dve výročia nám dali príležitosť vydať nasledujúce razby.
1 Šs obehový, ročník 2020
2 Šs obehový, ročník 2020
5 Šs obehový, ročník 2020 nebudeme raziť. Na zásobe máme ešte dostatok ročníka 2015.
Novým sokolom bude 10 Šs. Zatiaľ prezradím, že bude mať priemer 40 mm. No obehový sa bude raziť iba v počte 100 ks. Razba 50 ks PROOF LIKE pôjde do sady.
Sada 1,2,5,10 Šs, číslované 1 – 50 v etue s certifikátom v PROFF LIKE prevedení ( 10 Šs s kruhopisom 700. výročie prvej písomnej zmienky ), odhadovaná predajná cena v rozmedzí 40 až 50 €.
100 Šs, zlato, PROOF 986/1000 v prevedení ako bol v roku 2015, no samozrejme kruhopis bude 700. výročie prvej písomnej zmienky, číslovaný 1 – 50 v etue s certifikátom. Odhadovaná predajná cena okolo 300 €.
Kto by si už teraz chcel rezervovať niečo z toho čo som vyššie popísal nech mi pošle e-mail na adresu starosta@siroke.sk. Oslavy obce budú 28.6.2020 a vtedy bude aj uvedenie nového 10 Šs do života. Chceme zvýhodniť odberateľov prechádzajúcich 100 Šs a sad z roku 2015. Pokiaľ ste medzi nimi a včas pošlete rezerváciu, tak Vás vybavíme prednostne a až potom budeme posielať nové 100 Šs a sady prípadným ďalším záujemcom.
Pravdepodobne ide o posledné razby širockých sokolov vôbec. V roku 2022 budú opäť voľby do orgánov samosprávy obcí a keďže už nebudem kandidovať neviem zaručiť ďalší príbeh našej obecnej meny, ktorá pravdepodobne po 12+ rokoch odíde do histórie.
Starosta obce.

Editováno: 19.2.2020 14:54
5 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama