Dnes je piatok 4.4.2025 - 14:12:49 44 užívateľov online - neprihlásený

Miesto pre Vaše otázky

Miesto pre Vaše otázky

Miesto pre Vaše otázky

0 0

Tak ja by som pokrstil toto poradenstvo. Zaujímalo by ma poradie autorských návrhov v súťaži na 100 eurovú mincu 275. výročie korunovácie Márie Terézie. Viem že víťazný návrh patrí českému autorovi Vladimírovi Pavlicovi, ale druhé a tretie miesto, nejaké pikošky a zaujímavosti?

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 903

Správne uvádzaš autora víťazného návrhu, skutočne je ním autor Vladimír Pavlica.

Do súťaže bolo predložených devätnásť výtvarných prác od šestnástich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných mincí a zberateľských mincí ich hodnotila v októbri 2015.

Na základe odporučenia odbornej komisie schválila Banková rada NBS na realizáciu výtvarný návrh akad. mal. Vladimíra Pavlicu, ktorému bola udelená prvá cena. Komisia ocenila veľmi dobré vystihnutie zadanej témy, kvalitné výtvarné spracovanie návrhu a vyzdvihla neobvyklé vloženie medailónu v tvare oválu do kruhového mincového poľa na oboch stranách. Pozitívne hodnotila aj historickým reáliám zodpovedajúce stvárnenie veduty Bratislavy a motívov z korunovačného sprievodu na averze a portrét mladej kráľovnej na reverze.

Druhá cena nebola v súťaži udelená. Zníženú tretiu cenu získali tri návrhy.

Návrh akad. soch. Michala Gavulu zaujal vystihnutím témy a spracovaním scény z korunovácie na averze a portrétu kráľovnej na reverze, ktorý je vhodne doplnený fragmentom architektúry z korunovačného Dómu sv. Martina. Ako problematické sa však javilo množstvo zobrazených detailov, najmä s ohľadom na menšiu plochu zlatej mince.

Na návrhu akad. soch. Ivana Řeháka komisia vyzdvihla najmä stvárnenie averzu, ktorému dominuje zobrazenie anjela z výzdoby korunovačného Dómu sv. Martina od významného barokového sochára Georga Rafaela Donnera. Zobrazenie je pri spodnom okraji mince zaujímavo doplnené siluetou postáv hlavných aktérov korunovácie – kráľovnej, biskupa a palatína. Autor pri tvorbe zohľadnil proof vyhotovenie mince, na ktorom by preleštené postavy vystupovali z okolitého matného reliéfu. Portrét panovníčky na reverznej strane však nedosahuje podľa hodnotenia komisie výtvarnú kvalitu averzu.

Pozitívom návrhu autora Karola Lička sú podľa komisie dobre stvárnené historické prvky charakterizujúce dobu. Na averze je to dobová podoba hradu, podhradia a korunovačného sprievodu, ktoré vhodne dopĺňa zobrazenie oboch strán korunovačného žetónu Márie Terézie. Na reverze je portrét panovníčky s korunou nesenou anjelmi, s vedutou mesta a korunovačným zhromaždením v pozadí. Hodnotu návrhu znásobuje súlad averzu a reverzu a použitý kruhopis, ktorý ohraničuje ozdobný prvok – perlovec.

Prikladám aj foto víťazného návrhu a tiež neúspešné, no nie menej zaujímavé návrhy iných autorov.

0 0

Ďakujem pekne za pružnú a vyčerpávajúcu informáciu.

0 0

Prikladám aj foto víťazného návrhu a tiež neúspešné, no nie menej zaujímavé návrhy iných autorov.

Ešte doplňujúcu otázku, pretože márne pátram, máš možnosť doložiť zoznam všetkých autorov ktorí sa súťaže zúčastnili a prípadne aj ich výtvarných návrhov?

0 0

A ešte jednu aktuálnu otázku, vie sa už oficiálne emisia 10 e Prvé predsedníctvo… v BK a proof? Počul som, že vraj najmä BK má byť pomerne malý náklad a zas z proof sa plánuje časť použiť na repre účely v rámci predsedníctva a olympiády..?

0 0

Já mám z věrohodného zdroje informaci, že z nákladu 1000 kusů 2 Euro Prvé predsedníctvo Proof bude 500 kusů v samostatné dřevěné etuji a 500 kusů v dřevěné etuji společně s 10 Eurovkou­ Proof.

0 0

To je správna informácia. Je to ale 1000 kusov Proof like. Z nich 500 by malo ísť do spomenutej spoločnej etui (plus 10e Proof) a slúžiť na repre účely predsedníctva Slovenska v Rade EU a Olympiády.
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/113#…

Editováno: 7.4.2016 13:00
0 0

Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví jaká je aktuální současná cena sady mincí na motivy slovenských bankovek?
Tedy ta z roku 2003, kde je mince ve tvaru 50, 100, 200, 500, 1000 a 5000 Sk bankovky. Díky.

0 0

Tomuto materiálu sa nevenujem, ale, pokiaľ viem, pri tejto razbe sa očakávania nenaplnili a navyše je všeobecne známy problém s netesnosťou špecifických bublín, čo má za následok obvyklú oxydáciu platničiek. Aktuálne sa cena pohybuje od 220 do 300 eur. Ak sa mýlim, prosím, opravte ma.

0 0

Díky, no je to míň než jsem čekal ale holt dopadlo to tak jak to dopadlo (ta oxidace).

0 0

Mám zaujímavý postreh a osobne som bol dosť prekvapený. Dnes ma požiadal jeden priteľ, či by som mu nezohnal pamätnú 100 eurovú mincu Veľkomoravské knieža Rastislav. Pokladal som to za naozaj jednoduchú úlohu. Ale po tom čo som oslovil zo 5 – 6 zberateľov o ktorých viem, že sa, na rozdiel odo mňa, týmto minciam intenzívnejšie venujú a nikto z nich ju na predaj nemal, zostal som prekvapený. Tak. pre zaujímavosť, aká je aktuálne situácia s touto micou, teda dostupnosťou a prípadne aj cenou?

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4199

Ahoj Ivan.Minca sa da zohnat, sam som donedavna mal 2ks na predaj,no minuli sa. Je to jedna z lepsich minci,preto ju ludia drzia a ocakavaju narast ceny.Skusim oslovit predajcov,ci su ochotni nejaky kus pustit a v akej cene…

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4199

na BM som ju nedávno videl cca 400+

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Ok, ďakujem za ochotu. Ale ma aj naozaj zaujalo aký je tejto mince nedostatok. Je to predsa už rok 2014, že by toľko ľudí a toľko kusov držalo a čakalo na zhodnotenie? Jasne, je to možné. Mňa táto skutočnosť skôr potešila (minca sa skôr alebo neskôr zoženie), že aj spomedzi novodobých slovenských zlatých pamätných mincí sú lepšie a perspektívne. Veľa sa očakávalo aj od MT, ale tam tiež neviem aká je situácia, v ponuke sa neobjavuje. Ja im (aj všetkým ostatným) držím úprimne palce.

0 0

ja som videl túto mincu asi 2 týždne dozadu za 450€.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 4201

Ak by si ju tam opäť zbadal, kúp mi ju prosím. Tá cena je príjemná. Vďaka.

0 0

Ak niečo bude dám ti vedieť.

0 0

Ok, dik.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama