Dnes je piatok 18.10.2024 - 9:49:19 23 užívateľov online - neprihlásený

Albumy ŠBČS bankoviek ČSR, Sš, Protektorátu...

Zakladám tento blog nie preto aby som “mudroval”, ale skôr preto aby som sa sám niečo viac dozvedel a zároveň si myslím, že táto téma osloví mnohých ďaľších už len preto, že aktuálne sú bankovky Československa naozaj v kurze a tiež preto, že o tomto príbehu kolujú zväčša len rôzne povesti. Aj na odborne zameraných zberateľských stránkach je o tejto téme informácií a diskusie poskromne a útržkovito a odborné publikácie, pokiaľ viem, nejestvujú. O tejto veci som už veľa krát hovoril aj so skúsenými staršími zberateľmi, pamätníkmi šesťdesiatych rokov, kedy mala ŠBČS tieto albumy skompletizovať a vydať v podstate iba pre interné použitie s výnimkou oficiálnych zberateľských združení, krúžkov a obdobných predchodcov dnešných numizmatických spoločností a ich pobočiek. Len v poslednom období sa, asi tak ako o notafílii vôbec, hovorí intenzívnejšie. Nepoznám všetky odpovede na otázky ktoré dostávam a tak možno tento blog mnohé objasní. Čím aj prosím zberateľov ktorí majú v tejto veci nejaké relevantné informácie, aby sa so svojimi vedomosťami podelili s ostatnými.
Osobne sa domnievam, že už v tých rokoch bol zberateľský záujem po bankovkách prvej republiky a ďaľších. Na. druhej strane “na skladoch” ŠBČS ležal kopec neplatných bankoviek minulých dôb a projekt mohol byť aj celkom pragmatický. Teda uvoľniť skladové kapacity v trezoroch a ešte aj získať peniaze. Každopádne ŠBČS niekedy v šestdesiatych rokoch zostavila zo skladových zásob už neplatných bankoviek albumy a perforáciou ich sprístupnila svojim zamestnancom a zberateľskej verejnosti (čo v tom čase boli samozrejme len registrované oficiálne združenia a spolky). Domnievam sa ďalej, že ŠBČS dala možnosť si tieto albumy zakúpiť alebo inak k dispozícii aj vtedajším zmluvným zahraničným partnerom. Cena albumu bola vtedy 140 korún. Toto sú fakty a informácie ktoré sa mi podarilo v priebehu času zozbierať a predosielam, že nemôžem s istotou tvrdiť, že všetky sú nepochybné a overené.
Čo sa mi ale hodnoverne podarilo zdokumentovať, je zopár albumov ktoré sa mi počas rokov dostali do rúk. Neprestanem si vyčítať, že som od začiatku neviedol presnú evidenciu bankoviek v albumoch obsiahnutých, pretože mi v tom čase netrklo a nemal som ešte vedomosť, že nie každý album je rovanký. Urobil som aspoň súpis posledného (foto 1).
Ďalej som zistil, že nejestvujú iba tzv. úradnícke albumy (pretože si ich mohli kúpiť v prvom rade len úradníci ŠBČS, riaditelia a zástupcovia pobočiek, vyšší štátni úradníci a podobne), ale veľmi zriedkavo sa vyskytujú aj tzv. ministerské albumy. Rozdiel býva v tom, že v tomto “ministerskom” albume sa vždy nachádza niekoľko lepších bankoviek (lepšie série alebo miesto perforovanej je neperforovaná) a najmenej jednu skutočne dobrú bankovku. V jedinom “ministerskom” albume ktorý sa mi dostal do rúk bola napríklad neperforovaná prvorepubliková 100 koruna z roku 1931 s pretlačou Slovenský štát vo veľmi príjemnom stave. Bola dvojpísmenková, ale i tak, jedná sa o vzácnu bankovku a katalógová cena je aktuálne za stav N 2750 eur, ak sa nemýlim. Tieto albumy sa zostavovali príležitostne ako dar vysokým úradníkom pri príležitost životného či pracovného jubilea. Teda “obyčajný” úradnícky album si mohli kúpiť vyššie uvedené osoby, ale, tak ako dnes, sa k nim dalo dostať aj súkromne, čo ale bol zaiste väčší problém ako dnes.
Ďalej si myslím, že za tých cca 50 rokov (albumy sa do vypredania údajne predávali cca 5 rokov) sa 95% albumov rozobralo na jednotlivé bankovky (čo je obchodnícky či finančne výhodnejšie), znehodnotilo, zapatrošilo… Dnes na takýto album natrafíte len naozaj náhodou zabudnutý na povale, z pozostalosti, alebo od nezberateľov – amatérov čo sa im dostal do ruky úplne náhodou.
Ale je to príbeh ktorý si zaslúži povytiahnuť oponu. Verím, že sa nám to spoločne podarí :-)
Na záver i tak dlhého úvodu prikladám foto štyroch odtieňov albumov ktoré sa mi za dlhú dobu podarilo zdokumentovať. Podľa odtieňu albumu sa nedá usudzovať o aký album ide, predpokladám, že dodavateľ dodával albumy ŠBČS nie naraz ale po častiach a asi vždy z materiálu ktorý bol k dispozícii. Alebo ŠBČS si albumy na viac krát doobjednávala pre veľký záujem.
Iste som na niektoré veci zabudol, verím ale, že v nasledujúcej diskusii sa k nim dopracujeme.

Komentáře

Tak toto sú pre mňa ozaj super informácie. Ani som netušil že také niečo existuje. Ale rozhodne by som to chcel mať doma. Koľko kusov bankoviek je obvykle v albume? Neporadis kde by som ich kúpil? Najlepšie aj ministerský aj úradnícky album. Skúšal som aj googlit ale nenašiel som žiadne informácie a ani predaje. Fakt super blog

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12326

118apo118 napsal:

Tak toto sú pre mňa ozaj super informácie. Ani som netušil že také niečo existuje. Ale rozhodne by som to chcel mať doma. Koľko kusov bankoviek je obvykle v albume? Neporadis kde by som ich kúpil? Najlepšie aj ministerský aj úradnícky album. Skúšal som aj googlit ale nenašiel som žiadne informácie a ani predaje. Fakt super blog

Tak ako som písal v úvode, dnes, po cca 50 rokoch, je to asi len a len o náhode a trpezlivosti. Ja som tieto albumy cielene zháňal roky. Trebárs rok a pol som o žiadny ani nezakopol a potom som získal dva za mesiac. A potom zas rok ani ťuk. Ako som už tiež písal vyššie, osobne som presvedčený, že z tých albumov (už asi nikto nikdy nezistí koľko ich jestvovalo, NBS ako následnícka inštitúcia na podobné otázky spravidla neodpovedá) reálne existuje iba maličký zlomok buď u roduverných zberateľov ktorý ho chcú mať v pôvodnom stave, alebo naozaj zabudnuté albumy obdarovaných nezberateľov či už nežijúcich zberateľov a vtedajších úradníkov ktorý tú možnosť mali. Je treba asi aj povedať, že pôvodné albumy neboli a nie su vhodné na dlhodobé uloženie bankoviek, resp. iba v dokonalých podmienkach. Bankovky sú vložené do veľmi jemného celofánu (vtedajšej kvality) a pri čo len trochu nesprávneom uskladnení (kolísanie teploty či vlhkosti a podobne) celofán k bankovke tak prilne, že je bez jeho zničenia nemožné ju vybrať. Okrem toho sa pri zlom skladovaní celofán vrásni a pri vyššej vlhkosti po čase začne vrásniť aj bankovky. No a tzv. “Ministerský” album je už naozaj biela vrana, to už je o skutočnom šťastí. Môžem ti sľúbiť, že ak sa mi podarí niekedy ďaľší úradnícky zohnať, prepustím ti ho za nadobúdaciu cenu, ale tu ma nemôžeš brať za slovo, už sa nemusí podariť nikdy.
Ak si ani netušil že takéto albumy existujú, a osobne si myslím, že veľké percento najmä menej skúsených a začínajúcich zberateľov je na tom podobne, predsa len od ich vzniku uplynulo už veľa času, priložím aj zopár foto pre predstavu. Foto v pôvodnom albume a celofáne.

1 0

Tak teraz ťa fakt beriem za slovo.

0 0

Pre oživenie tohoto blogu a pre zaujímavosť. Na Aurei práve skončila aukcia vyššie popisovaného albumu SBČS. Úprimne povedané, žmurkal som ako žaba z prachu. Foto naozaj len aby sa nepovedalo, len nejaký čiastkový náhľad, bez zoznamu bankoviek, opisu kvality, sérií či perforácií. Takže sa dražilo tak trochu niečo ako kinder vajce, až po otvorení uvidíte čo máte. Album, ako obvykle so 48 ks bankoviek. Ale zúčastnilo sa 9 prihadzujúcich a dosiahnutá cena ma prinútila si pretrieť oči – s % 18000 českých korún, čo je cca 720 eur… Pred možno ešte rokom by sa za tie peniaze dali kúpiť albumy dva.
No a nebolo to osamotené. Napríklad niektoré bankovky v stavoch 2/2 i horšom sa aktuálne predali za cenu 0/0 pred tým rokom.

0 0

Priatelia dnes prikladám nie vlastný text, ale text naozaj skúseného zberateľa z ČR k téme tohoto blogu. Samozrejme s jeho vyžiadaným súhlasom. Príspevok nechávam bez akýchkoľvek zásahov a komentárov, lebo to by som mohol len pokaziť :-)
Chcel by som ale ešte zložiť poklonu tomuto zberateľovi, nie len pre rozsah jeho skúseností a vedomostí (ktoré sa budú časom získavať stále ťažšie), ale aj za ochotu sa so svojimi poznatkami podeliť s ostatnými.

Jak jsem slíbil posílám něco k těm bankovním albům.
Zjistil jsem, že jich mám 6. To nejstarší má rozměr 25 × 26 cm, mělo základní náplň od 5000 Kč 1920 do 1000 K 1944 s k­olkem. Ostatní měly rozměr 21 × 27 cm, většinou se jednalo také o základní náplň. Je zajímavé, že některé měly státní znak ČSR, který platil do r. 1960, dva albumy mají znak pouze pro Čechy.
Potom byly dále tyto alba stejných rozměrů, ale bez znaku a označení. Tato alba byla plněna bankovkami od r. 1920 – 1961, včetně Terezína. V některém albu byla také vložena 20 RM Reichenberg 1945 / Liberecká poukázka. Ty byly neperforované, ve dvou případech jsem narazil na tyto poukázky se SPECIMENEM,.
Poslední album, které je bez znaku, ale s logem SBČS, je zajímavé tím, že je doplněno podle jednotlivých období seznamem v té době platných bankovek.
Na poslední stránce jsou uvedeny bankovky, které byly v platnosti / 10 Kčs 1960, 100 Kčs 1961, 50 Kčs 1964, 20 Kčs 1970 /, tzn. že to bankovní album bylo z doby okolo roku 1970 – 72 / není tam uvedena 500 Kčs 1973/. Prvních 5 alb se znakem byla z období 1950 – 1960, protože od 1960 platil nový státní znak / pavéza/ Ta alba bez označení podle mne byla z období 1960 – ?, protože obsahovala bankovky do roku 1961 / 25 Kčs 1961 – Žižka/ . Bohužel se mi nikdy nedostalo do ruky tzv. ministerské albu, které bylo naplněno kompletně všemi vytištěnými bankovkami včetně 5000 Kč 1919. Pokud nebyl originál, davali padělky.
To poslední modré album jsem dostal již prázdné, takže nevím, jestli opravdu tam bylo vše dle seznamů. A v ministerských albech byly bankovky číslované.
Jinak alba banka používala hlavně jako dárky pro návštěvy, čím větší pohlavár, tím album s lepšími bankovkami. Mé první bylo to čtvercové od souseda, kde jsme bydleli, byl pracovníkem banky jako ekonom a dostal ho k nějakému výročí, tuším životnímu asi v r. 1964. Jinak mi těchto alb prošlo rukama asi 20, některé jsem prodal, většinou rozdal, protože listy v nich jsou celofánové, ty pracují dle vlhkosti a mnohdy bankovky zkrabatily. Pouze jedno má listy z PVC, tzn. že je pozdějšího data. Protože toho měli v trezorech opravdu hodně, tak alba prodávali zaměstnancům. V kostce jsem vylíčil, co o tom vím, pokud budete mít dotazy,pište.
Já se řídím pravidlem co hlásal Julius Sém a třeba Jan Bajer, nejen bankovky sbírat, ale také znát a poznávat. Proto jsem vděčný za každou inforamci a sám se o své znalosti rád podělím.

Editováno: 29.4.2020 19:04
3 0

K vyššie uvedenému textu prináležia ešte tieto fotky, no veľmi cenný je ich obsah.

2 0

A ešte pár třešniček ze zahrádky pána (myslím že v tomto prípade doslova) zberateľa :

Ještě jednou dobrý den, nemám problém s uveřejněním, ale psal jsem to narychlo, gramatika a úprava by chtěla asi vylepšit. Co se týče alb, je to můj názor, jak to asi bylo, možná, že se v něčem mýlím .
Tak to eventuelně v tomto smyslu zpracujte a můžete uveřejnit. Ještě přikládám perforované Liberecké poukázky, ty také nejsou běžně vidět.

Editováno: 29.4.2020 19:04
1 0

Pridávam foto zdokumentovaný album po starom otcovi.

1 0

II

1 0

III
Tuná sú fotky není v slede. 500korunove poukážky(1944) sú spolu a 1000(1944)korunove taktiež. AaBb

1 0

IV

1 0

V
Ako posledná bankovka albumu je 5000korunacka (1944)

0 0

Ďakujem za spestrenie blogu. V zásade štandartný album, až na jednu resp dve výnimky. Ešte som sa pri žiadnom albume, a to mi ich už tiež pár rukami prešlo, nestretol s prítomnosťou 100 korunových vojnových poukážok 1944 s perforáciou 2 x dole, čo je rozhodne vzácnejšia zberateľská varianta a jej výskyt ojedinelý. Tejto variante je venované aj samostatné vlákno na tejto stránke
https://www.cs-mince.eu/…em/show/1529
Ak dobre vidím, jedná sa o nekolkovanú sériu MX 348 336 a poukážku s kolkom OE 279 165. Presne zapadajú aj do číselnej rady poukážok týchto sérií. Boston ak môžete, pošlite mi kvalitnejšie foto týchto dvoch poukážok a zaradím ich do tabuľky uvedenej vyššie. Ide síce o “najbežnejšie” série pri tejto variante, ale už ich objavenie sa je pre mňa naozaj zaujímavé.

Editováno: 5.5.2020 07:48
0 0


Odpoveď na príspevok č. 13520

Nech sa páči
Ak by foto nevyhovovalo tak môžem detailnejšie. Vami uvedené čísla sérii sú v poriadku Mx348/Oe279

0 0

Dnešný deň som zaznamenal takýto album. Bol žiaľ už prázdny. Vo vnútornej strane bolo venovanie istej rodine s rokom 1946

1 0

Som rád že tento blog niekto spracoval nakoľko tiež som dlhodobo pátral po informáciách koľko a za akým účelom boli tieto alba vydané a ponúkané.

Za svoju dobu zberateľstva mi tieto alba prešli rukami cca do 20 kusov. Nikdy som to neriešil v minulosti, album rozobral vytiahol čo mi chýbalo a ostatné šlo na výmenu – predaj. Škoda :-(

Moje postrehy:

  • V albumoch boli pravidelné bežné bankovky.
  • Niekedy som natrafil na 100 Ks pretlač Slovenský štát / 100 Kč 1920 (všetko obehový stav) už žiaľ neviem či perforované, alebo nie.
  • Každopádne viem že nie všetko sa dávalo UNC. Niekedy 20 Ks 1939 bola v stave 1 (nie kvôli perforácii), niekedy horší obehový stav a niekedy dokonca aj jednočíselná séria (Ab2 – De8) samozrejme perforovaná.

Prikladám aj fotografiu albumu ktorý tu ešte nebol uvedený. Žiaľ nikdy som nerobil fotografie albumov, ani súpis čo v nich bolo, áno je to chyba :-( Čas už nevrátim.

  • Z jedného zdroja viem, že existuje aj album tzv. Masaryk ktorý bol vo vlastníctve T.G.Masaryka (pekný album) v ktorom boli uložené návrhy bankoviek z tlačiarne ABNCo. Nevidel som všetky bankovky, čiže neviem presný obsah.

Teším sa na ďalšie doplnené údaje.

1 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 740 )

Partneri

Reklama