Dnes je nedeľa 8.9.2024 - 5:16:03 27 užívateľov online - neprihlásený

Čo to je ?

Dobrý deň

Vzhľadom na skutočnosť ,že v poslednej dobe sa začína okolo vynárať veľa mne neznámych artefaktov aj nenumizmatickej podoby dovolím si založiť tento blok, v ktorom by som na začiatok prezentoval dva predmety . Jeden z nich sa mi medzičasom podarilo určiť , no pri druhom nevedia ani moji radcovia . Budem rád ak sa zapojíte so svojimi vedomosťami a pomôžete určiť predmety tu vystavené a pokiaľ máte tiež niečo podobné v svojom okolí môžete pokračovať vo vystavovaní . Samozrejme každá rozumná indícia bude prínosom. Vopred ďakujem .

Ako prvý predmet ktorého vznik siaha až do stredoveku sú lotové váhy . Tieto, ktorých obrázok tu priložím som dnes získal na burze v Žiline , pochádzajú z 18. storočia , sú mosadzné a značené rakúskou orlicou .

Krátka charakteristika z Národního muzea :

Lotová závaží (1 lot = 17,5 g) se u poštovní správy používala po částečném zestátnění pošty v roce 1722 k určování váhy zásilky, podle níž byla následně stanovena cena poštovného. V průběžně vydávaných taxovních pořádcích se poštovné vypočítávalo buď po půl, nebo celých letech a vždy byla stanovena nejvyšší váha přijímaných zásilek v závislosti na druhu přepravy.

Komentáře

Ako ďalší by som uviedol neznámy predmet na foto .

Predmet cca 10 cm dlhý , je nemagnetický , tvári sa ako strieborný i keď punc som nikde nenašiel . Jedna z indícií môže byť pôvod z Ameriky , časovo prelom 19. a 20. storočia .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

1 0

Teším sa novému blogu :-)
Tie váhy sú parádne, budú rodina s matrioškami. A ten nástroj naháňa trochu strach, na prvý dojem to pôsobí ako nejaké rané stomatologické či až inkvizítorské náradie. Ale iste to bude niečo iné a je to naozaj zaujímavé. Som zvedavý či to niekto bude vedieť identifikovať.

0 0

Ja si skôr myslím, že je to na španovanie/roz­tiahnutie niečoho (napríklad drôtu) keďže pri stlačení rúčok sa to čo vyzerá ako funkčná časť náradia (tie dvojzubce) rozťahujú, možno naozaj na otvorenie úst pri stomatologickom zákroku. Ale to len strieľam…

0 0

To by sme mali vysvetlenie pojmu plechová huba. Ale to asi nebude ono. Neviem , hľadal som všelijaké “UFO” aj na nete a nič podobné som nenašiel.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Skusal si podľa textu na tom klbe ? Nieco je tam ako Patent, ale neda sa to dobre prečítať…
Trochu mi to pripomína klieste na rozťahovanie poistnych kruzkov na hriadeľ…

0 0

Je tam Patent ale toť vsjo , nemám to teraz ja ale majiteľka …myslím sú tam ešte dve písmená a skúšal som to aj podľa tohto a nič .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 733 )

Partneri

Reklama