Dnes je štvrtok 21.11.2024 - 17:19:25 27 užívateľov online - neprihlásený

Kremnické medaile.

Razba Kremnica 1978

Dnes sa mi dostala do ruky zaujímavá sada strieborných medailí, priznám sa, o ktorej existencii som nevedel. Ako píše v svojej knižôčke (Československé dukáty, tzv. karlovské a Karel IV. v díle Jiřího Harcuby) pán Jaroslav Moravec, túto sadu vydala Československá společnost přátel drobné plastiky v roku 1978. Na kolopise medailí je nápis : Národní museum v Praze a Česká numismatická společnost. V sade sa nachádzajú štyri návrhy Jiřího Harcuby zo súťaže na dukáty Karla IV. 1978 – 82. Ďalej dva motívy pána Kolářského a dva pána Knoblocha. Rýdzosť medailí je 900/1000, ale pán Moravec píše, že analýzou metódou röntgenovej fluorescencie sa indikovala rýdzosť v rozmedzí 950 až 956/1000. Medaile sú puncované na hrane, kde je značka výrobcu (Mincovňa Kremnica), rýdzostný punc a rýdzostné číslo. Jedna medaila je opuncovaná vskutku netradične, nižšie doložím popis a foto. Mimochodom, za kvalitu fotiek sa vopred ospravedlňujem.

0 0

Ďaľšie foto

0 0

Naozaj nevšedné opucovanie

I tak še da, by povedal asi tomi :-)

Na jednej z medailí sú punce vyrazené tak neodborne, že poškodili samotnú medailu. Ako je vidieť, úder a umiestnenie spôsobili na ploche medaily výdute. To sa nevidí každý deň.

Editováno: 2.8.2016 16:18
0 0

Ešte text a obrázky z knižky pána Moravca týkajúce sa témy.

Editováno: 2.8.2016 16:17
0 0

Re: Razba Kremnica 1978
Odpoveď na príspevok č. 3575

Každopádně gratulace ke koupi :-)
O této sadě také toho moc nevím, budu rád za každé info.
Pokud byla i ve zlatě, rád s podívám na fotky, také by mě zajímalo kolik bylo raženo sad, cena atd…

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

Pokiaľ (zatiaľ) viem, táto sada existuje ešte v bronze. Nemyslím, že by, vzhľadom na vydavateľa a dobu, bola táto sada aj v zlate. Ale tiež budem rád za každú doplňujúcu informáciu.

0 0

Slepá závist mnou cloumá .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Ví někdo, něco o konkrétním prodeji? A jedna se skutečně o sadu pro Artii? Ja myslel, že mám Artii zmapovanou, ale člověk se pořád učí. A to je dobře :-)))

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 1199

Ševci napsal:

Až bude Gustav Klimt – Adele Bloch-Bauer I. tak si ho pořídím :-)

Takže Gustav Klim na rok 2017 už je v ponuke. ;)

Editováno: 13.9.2016 14:09

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 4669

Mno Klimt se mi líbí takže si ho asi opravdu pořídím. U těchto kalendářů je nějak omezen náklad nebo bude stačit si ho koupit v prosinci?

0 0

Mne sa Klimt a jeho séria páči na rakúskych minciach. Otázkou je však to či nemáme na slovensku dostatok našich umelcov a motívov ktoré by sme vedeli ponúknuť na kalendári 2017 vyrábanom v slovenskom štátnom podniku

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3576

Taky pěkná kremnická medaile, byť nepatří do sady…
Do Kremnice bych se rád podíval, ale mám to dost daleko…

0 0

Na stránkách mincovny už lze rezervovat “dokončení chrámu s. Víta”. Na Au medaili tedy nemám, ale Ag bych chtěl mít.

0 0

Ta cena je skutočne slušná pálka.

0 0

Rezervovať sa dá iba 1 kus z každej.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4817

No, tak ze mě je Au volná :-) ; bohužel… Jdu dát sportku.

0 0

Komplet 20 Au medailí Historické župy na území Slovenska sa rozrástla o druhú medailičku – Bratislavská župa a o drevenú kazetu na túto sadu.
http://www.mint.sk/nakup_info.php?…
http://www.mint.sk/nakup_info.php?…

0 0

žetón/medailička: Štátna mincovňa Kremnica 650

priemer: 25mm
hmotnosť: 5,99g
materiál: MS

Editováno: 16.10.2016 12:40

0 0

žetón/medailička: Oživenie kremnického baníctva

priemer: 25mm
hmotnosť: 5,65g
materiál: MS

0 0

Tak aby sme to dnes ešte trochu vyšperkovali.
Z knihy “Medailérstvo na Slovensku” od 16. po začiatok 20. storočia, od autora PhDr. Jozefa Hlinku CsC, vtedajšieho (r. 1976) vedúceho numizmatického oddelenia Slovenského národného múzea v Bratislave.

1. obr. Znak kremnických medailérov – kartuša s raziacom strojom, tepané striebro, r. 1736
  2. obr. Znak kremnických minciarov – kartuša s Pannou Máriou, tepané striebro, r. 1736
  3. obr. Sandro di Botticelli : Podobizeň muža s medailou, okolo r. 1474. (ako vidno, záľuba v medailách nie je nič nového)
  4. obr. Krištof Fussl : Ferdinand I., r. 1541, striebro, 52 mm
  5. obr. Čechy, Nickel Milicz, “Prvý hriech”, r. 1549, averz, pozlátené striebro
Editováno: 16.10.2016 13:43
0 0

Z toho istého zdroja

1. obr. Rím, Faustína ml., r. 175, medailón, bronz, 39 mm
  2. obr. Bertoldo di Giovanni : Matej Korvín, koniec XV. stor., bronz, 52 mm
  3. obr. Čechy, Nickel Milicz : Lót a jeho dcéry, pozlátené striebro, 45 mm
  4. obr. Čechy, Nickel Milicz : Kristov krst, pozlátené striebro, 50 mm
  5. obr. Lukáš Richter : Narodenie Krista, r. 1565, pozlátené striebro, 61 mm
0 0

Múzeum mincí a medailí

Dnes som dostal do daru milú literatúru…

Editováno: 20.10.2016 16:50
0 0

sem to celkom nepatrí, ale nič tým nepokazím :)
v nedeľu na burze v Tvrdošíne, som si kúpil trojicu zaujímavých odznakov, ktoré niečo hovoria o histórii kremnickej mincovne, teda aspoň o tom, že sa minciari aj po vojne vedeli zabávať :)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 6090

Ale patrí a je to pekné a milé. Môžem Ti povedať, že ak by som bol v nedelu na burze v Tvrdošíne, kúpil by som ich tiež.

0 0

Kremnica, mesto klenotov

Dal by som vám do pozornosti veľmi zaujímavú knihu “Kremnica, mesto klenotov” od autora Daniela Haasa Kianičku. Tu ide o prvý zväzok, ktorý mapuje dejiny mesta a tým aj mincovníctvo od počiatkov až do polovice 17. storočia. Kniha má podtitul “Encyklopedický sprievodca dejinami mesta.”
Rozsiahla publikácia obsahuje množstvo autentických fotografií dokumentov i razieb s popisom všetkých súvislostí, čo je myslím pre každú numizmatickú dušu pohladením. Kniha má včetne registrov úctyhodných viac ako 600 strán, takže je mimoriadne vhodná, okrem poučenia, aj na dlhé zimné večery.
Prikladám zopár ilustračný foto “na kolene”, takže sa tradične ospravedlňujem za kvalitu.

0 0

ďaľšie foto

0 0

ďaľšie foto

0 0

A na záver medaila (klipa) cisárskeho radcu Juraja Schrötla a jeho manželky Evy od kremnického medailéra Abraháma Eiskera (1582) a úmrtná medaila ťažiara Juraja Ulricha Reuttera od kremnického medailéra Joachima Elsholtza (z prelomu 16. a 17. storočia)
a medaila sv. Juraja z roku 1618 od kremnického medailéra Daniela Hellera. Svätojurajovské medaily slúžili ako ochrana pred nebezpečenstvom.
http://www.kremnica.sk/…te-klenotov/

Editováno: 25.12.2016 17:04
0 0

Při revizi sbírky jsem narazil na zajímavou medaili, kterou v roce 2006 razila Mincovna Kremnica.

Zajímavé je že se Český puncovní úřad ji nechal vyrazit na Slovensku – je to 200 let puncovnictví v Česku.
Náklad je pouhých 100 kusů (asi pro zaměstnance) ve váze 30 gramů Ag 925/1000, pozlaceno a je to šestihran :-).

0 0

Prekutral som tiež jeden šuflík, vedel som že niečo podobné mám. Tá moja je v striebre.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 744 )

Partneri

Reklama