Dnes je nedeľa 8.9.2024 - 4:01:57 24 užívateľov online - neprihlásený

Zaujímavé výročia z pohľadu numizmatiky

Tento blog zakladám pre pripomenutie si výročí významných historických osobností, ktoré vo svojej dobe poznamenali mincovníctvo a teda aj dnešnú numizmatiku. Boli to panovníci i rebeli, umelci i mincmajstri a minciari,, ministri aj jednoduchí baníci. Títo ľudia nám svojou existenciou, vplyvom či prácou zanechali nemých svedkov svojej doby, predmety ktoré naši predkovia denne držali v rukách – malé umelecké diela – mince.
Faktografické údaje do tohoto blogu budem čerpať, okrem svojho archívu, literatúry a poznámok, najmä zo stránok :
https://sk.wikipedia.org/…a/apr%C3%ADl
http://www.teraz.sk/…cky-kalendar

Komentáře

25. august

1270 – zomrel Ľudovít IX., francúzsky kráľ
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-29461
1482 – zomrela Margaréta z Anjou, anglická kráľovná ako manželka Henricha VI.
https://cs.wikipedia.org/…A9ta_z_Anjou
1530 – sa narodil Ivan IV. Hrozný, veľkoknieža Moskovskej Rusi, prvý ruský cár
http://www.vojsko.net/…-samoderzavi
1620 – Na sneme v Banskej Bystrici uhorské stavy zbavili Habsburgovcov uhorského trónu a za uhorského kráľa zvolili Gabriela Betlena.
http://referaty.atlas.sk/…jepis/57863/?…
1786 – sa narodil Ľudovít I., bavorský kráľ
http://zaujimavosti.sme.sk/…milenke.html
1845 – Ľudovít II., bavorský kráľ
http://cestovanie.pravda.sk/…ludovita-ii/
1936 – Boli popravení bývalí Stalinovi pobočníci Grigorij Zinoviev a Lev Kamenev, pôvodne prominentní bolševici, ktorí riadili stranu po Leninovej smrti. Obaja boli obvinení z protištátneho sprisahania, ktoré sa vraj snažilo teroristickými činmi proti “hlavným vodcom” zmeniť sovietsku politiku “v duchu trockistickej-zinovievskej platformy”. Na smrť Stalin poslal okrem iného aj oboch synov Kameneva, jeho ženu a jeho brata s manželkou.
http://hnonline.sk/…atisice-ludi
1991 – Bielorusko vyhlásilo nezávislosť od Sovietskeho zväzu

Editováno: 25.8.2016 07:54
0 0

26. august

55 pred Kr. – Gaius Iulius Caesar vtrhol do Británie
https://sk.m.wikipedia.org/…ulius_Caesar
1278 – Bitka na Moravskom poli: Rudolf I. Habsburský porazil Přemysla Otakara II., ktorý v tejto bitke prišiel o život
https://sk.m.wikipedia.org/…ravskom_poli
1346 – Storočná vojna: anglické vojsko porazilo francúzsku armádu v bitke pri Kreščaku, v ktorej zomrel aj český kráľ Ján Luxemburský
https://sk.m.wikipedia.org/…%A1%C4%8Daku
https://sk.m.wikipedia.org/…mbursk%C3%BD
1429 – Jana z Arku vstúpila do Paríža
1619 – Začala sa prvá výprava sedmohradského kniežaťa Gabriela Betlena proti Habsburgovcom. Počas tejto výpravy obsadil so svojím vojskom východné Slovensko.
http://referaty.atlas.sk/…jepis/57863/?…
1652 – Pri Veľkých Vozokanoch sa odohrala víťazná bitka uhorského vojska proti Turkom, v ktorej medzi inými padli aj štyria mladí šľachtici z rodu Esterháziovcov. Na mieste boja je postavený pamätník.
http://www.valka.cz/…i-Vozokanoch
1789 – Veľká francúzska revolúcia: francúzske národné zhromaždenie schválilo Deklaráciu práv človeka a občana
1850 – zomrel Ľudovít Filip I., posledný francúzsky kráľ. Vládol v rokoch 1830 až 1848. Obdobie jeho vlády sa označuje ako júlová monarchia.
1972 – v Bratislave bol otvorený Most SNP
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Most_SNP
1978 – Ján Pavol I. sa stal 263. pápežom po blahoslavenom Pavlovi VI. Ján Pavol I. zomrel 28. septembra toho istého roku. Jeho tridsaťtridňový pontifikát bol (spolu s pontifikátom pápeža Benedikta V.) desiatym najkratším v cirkevných dejinách. Keďže zomrel skôr ako sa mohol podstatne zapísať svojou pápežskou činnosťou, spomína sa naňho pre jeho priateľskosť a pokoru, pre ktoré je porovnávaný s „Dobrým pápežom Jánom“ – všeobecne populárnym pápežom Jánom XXIII.
https://sk.m.wikipedia.org/…%A1n_Pavol_I.

Editováno: 26.8.2016 08:18
0 0

27. august

1301 – český kráľ Václav III., posledný český panovník z rodu Přemyslovcov bol korunovaný za uhorského kráľa ako Ladislav V.
http://www.panovnici.cz/vaclav-III
1310 – Karol I. Róbert bol korunovaný za uhorského kráľa
http://forum.valka.cz/…rel-I-Robert
1576 – zomrel svetoznámy taliansky renesančný maliar TIZIAN (vlastným menom Tiziano Vecellio
http://www.vytvarnavychova.sk/…celli-tizian
1590 – Zomrel Sixtus V., 227. pápež. Bol rodeným vládcom a ráznym a nekompromisným mužom vďaka čomu ho cirkevné dejiny poznajú pod prívlastkom „železný pápež“.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Sixtus_V.
1895 – spustenie prvej električkovej trate na území dnešného Slovenska v Bratislave
http://www.dpb.sk/…120-vyrocie/
1916 – Prvá svetová vojna: Rumunsko vyhlásilo vojnu Rakúsko-Uhorsku
1965 – Zomrel francúzsky architekt, ale aj maliar, sochár či spisovateľ švajčiarskeho pôvodu Le Corbusier, vl. menom Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Bol spoluzakladateľom purizmu a funkcionalizmu v architektúre. Architektonicky navrhol niekoľko obytných jednotiek a domov ako napríklad Žiariace mesto či dom Citrohan. Medzi symboly modernej architektúry patrí aj jeho Kaplnka Notre Dame du Haut v Ronchamp, či kláštor v la Tourette.
1991 – Moldavsko vyhlásilo nezávislosť od Sovietskeho zväzu.

Editováno: 27.8.2016 05:36
0 0

28. august

876 – zomrel Ľudovít II., prvý východofranský kráľ. Bol od roku 826 bavorským a od roku 843 vôbec prvým východofranským kráľom z rodu Karolovcov. Tretí syn Ľudovíta I. Pobožného. Viedol boje s Polabskými Slovanmi, Čechmi.
1619 – Ferdinand II. Habsburský, český a uhorský kráľ, bol zvolený za rímskonemeckého cisára
https://sk.m.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD
1691 – sa narodila Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská, rímsko-nemecká cisárovná ako manželka Karola VI. a matka Márie Terézie
https://sk.m.wikipedia.org/…ttelsk%C3%A1
1914 – Prvá svetová vojna: Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Belgicku
1916 – Prvá svetová vojna: Taliansko vyhlásilo vojnu Nemecku a Nemecko vyhlásilo vojnu Rumunsku
https://sk.m.wikipedia.org/…%C3%A1_vojna
1943 – zomrel Boris III., bulharský cár
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Boris_III.

Editováno: 28.8.2016 07:38
0 0

Gróf Štefan Forgáč

Sté výročie úmrtia tohoto muža síce s numizmatikou veľmi nesúvisí, ale považujem za vhodné ho spomenúť pre jeho nesporné ľudské kvality.

“Napriek vysokému postaveniu a svojim majetkom bol Štefan Forgáč údajne muž, ktorý viac ako panské oslavy vyhľadával kontakt s bežnými ľuďmi, aby pretvárali okolie Slanca. Medzi jeho záľuby totiž okrem poľovačiek patrila stavba vodovodov. Predovšetkým to však bolo hodinárstvo. Sám zostrojil viacero rôznych vežových hodín, z ktorých sa dodnes v Slanci zachovali dvoje. Na veži kalvínskeho kostola a na kalvínskej fare. V roku 1898 založil s obyvateľmi Slanca potravné družstvo, pretože ceny obchodníkov privážajúcich potraviny vysoko prekračovali možnosti bežných ľudí.”
http://kosice.korzar.sme.sk/…vzduchu.html?…
http://abov.vucke.sk/…-forgac.html

0 0

29. august, Štátny sviatok SR - SNP

886 – zomrel Bazil I., byzantský cisár
http://www.ukm.ff.ukf.sk/…ia/index.php?…
1261 – Urban IV. sa stal 182. pápežom po Alexandrovi IV.
1484 – Inocent VIII. sa stal 213. pápežom po Sixtovi IV.
1526 – Odohrala sa bitka pri Moháči, v ktorej bola uhorská armáda Ľudovíta II. Jagelloského porazená tureckou armádou sultána Sulejmana I. Kráľ Ľudovít II. pri úteku zahynul bez toho, aby po sebe zanechal dediča trónu. Bitka bola začiatkom tureckého panstva v strednej Európe.
http://encyklopedia.sme.sk/…-mohaci.html
1533 – vládca Inkov Atahualpa bol popravený španielskymi conquistadormi
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Inkovia
1541 – Turci obsadili Budín. Sultán Sulejman I. následne vyhlásil územie popri Dunaji až po Tisu za časť Osmanskej ríše. Budín sa stal centrom novej Osmanskej provincie.
1602 – Turci dobyli Stoličný Belehrad, korunovačné mesto uhorských kráľov
1756 – Začala sa sedemročná vojna. Pruský kráľ Fridrich II. Veľký napadol Sasko, aby rozbil protipruskú koalíciu, ktorú utvorilo Rakúsko.
https://sk.wikipedia.org/…iezske_vojny
1799 – zomrel Pius VI., 250. pápež. Pre Slovensko má Pius VI. význam aj v tom, že bulou Romanus pontifex z 13. marca 1776 zriadil nové biskupstvá a to: Banskobystrické, Rožňavské a Spišské, ktoré vznikli vyčlenením z Ostrihomského arcibiskupstva. Táto bula vznikla pod vplyvom dekrétu Márie Terézie z 15. januára 1776.
1944 – vypuklo Slovenské národné povstanie
https://sk.m.wikipedia.org/…A9_povstanie

Editováno: 29.8.2016 08:11
0 0

neslavne znama bitka pri mohači: http://zivot.cas.sk/…vita-varoval

0 0

30. august

1181 – zomrel Alexander III., pápež ktorý sa zapísal do histórie rímskokatolíckej cirkvi o.i. ako pápež, ktorý mal zo všetkých pontifikov najviac – až štyroch – protipápežov
1483 – zomrel Ľudovít XI., francúzsky kráľ. Ľudovít sa narodil v Bourges ako syn kráľa Karola VII. z dynastie Valois a Márie z Anjou. Svojho otca nenávidel a snažil sa ho niekoľkokrát zosadiť. Napriek tomu až jeho smrť v roku 1461 mu umožnila nastúpiť na trón.
http://www.zsphorova.sk/…dovit11.html
1873 – Rakúsko-uhorská expedícia Juliusa Rittera von Payer a Karla Weyprechta objavila na výprave k Severnému pólu na lodi Admiral Tegetthoff dovtedy neznámu skupinu ostrovov v Severnom ľadovom oceáne. Pomenovali ju podľa panovníka Zemou Františka Jozefa.
1991 – Azerbajdžan vyhlásil nezávislosť od ZSSR

Editováno: 30.8.2016 07:44
0 0

31. august

12 – sa narodil Gaius Caligula, rímsky cisár. Pri nástupe na trón bol medzi obyvateľmi dosť populárny, ale hýrivým životom čoskoro minul všetok Tibériov (čiže štátny) majetok. Tento majetok nahradzoval konfiškáciami majetku senátorov. Jeho politické metódy sa stávali čoraz výstrednejšími. Zaviedol procesy za velezrady a mnohí ho označovali za blázna. V roku 40 bolo proti nemu zosnované sprisahanie a bol zavraždený príslušníkmi prétoriánskej gardy.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Caligula
1056 – zomrela Teodora (Porphyrogennéta), byzantská cisárovná (nemýliť si s Theodora, ako manželka cisára Justiniána, bola cisárovnou v Byzancii od roku 527 až do roku 548. Pravdepodobne bola najvplyvnejšou ženou v histórii impéria)
1422 – zomrel Henrich V., anglický kráľ
http://www.zsphorova.sk/…enrich5.html
1422 – Henrich VI. sa stal ako 9-mesačný kráľom Anglicka. Bol posledným anglickým panovníkom z rodu Lancasterovcov.[1] Za jeho vlády skončila Storočná vojna s Francúzskom stratou väčšiny anglických dŕžav vo Francúzsku.
http://www.zsphorova.sk/…enrich6.html
1907 – Sanktpeterburská zmluva: Rusko a Veľká Británia uzatvorili zmluvu, v ktorej sa zaviazali, že budú spoločne postupovať proti Nemecku. Tým bola dokončená Trojdohoda medzi Britániou, Ruskom a Francúzskom.
1962 – Ostrovy Trinidad a Tobago získali nezávislosť v rámci Britského spoločenstva národov (Commonwealthu)
1991 – Kirgizsko vyhlásilo nezávislosť od Sovietskeho zväzu

Editováno: 31.8.2016 07:08
0 0

1. september

1126 – zomrela Svatava Poľská, prvá česká kráľovná ako manželka Vratislava II.
http://zivotopisyonline.cz/…-cesky-kral/
1159 – zomrel Hadrián IV., 168. pápež, jediný pápež anglického pôvodu. Je o ňom známe, že bol veľmi energický človek a aby priviedol Rimanov k poslušnosti, vyhlásil nad mestom interdikt.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Interdikt
1286 – sa narodila Alžbeta Rejčka, česká a poľská kráľovná, druhá manželka Václava II.
1715 – zomrel Ľudovít XIV., francúzsky kráľ z rodu Bourbonovcov, ktorý vládol v rokoch 1643 – 1715.
http://historyweb.dennikn.sk/…nko-na-trone
1939 – napadnutím Poľska Nemeckom sa začala 2. svetová vojna. Slovenská armáda sa pripojila k vpádu nemeckej armády do Poľska. Veľká Británia a Francúzsko zrušili svoje konzuláty v Bratislave.
https://sk.m.wikipedia.org/…%C3%A1_vojna
1969 – po vojenskom prevrate v Líbyi sa k moci dostal plukovník Muammar al-Kaddáfí
1991 – Parlamenty sovietskych republík Uzbekistan a Kirgizsko vyhlásili nezávislosť od Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

Editováno: 1.9.2016 07:50
0 0

2. september

1031 – zomrel Svätý Imrich, syn prvého uhorského kráľa Štefana I. a kráľovič, ktorému chcel odovzdať vládu
http://www.zivotopisysvatych.sk/imrich/
1347 – Karol IV. bol korunovaný za českého kráľa spolu s manželkou Blankou z Valois
https://sk.m.wikipedia.org/…nka_z_Valois
1666 – v Londýne vypukol katastrofálny požiar, ktorý si vyžiadal veľký počet ľudských obetí. Zničil štyri pätiny mesta, vyhorela aj Katedrála sv. Pavla a bez prístrešia zostalo 200.000 ľudí
https://sk.wikipedia.org/…Lond%C3%BDna
1752 – vo Veľkej Británii zaviedli gregoriánsky kalendár, ktorý sa na európskom kontinente používal od roku 1582
1818 – do Bratislavy priplávala prvá paroloď, ktorá sa volala Carolina
http://www.petrzalcan.sk/…bu-po-dunaji
1945 – na lodi USS Missouri 2. septembra 1945 Japonsko podpísalo kapituláciu, čím sa skončila druhá svetová vojna
https://sk.wikipedia.org/…a_v_Pacifiku

Editováno: 2.9.2016 07:14
0 0

3. september

590 – svätý Gregor I. Veľký sa stal 64. pápežom po Pelagiovi II. Gregor I. patril k najvýznamnejším pontifikom a k významným osobnostiam svojej doby. Je považovaný za zakladateľa stredovekého pápežstva. Ako prvý mních v cirkevných dejinách sa stal pápežom.
1272 – Ladislav IV. bol korunovaný za uhorského kráľa
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-19359
1313 – zomrela Anna Přemyslovna, česká kráľovná
https://cs.wikipedia.org/…%99emyslovna
1658 – zomrel Oliver Cromwell, lord protektor Anglicka, Škótska a Írska
https://sk.m.wikipedia.org/…ver_Cromwell
1747 – zomrela Kristína Lujza Öttingenská, brunšvicko-wolfenbüttelská vojvodkyňa, stará matka cisárovnej Márie Terézie
1783 – sa Versaillským mierom skončila americká vojna za nezávislosť medzi Veľkou Britániou a 13 bývalými severoamerickými kolóniami. Veľká Británia uznala nezávislosť Spojených štátov amerických. Podľa zmluvy USA dostali územie medzi Alleghenami a riekou Mississippi, Floridu dostalo Španielsko.
1939 – Spojené kráľovstvo a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu
1948 – zomrel Edvard Beneš, český politik, druhý česko-slovenský prezident
https://sk.m.wikipedia.org/…d_Bene%C5%A1

Editováno: 3.9.2016 06:38
0 0

4. september

422 – zomrel Bonifác I., 42. pápež
1515 – zomrela Barbora Hohenzollernská, brandeburská kňažná, prvá manželka českého kráľa Vladislava II. Jagelonského. Jej životopis je názorným príkladom “politických manželstiev”.
https://sk.m.wikipedia.org/…lernsk%C3%A1
1870 – vo Francúzsku bola vyhlásená tretia republika
https://sk.wikipedia.org/…ka_republika
1882 – v americkom New Yorku uviedli do prevádzky prvú elektráreň na svete
1939 – potopením britskej lode Athenia nemeckou ponorkou U30 sa začala námorná vojna v Atlantiku
https://sk.wikipedia.org/…a_o_Atlantik

Editováno: 4.9.2016 08:04
0 0

5. september

1187 – sa narodil Ľudovít VIII., francúzsky kráľ z dynastie Kapetovcov, ktorý vládol v rokoch 1223 – 1226
1269 – sa narodila Anežka Přemyslovna, česká princezná, dcéra Přemysla Otakara II.
https://cs.wikipedia.org/…%99emyslovna
1311 – zomrel Omodej Aba, uhorský krajinský hodnostár, oligarcha, zakladateľ rodu Omodejovcov, uhorský palatín v rokoch 1285 – 1301 a 1302 – 1311. Veľké zásluhy si získal pri odvrátení druhého tatárskeho vpádu do Uhorska. Po smrti Ladislava IV. Kumánskeho jeden z najaktívnejších podporovateľov Ondreja III. Za to okrem hodnosti palatína získal aj celú Užskú stolicu. Po smrti Ondreja III. spočiatku podporoval ako kandidáta na uhorský trón českého kráľoviča Václava-Ladislava V. Nekôr sa však pridal na stranu Karola Róberta, pre ktorého získal mesto Košice, ktoré dovtedy stálo na strane Václava-Ladislava.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Omodej_Aba
1548 – zomrela Katarína Parrová, anglická kráľovná ako šiesta, posledná, manželka Henricha VIII. Dejiny ju často nazývajú “kráľovná čo prežila”, i keď bola tiež blízko popraviska. Po smrti Henricha VIII. sa znovu vydala.
https://sk.m.wikipedia.org/…Parrov%C3%A1
1638 – sa narodil Ľudovít XIV., francúzsky kráľ
http://www.historickarevue.com/…oslnivy-kral
1729 – vyhorelo mesto Skalica
1800 – Británia na čele s admirálom Horatiom Nelsonom sa zmocnila ostrova Malta, ktorý dovtedy oficiálne patril rádu johanitov (maltézskych rytierov) a urobila z nej svoju námornú základňu.
1905 – zomrel Antonín Baťa starší, český podnikateľ

Editováno: 5.9.2016 07:42
0 0

6. september

394 – Odohrala sa bitka pri rieke Frigide, v ktorej východorímsky cisár Teodosius I. Veľký porazil západorímskeho uzurpátora Eugénia. Rímska ríša bola posledný raz zjednotená pod vládou jedného panovníka. Po jeho smrti v roku 395 sa ríša rozdelila na dve časti, východnú a západnú. Jeho syn, Arkadius sa stal panovníkom Východorímskej ríše a druhý syn, Honorius vládol Západorímskej ríši.
http://www.panovnici.cz/theodosius-i
972 – zomrel Ján XIII., 133. pápež
1092 – zomrel Konrád I. Brniansky, české knieža z rodu Přemyslovcov. Tretí syn kniežaťa Břetislava I. a Judity sa v r. 1054 stal údelným brnianskym kniežaťom. Keď sa znepriatelili jeho bratia Vratislav a knieža Spytihněv, pridal sa Konrád na stranu olomouckého údelníka Vratislava. Spytihněv však v spore zvíťazil a zbavil Konráda jeho údelu. Na Moravu sa mohol vrátiť až po Spytihněvovej smrti (r. 1061), kedy od Vratislava dostal Znojemsko. Vytvoril tu stabilný základ přemyslovskej moci pre ďalšie generácie. Po smrti brata, teraz už českého kráľa Vratislava II., sa 22.1.1092 Konrád stal na osem mesiacov českým kniežaťom.
https://sk.wikipedia.org/…%C4%BEovstvo
1620 – Z anglického prístavného mesta Plymouth vyplávala loď Mayflower, na ktorej do Nového sveta (Amerika) cestovali desiatky kalvínskych protestantov. Po pristátí založili títo prví americkí osadníci kolóniu Massachusetts.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Mayflower
1939 – Južná Afrika vyhlásila vojnu Nemecku
1991 – Sovietsky zväz oficiálne uznal nezávislosť Estónska, Litvy a Lotyšska.

Editováno: 6.9.2016 07:44
0 0

7. september

1159 – Alexander III. sa stal pápežom po Hadriánovi IV.
1451 – V Bitke pri Lučenci porazilo vojsko Jána Jiskru vojsko uhorskej šľachty pod velením Jána Huňadyho. Lučenec obsadili v roku 1442 jiskrovci, bývalí husitskí bojovníci z Čiech a Moravy. Na kopci v Opatovej zriadili z kláštora pevnosť, ktorej velil Matej z Kněžic. 7. septembra 1451 sa pri Lučenci odohrala bitka medzi jiskrovcami a vojskom Jiskrovho konkurenta Jána Huňadyho. Šesnásťtisícová Huňadyho armáda bola porazená päťtisícovým Jiskrovým vojskom len vďaka taktike. V roku 1451 sa Lučenec prvýkrát uvádza ako mestečko – oppidum.
1533 – Narodila sa anglická kráľovná Alžbeta I., dcéra Henricha VIII. a jeho druhej manželky Anny Boleynovej. Jej vláda bola obdobím rozkvetu umenia, ktoré sa označuje ako takzvaná alžbetínska renesancia.
http://encyklopedia.sme.sk/…zbeta-i.html
http://www.panovnici.cz/alzbeta-i
1619 – Boli umučení svätí košickí mučeníci. Košickí mučeníci je spoločné označenie Marka Križina, Štefana Pongráca a Melichara Grodeckeho, ktorí boli umučení 7. septembra 1619 v Košiciach počas povstania Gabriela Betlena. Boli obeťami bojov medzi protestantmi a katolíkmi v období vojen s Osmanskou ríšou. Pápež Ján Pavol II. ich 2. júla 1995 počas svojej návštevy v Košiciach vyhlásil za svätých.
https://sk.m.wikipedia.org/…8Den%C3%ADci
1701 – V Haagu podpísali dohodu medzi Anglickom, Nizozemskom a Rakúskom, na základe ktorej sa vytvorila koalícia proti francúzskym nárokom na celé španielske dedičstvo, známa ako Druhá veľká aliancia. K spolku pristúpili neskôr aj Prusko a väčšina ríšskych kniežat s výnimkou Bavorska.
1706 – Rakúska armáda pod vedením princa Eugena Savojského porazila pri Turíne francúzske vojská na čele s kniežaťom Orleánskym a obsadila väčšinu severného Talianska.
https://sk.wikipedia.org/…_Tur%C3%ADne
1808 – za uhorskú kráľovnú bola v Bratislave korunovaná Mária Ludovika, tretia manželka kráľa a cisára Františka I.
1812 – Skončila sa bitka pri Borodine, v ktorej sa stretlo ruské vojsko pod velením hlavného veliteľa Michaila Kutuzova s vojskom Napoleona. Francúzska armáda z nej vyšla citeľne oslabená. Bitka sa začala 5.9.
https://cs.wikipedia.org/…a_u_Borodina
1836 – Ferdinand V. Dobrotivý bol korunovaný za českého kráľa
http://zivotopisyonline.cz/…-cesky-kral/

Editováno: 7.9.2016 06:11
0 0

8. september

1100 – zomrel Klement III., protipápež. Bol protipápežom až štyroch pontifikov – Gregora VII., Viktora III., Urbana II. a Paschala II.
1157 – sa narodil Richard I. Levie srdce, anglický kráľ
http://encyklopedia.sme.sk/…e-srdce.html
1271 – Ján XXI. sa stal 187. pápežom po Hadriánovi V.
1380 – V bitke na Kulikovom poli porazil vladimirsko-moskovský knieža Dmitrij Donský vojská mongolskej Zlatej hordy. Víťazstvo znamenalo začiatok opätovného formovania ruského štátu po mongolsko-tatárskej nadvláde.
1504 – na námestí Piazza della Signoria vo Florencii slávnostne odhalili sochu Dávida od Michelangela Buonarrotiho
1563 – V bratislavskom Dóme sv. Martina sa uskutočnila korunovácia Maximiliána II. za uhorského kráľa
http://encyklopedia.sme.sk/…lian-ii.html
1633 – sa narodil Ferdinand IV. Habsburský, rímskonemecký cisár, uhorský a český kráľ. Ako prvorodený syn cisára Ferdinanda III. bol od útleho detstva pripravovaný na úlohu otcovho nástupcu v rímskonemeckej ríši. Dňa 5. augusta 1646 bol korunovaný za českého kráľa, 16. júna 1647 sa konala jeho korunovácia v Uhorsku. V lete r. 1654 ochorel ťažkou chorobou (pravdepodobne pravé kiahne) a vo veku nedožitých 21 rokov zomrel. Bol pochovaný do rodinnej hrobky Habsburgovcov v kláštore viedenských kapucínov. Po jeho smrti sa cesta na habsburský trón otvorila pre Ferdinandovho mladšieho brata Leopolda (pôvodne sa pripravujúceho na cirkevnú dráhu).
https://sk.m.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD

Editováno: 8.9.2016 07:14
0 0

9. september

1087 – Tragicky zahynul po páde z koňa vo Francúzsku Viliam I. Dobyvateľ, prvý normandský kráľ Anglicka. Narodil sa okolo roku 1028. Po smrti bezdetného kráľa Eduarda v roku 1066 si anglický trón nárokoval jeho bratanec Viliam. Ale až vojenskou výpravou z Normandie (sever Francúzska) za pomoci približne 600 lodí a 7 000 vojakov a žoldnierov sa mu podarilo získať anglický trón v bitke pri Hastingse po svojom bratancovi, kde bol zabitý posledný anglosaský kráľ Harold II., ktorý vládol necelý rok.
http://www.zsphorova.sk/…viliam1.html
1174 – zomrela Judita Durínska, druhá česká kráľovná
http://casopis.vesmir.cz/…neobycejneho
1191 – zomrel Konrád II. Oto, české knieža z rodu Přemyslovcov
1285 – zomrela Kunhuta Uhorská, česká kráľovná ako manželka Přemysla Otakara II.
1312 – zomrel Oto Bavorský, dolnobavorský vojvoda a súper Karola Róberta na uhorský trón
1437 – zomrel Jan Roháč z Dubé, český husitský hajtman. Po smrti Jana Žižky z Trocnova stál na strane tábora sirotkov, radikálnej husitskej sekcie. Po porážke Prokopa Holého v bitke pri Lipanoch a rozpade radikálnych husitských vojsk sa s zostávajúcimi vernými postavil do čela odboja proti Žigmundovi Luxemburskému. Jeho hrad Sión bol následne obliehaný a 6. septembra 1437 dobytý uhorskými vojskami. Jan Roháč z Dubé bol zajatý a spolu so svojou družinou 53 verných o tri dni neskôr v Prahe popravený.
1438 – zomrel Eduard I., portugalský kráľ
1513 – zomrel Jakub IV., škótsky kráľ
https://cs.wikipedia.org/…Skotsk%C3%BD

Editováno: 9.9.2016 07:33
0 0

10. september

210 pred Kr. – zomrel Š’-chuang-ti, zjednotiteľ a prvý čínsky cisár
https://sk.m.wikipedia.org/…99-chuang-ti
422 – svätý Celestín I. sa stal 43. pápežom po svätom Bonifácovi I.
954 – zomrel Ľudovít IV., západofranský kráľ
1167 – zomrela Cisárovná Maud, rímska cisárovná a grófka z Anjou. Bola dcérou a dedičkou anglického kráľa Henricha I. a prvou ženou na anglickom tróne.
https://sk.m.wikipedia.org/…n%C3%A1_Maud
1382 – zomrel Ľudovít I. Veľký, uhorský a poľský kráľ
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-19363
1552 – sa narodil Mikuláš Pálfi, významný uhorský šľachtic, politik a diplomat, účastník početných bojov proti Turkom.
http://www.malacky.sk/index.php?…
1638 – sa narodila Mária Terézia Habsburská, francúzska a navarrská kráľovná ako manželka Ľudovíta XIV.
1669 – zomrela Henrietta Mária Bourbonská, anglická kráľovná. Rodom francúzska princezná a sobášom anglická a škótska kráľovná ako manželka Karola I. Pochádzala z dynastie Bourbonovcov, bola treťou dcérou francúzskeho kráľa Henricha IV. a jeho manželky Márie Medicejskej. Bola po nej pomenovaná kolónia Maryland.
https://sk.m.wikipedia.org/…rbonsk%C3%A1
1799 – Cisárskym dekrétom Františka II. bola zriadená pražská Akadémia výtvarných umení. Svoju činnosť začala v roku 1800.
https://sk.wikipedia.org/…3%AD_v_Praze
1898 – V Ženeve spáchal taliansky anarchista Luigi Luccheni atentát na rakúsku cisárovnú a uhorskú kráľovnú Alžbetu (Sissi), manželku Františka Jozefa, ktorá v ten istý deň zomrela.
http://www.historiarevue.sk/…/richter.htm
1948 – zomrel Ferdinand I., bulharský cár, spisovateľ, botanik a filatelista
https://cs.wikipedia.org/…lharsk%C3%BD

Editováno: 10.9.2016 08:16
0 0

Blíži sa nám november a keby niekto nevedel ako pri 100 – ročnici titulovať tak dávam pomôcku .

Tituly Františka Josefa

František Josef První, z Boží milosti císař Rakouský, král Uherský a Český, král Lombardský a Benátský, Dalmatský, Charvátský, Slavonský, Haličský, Vladimiřský a Illyrský, král Jerusalemský atd.; arcivévoda Rakouský; velkovévoda Toskánský a Krakovský; vévoda Lotarinský, Salcburský, Štyrský, Korutanský, Krajinský a Bukovinský; velkokníže Sedmihradský; markrabě Moravský; vévoda Horno- a Dolno- Slezský, Modenský, Parmský, Piačenský a Quastalský, Osvětimský a Zátorský, Těšinský, Furlanský, Dubrovnický a Zaderský; knížecí hrabě Habsburský, Tyrolský, Kyburský, Gorický a Gradišťský; kníže Tridentský a Brixenský; markrabě Horno- a Dolno- Lužický a Istrianský; hrabě Hohenembský, Feldkirchský, Bregencký, Sonnenberský atd.; pán Terstský, Kotarský a na Slovinském krajišti; velkovévoda vévodství Srbského

Editováno: 10.9.2016 11:45

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

11. september

1063 – zomrel Belo I., uhorský kráľ
http://www.zsphorova.sk/…o/belo1.html
1349 – zomrela Jitka Luxemburská, česká princezná a ako manželka budúceho francúzskeho kráľa Jána II. normandská vojvodkyňa a pramatka rodu Valois.
https://sk.m.wikipedia.org/…mbursk%C3%A1
1655 – sa narodil Matěj Václav Jäckel, český sochár. Je považovaný za predstaviteľa českého vrcholného baroka.
https://sk.m.wikipedia.org/…_J%C3%A4ckel
1679 – sa narodil Leopold I. zvaný Dobrý, lotrinský vojvoda, otec cisára rímsko-nemeckej ríše Františka I. Štefana, manžela Márie Terézie.
1683 – bitka pri Viedni znamenala ukončenie tureckej expanzie v strednej Európe. Bola jednou z kľúčových bitiek v tureckých vojnách medzi Habsburgovcami, (resp. kresťanskou Európou), a Osmanskou ríšou. Bola taktiež aj jednou z najvýznamnejších bitiek 17. storočia. V konečných dôsledkoch znamenala ukončenie tureckej expanzie v strednej Európe a zosilnenie politického vplyvu Habsburskej monarchie.
https://sk.m.wikipedia.org/…a_pri_Viedni
1697 – v bitke pri Zente prekvapil a rozdrvil Eugen Savojský hlavné vojsko Osmanskej ríše. Bola poslednou veľkou bitkou medzi kresťanskou Európou a Osmanskou ríšou v 17. storočí a predstavuje jednu z najdrvivejších porážok tureckej histórie. Príčinou stretnutia bola snaha tureckého sultána získať späť územia v Uhorsku a Sedmohradsku, ktoré stratil po bitke pri Viedni.
https://sk.m.wikipedia.org/…ka_pri_Zente

Editováno: 11.9.2016 08:11
0 0

Od katastrofy pri Moháči po bitku o Viedeň

Vraciam sa ešte k dnešnému výročiu, 333 rokov od bitky o Viedeň, kedy sa rozhodovalo o ďaľšom osude zbytku Uhorska, Rakúska a národov na týchto územiach, teda našich predkov. Po katastrofe pri Moháči v roku 1526, kedy vojská osmanského sultána Sulejmana I. na hlavu porazili narýchlo postavené a nevycvičené uhorské vojsko Ľudovíta II. Jagelovského, ktorý v nej aj pri úteku padol, sa začala poroba národov pod osmanskou okupáciou na viac ako 150 rokov. Svoju tragickú úlohu pri moháči zohral sedmohradský vojvoda Ján Zápoľský, ktorý do bitky veľmi pravdepodobne cielene, nezasiahol a po smrti Ľudovíta II. sa mu otvorila cesta k vytúženej uhorskej korune. Do boja nestihli zasiahnuť ani vojská z Chorvátska, či posily z Česka, ktoré boli v tom čase ešte len v Stoličnom Belehrade. Taktiež pomoc z rakúskych krajín od Ferdinanda I. sa nedostavila včas. Po víťazstve mali Turci dvere do Uhorska otvorené a ten istý rok vyplienili Budín a Pešť.
Bitka pri Viedni v roku 1683 bola historickým zlomom v celkom tristoročnom zápase medzi centrálnymi európskymi mocnosťami a Osmanskou ríšou. Ešte v roku 1671 vyhlásil turecký sultán Mehmed IV. svätú vojnu Poľsku. Dobytie Viedne bolo dávnou túžbou Osmanskej ríše. Ohrozili ju už v roku 1529. V mene šírenia viery a ovládnutia obchodných ciest na sever a západ, možnosť kontrolovať Dunaj teda vojsko Osmanskej ríše, pod vedením veľkovezíra Kara Mustafu o sile asi 110000 mužov tiahlo na Viedeň…
http://historyweb.dennikn.sk/…dbami-viedne#…
https://sk.wikipedia.org/…a_pri_Viedni

Editováno: 11.9.2016 12:28
0 0

12. september

490 pred Kr. – Atény porazili Peržanov v bitke pri Maratóne. Bitka pri Maratóne bola vyvrcholením prvého veľkého pokusu Dareia I. o pripojenie Grécka k Perzskej ríši a zabezpečenie najzraniteľnejšej časti západnej hranice svojho impéria. O priebehu a výsledku tejto bitky máme najviac informácii od Herodota. Skončila zdrvujúcou porážku Peržanov a ukončila tak prvú fázu grécko-perzských vojen. Beh posla so správou o víťazstve z Maratónu do Atén sa stal inšpiráciou pre tzv. maratónsky beh, ktorý sa prvýkrát ako športová disciplína konal na prvých novodobých Olympijských hrách v roku 1896.
https://sk.m.wikipedia.org/…arat%C3%B3ne
1494 – sa narodil František I., francúzsky kráľ
http://www.zsphorova.sk/…ntisek1.html
1683 – Spojenecké vojská pod vedením poľského kráľa Jána Sobieskeho a kniežat Karola Lotrinského, Maximiliána II. Bavorského a Jána Juraja III. Saského definitívne porazili pri Viedni osmanskú armádu. Bitka pri Viedni bola začiatkom 16 rokov trvajúcej vojny, ktorá sa skončila aj oslobodením Uhorska.
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-13705

Editováno: 12.9.2016 07:31
0 0

13. september

1248 – zmrela Kunhuta Švábska, česká kráľovná, manželka Václava I.
1475 – sa narodil Caesare Borgia, taliansky šľachtic, politik a kardinál. Bol synom pápeža Alexandra VI. a bratom Lucrezie Borgiovej. Napriek tomu, že bol nesmierne schopným generálom a štátnikom, Cesare by mal problémy udržiavať svoje panstvo nebyť pokračujúcej pápežskej podpory. Niccolò Machiavelli uvádza Cesareho závislosť na dobrej vôli pápežstva, pod kontrolou jeho otca, ako najväčšiu slabosť jeho vlády. Machiavelli tvrdí, že ak by bol Cesare schopný nakloniť si nového pápeža, bol by veľmi úspešným panovníkom. Zvesť o otcovej smrti (1503) ho zastihla počas plánovania ťaženia do Toskánska. Kým on sa zdržiaval v Castel Sant’Angelo, jeho vojaci kontrolovali konkláve. Nový pápež, Pius III., nechal Cesareho zatknúť. Cesare sa vtedy prebil zo Sant'Angela a ušiel, ale nástup úhlavného nepriateľa Borgiovcov Júliusa II. – pôvodne kardinála Giuliana della Rovere – spôsobil jeho konečný pád.
https://sk.m.wikipedia.org/…esare_Borgia
1705 – Zomrel v tureckom meste Izmit vodca protihabsburského povstania Imrich Tököli. Narodil sa 25.9.1657 v Kež­marku. Imrich Tököli (staršie Imrich Thököly; maď. Thököly Imre) (* 25. september 1657, Kežmarok – † 13. september 1705, Izmir, od roku 1906 pochovaný v Kežmarku) bol sedmohradské knieža, knieža resp. kráľ Horného Uhorska, vodca protihabsburského stavovského povstania. Prezývaný svojimi súčasníkmi slovenský kráľ (tót király) alebo kurucký kráľ.
https://sk.m.wikipedia.org/…%B6k%C3%B6li
1831 – Alexander Rudnay, slovenský rímskokatolícky kňaz, kardinál, uhorský prímas a národný buditeľ. V roku 1826 ho pápež Lev XII. vymenoval za kardinála In Pectore a 15. decembra 1828 bolo menovanie zverejnené.[4] Z tej doby pochádza aj jeho výrok „Slovák som, a keby som bol i na stolci Petrovom, Slovákom zostanem“. Alexander Rudnay bol jedným z tých príslušníkov vysokej cirkevnej hierarchie šľachtického pôvodu, ktorí sa uvedomele hlásili k slovenskej národnej príslušnosti.
https://sk.m.wikipedia.org/…ander_Rudnay

Editováno: 13.9.2016 10:49
0 0

14. september

775 – zomrel Konštantín V., byzantský cisár
891 – zomrel Štefan V., 110. pápež. 6. apríla 885 zomrel druhý z apoštolov Slovanov, sv. Metod a pápež menoval jeho nástupcu Gorazda, ktorému však po klamstve Wichinga, zakázal používať slovanskú liturgiu vypracovanú solúnskymi bratmi. Následkom toho bol útek Metodových učeníkov do Bulharska a návrat k byzantskému obradu
1523 – zomrel Hadrián VI., 218. pápež. Pôvodom bol Holanďan. Bol vychovávateľom cisára Karola V. Ako jediný renesančný pápež sa vážne pokúsil o reformu cirkvi. Preto nebol obľúbený, a keď 14. septembra 1523 zomrel, rímska mládež jeho smrť búrlivo oslavovala. Pravdepodobne bol otrávený.
1583 – sa narodil Albrecht z Valdštejna, český vojvodca a politik a vedľa Jana Tserclaesa Tillyho najvyšší veliteľ cisársko-ligistických vojsk počas tridsaťročnej vojny. Bol vôbec prvý, kto začal vydržiavať stálu armádu nie z cisárskej apanáže, ale z kontribúcii nepriateľských i spojeneckých území. Zomrel ako jeden z najvplyvnejších ľudí v Európe. Bojoval na strane cisára Ferdinanda II. Habsburského proti Protestantskej únii, neskôr padol v nemilosť a bol cisárskymi dôstojníkmi úkladne zavraždený.
https://sk.m.wikipedia.org/…d%C5%A1tejna
1812 – Napoleon Bonaparte vstúpil do prázdnej a horiacej Moskvy
1814 – začal sa Viedenský kongres o usporiadaní Európy. Viedenský kongres bol mierový kongres všetkých európskych štátov okrem Turecka, ktorý sa konal od 14. septembra 1814 do 9. júna 1815 vo Viedni a čiastočne aj v Bratislave. Ukončil epochu vojen s napoleonským Francúzskom a viedol k zásadným zmenám európskych hraníc. Viedenský kongres položil základy modernej diplomacie. Bol dielom vedúcich osobností Metternicha a Talleyranda, bola to koncepcia rovnováhy síl, ktorá mala zabrániť vzostupu ďalšieho Napoleona a zabezpečiť trvalý mier.
1830 – z Viedne do Bratislavy začala premávať po Dunaji prvá paroloď
http://www.petrzalcan.sk/…bu-po-dunaji
1930 – Vo voľbách do nemeckého ríšskeho snemu skončila na druhom mieste s počtom mandátov 107 strana Adolfa Hitlera – NSDAP.
1937 – zomrel Tomáš Garrigue Masaryk, český filozof, politik, štátnik a novinár, prvý prezident Česko-Slovenska
https://sk.m.wikipedia.org/…igue_Masaryk
1982 – zomrela Grace Kellyová, americká herečka a monacká kňažná
https://sk.m.wikipedia.org/…ellyov%C3%A1

Editováno: 14.9.2016 07:23
0 0

15. september

608 – svätý Bonifác IV. sa stal 67. pápežom po Bonifácovi III.
668 – Constans II., byzantský cisár ktorý vládol v rokoch 641 – † 668. Jeho otcom bol cisár Konštantín III., dedom zakladateľ herakleiovskej dynastie Herakleios.
921 – Zomrela (bola zavraždená) česká kňažná a najstaršia česká svätica Ľudmila, pravdepodobne dcéra pšovského (staršie označenie pre Mělník) kniežaťa Slavibora, manželka prvého historického českého kniežaťa Bořivoja I. Ľudmila sa stala nielen prvou českou, ale i prvou slovanskou sväticou, ktorej kult bol uctievaný už v 12. storočí. Jej prvý zázrak sa udial v r. 1100. Narodila sa pravdepodobne v roku 860.
http://www.panovnici.cz/svata-ludmila
1254 – sa narodil Marco Polo, benátsky kupec a cestovateľ, ktorý sa preslávil svojimi správami o cestách v Číne. Bol to prvý Európan, ktorý podrobnejšie poznal východnú Áziu.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo
1810 – Mexiko sa oslobodilo spod španielskej nadvlády, deň nezávislosti
1073 – zomrel vo veku deväťdesiat rokov na zápal pľúc švédsky kráľ Gustáv VI. Adolf, dosiaľ vekovo najstarší švédsky kráľ a archeológ. Založil Švédsky inštitút v Ríme, ktorý podporuje archeologický a iný výskum v Taliansku. Po jeho smrti na trón nastúpil jeho vnuk Karol XVI. Gustáv.

Editováno: 15.9.2016 07:34
0 0

16. september

655 – zomrel Martin I., 74. pápež. V súvislosti s bojom o zachovanie čistej viery bol zajatý ravennským exarchom, odvedený do Carihradu a následne poslaný do vyhnanstva, kde zomrel ako mučeník na ostrove Cherson. Pochovaný je v Ríme.
1380 – zomrel Karol V., zvaný Múdry, francúzsky kráľ. Karol sa narodil ako najstarší syn princa Jána, vojvodu z Normandie a Anjou, neskoršieho kráľa Jána II. a Bonny (Jitky) Luxemburskej, dcéry českého kráľa Jána Luxemburského a sestry českého kráľa a rímskonemeckého cisára Karola IV.
1682 – Imrich Tököli, vodca kurucov, bol pod Fiľakovským hradom korunovaný za kráľa Horného Uhorska. Budínsky paša Uzun Ibrahim mu za prítomnosti šiestich tisícok šľachticov odovzdal vladárske insígnie.
http://referaty.atlas.sk/…cha-tokoliho
http://korzar.sme.sk/…thokoly.html
1701 – zomrel Jakub II. Stuart, anglický a škótsky kráľ, posledný katolícky kráľ Anglicka, Škótska (ako Jakub VII.) a Írska. Reálne vládol v rokoch 1685 – 1688. Bol tiež posledným kráľom, ktorý sa tituloval ako kráľ Škótov.
http://www.panovnici.cz/jakub-II
1824 – zomrel Ľudovít XVIII., francúzsky kráľ, vnuk Ľudovíta XV., brat popraveného Ľudovíta XVI. a svojho nástupcu Karola X., príslušník kráľovského rodu Bourbonovcov.

Editováno: 16.9.2016 07:35
0 0

17. september

879 – zomrel Karol III. Prostý, západofranský kráľ
http://www.zsphorova.sk/…/karol3.html
1382 – Mária Uhorská bol korunovaná za uhorskú kráľovnú
https://sk.m.wikipedia.org/…1ria_z_Anjou
1665 – zomrel Filip IV., španielsky kráľ
http://encyklopedia.sme.sk/…nielsky.html
1787 – Tridsaťdeväť delegátov z 12 štátov Nového Anglicka prijalo vo Filadelfii ústavu USA. Platnosť nadobudla 30.4.1789, keď do prezidentského úradu uviedli Georgea Washingtona a prvý raz sa zišiel Kongres USA.
1873 – sa narodil Max Švabinský, český maliar, grafik a rytec
https://sk.m.wikipedia.org/…abinsk%C3%BD

Editováno: 17.9.2016 07:40
0 0

18. september

53 – sa narodil Traján, rímsky cisár. Bol druhým zo skupiny tzv. „piatich dobrých cisárov“ rímskej ríše a jedným z najväčších celkovo. Ríši vládol takmer dvadsať rokov a pod jeho vládou ríša dosiahla svoju najväčšiu územnú expanziu.
https://sk.m.wikipedia.org/…/Traj%C3%A1n
96 – Nerva sa po zavraždení Domiciána stal rímskym cisárom. Na trón nastúpil v 63 rokoch a vládol len 16 mesiacov. Adoptovaním Trajána založil tradíciu tzv. adoptovaných cisárov. Traianus sa stal aj jeho nástupcom, čím si udobril dovtedy znesvárené vojsko. Jeho vláda patrila k pokojným obdobiam.
1180 – zomrel Ľudovít VII., francúzsky kráľ
1490 – Vladislav II. bol korunovaný za uhorského kráľa. Tradične býva hodnotený ako jeden z najslabších českých panovníkov, lebo jeho vláda viedla k veľkému úpadku kráľovskej moci. V dynastickej politike však dosiahol významný úspech, keď bol zvolený a korunovaný za uhorského kráľa, a to napriek zámerom krakovského dvora.
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-19367
1635 – Rímskonemecký cisár Ferdinand II. vyhlásil vojnu švédskemu spojencovi Francúzsku na čele s Ľudovítom XIII., čím sa začala tretia a najkrutejšia fáza tridsaťročnej vojny: švédsko-francúzska vojna.
1812 – Moskvu zachvátil obrovský požiar a zničil skoro tri štvrtiny mesta
1872 – švédsky kráľ Oskar II. nastúpil na trón. Bol švédsky kráľ od roku 1872 a nórsky kráľ v rokoch 1872 – 1905. Bol mladším synom Oskara I., stúpenec zblíženia s Nemeckom. Za jeho vlády došlo k rozpadu švédsko–nórskej personálnej únie.

Editováno: 18.9.2016 07:39
0 0

19. september

86 – sa narodil Antoninus Pius, rímsky cisár. Vládol 23 rokov a jeho vládnutie sa hodnotí ako jedno z najlepších v rímskych dejinách, hoci neviedol vojny, v ktorých by sa preslávil veľkými víťazstvami, nezaviedol množstvo reforiem, ale dožičil ríši život v mieri a v prosperite. Svoju ľudskosť prejavil zavedením zákonov, ktoré mali chrániť otrokov pred krutým zaobchádzaním, ako aj tým, že neprenasledoval kresťanov.
https://sk.m.wikipedia.org/…toninus_Pius
866 – zomrel Lev VI., byzantský cisár
915 – zomrel Adalbert II. Toskánsky, toskánsky markgróf
1636 – zomrel František z Ditrichštejna, knieža, olomoucký biskup a hlavný radca štyroch habsburských panovníkov (Rudolfa II., Mateja II., Ferdinanda II. a Ferdinanda III.)
1802 – Narodil sa maďarský politik a publicista Lajos Kossuth (Ľudovít Košút), vodca maďarskej revolúcie v rokoch 1848–1849. V roku 1849 vyhlásil detronizáciu Habsburgovcov a nezávislosť Uhorska a stal sa gubernátorom krajiny. Po porážke revolúcie 1849 žil v talianskej emigrácii. Patrí síce medzi významné maďarské osobnosti, ale mal z časti slovenský pôvod. Jeho otec bol slovenský zeman z Košút neďaleko Martina a matka pochádzala z rodiny spišských Nemcov. Zomrel 20.3.1894.
1803 – sa narodila Mária Anna Savojská, manželka rakúskeho cisára Ferdinanda I. Habsburského. Významným prelomovým obdobím v jej živote sa stal rok 1848. Revolučné nálady medzi obyvateľstvom boli príčinou úteku cisárskej rodiny z Viedne v máji 1848. 7. októbra po opätovnom dvojmesačnom pobyte v hlavnom meste monarchie boli opäť nútení utiecť. Tentokrát odišli do moravského mesta Olomouc. Dvorná kamarila na čele s arcivojvodkyňou Žofiou tlačila na slabého Ferdinanda aby sa vzdal vlády. Pod vplyvom okolností, ktoré prostoduchý Ferdinand nemohol ovplyvniť, sa 30. novembra 1848 zriekol trónu v prospech synovca Františka Jozefa. 29. júna 1875 Ferdinand I. zomrel. S jeho smrťou sa Mária Anna nevedela zmieriť a utiahla sa do samoty. Veľkú časť dedičstva po zosnulom manželovi venovala na charitatívne účely. Zomrela opustená na Pražskom hrade 4. mája 1884. Pohrebný obrad sa konal v dvornej kaplnke viedenského Hofburgu. Jej telesné ostatky boli uložené v kapucínskej krypte.
1848 – vypuknutie prvého Slovenského povstania, vyhlásenie Slovenskej národnej rady a jej zasadanie v dome pani Kolényovej v Myjave
https://sk.m.wikipedia.org/…A9_povstanie

Editováno: 19.9.2016 07:50
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 733 )

Partneri

Reklama