Dnes je nedeľa 8.9.2024 - 4:02:58 25 užívateľov online - neprihlásený

Zaujímavé výročia z pohľadu numizmatiky

Tento blog zakladám pre pripomenutie si výročí významných historických osobností, ktoré vo svojej dobe poznamenali mincovníctvo a teda aj dnešnú numizmatiku. Boli to panovníci i rebeli, umelci i mincmajstri a minciari,, ministri aj jednoduchí baníci. Títo ľudia nám svojou existenciou, vplyvom či prácou zanechali nemých svedkov svojej doby, predmety ktoré naši predkovia denne držali v rukách – malé umelecké diela – mince.
Faktografické údaje do tohoto blogu budem čerpať, okrem svojho archívu, literatúry a poznámok, najmä zo stránok :
https://sk.wikipedia.org/…a/apr%C3%ADl
http://www.teraz.sk/…cky-kalendar

Komentáře

17. decembra

1187 – zomrel Gregor VIII., pápež. Do úradu pápeža bol zvolený ako nástupca zosnulého pápeža Urbana III. Jeho prvým krokom po zvolení bolo vydanie buly Audita tremendi, ktorou vyhlásil tretiu križiacku výpravu. Bola to reakcia na katastrofálnu bitku pri Hattínu, v ktorej bolo križiacke vojsko Jeruzalemského kráľovstvo zničené Saladínom, a pád Jeruzalema do rúk moslimov. Gregor VIII. sa však už križiackej výpravy nedožil, pretože zomrel ešte roku 1187. Jeho nástupcom sa stal Klement III.
1471 – zomrela Izabela Portugalská, burgundská vojvodkyňa
1526 – na bratislavskom sneme zvolili za uhorského kráľa Ferdinanda I. Habsburského
https://cs.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD
1538 – pápež Pavol III. vylúčil z cirkvi anglického kráľa Henricha VIII.
1718 – Spojené kráľovstvo vyhlásilo vojnu Španielsku
1847 – zomrela Mária Lujza Habsbursko-lotrinská, francúzska cisárovná ako druhá manželka Napoleona I. Bonaparte
https://sk.m.wikipedia.org/…trinsk%C3%A1
1908 – bola otvorená prvá trať Tatranskej elektrickej železnice z Popradu do Starého Smokovca
1909 – zomrel Leopold II., druhý kráľ Belgičanov zo sasko-cobursko-gothajskej dynastie a od 30. apríla 1885 do 15. novembra 1908 prvý konžský kráľ

Editováno: 17.12.2016 05:01
0 0

18. decembra

1701 – narodil sa v Banskej Bystrici historik a feudálny zemepán Ladislav Radvanský, pre históriu sú významné jeho zápisky z korunovácií uhorských kráľov, alebo z uhorských snemov, či z ciest po rakúsko-uhorskej monarchii
1737 – zomrel Antonio Giacomo Stradivari, taliansky legendárny husliarsky majster Antonio Strdivari, ktorého husle, ale aj violončelá, či violy patria k najvzácnejším a najvyhľadávanejším hudobným nástrojom
1787 – New Jersey sa stal tretím štátom USA
1863 – sa narodil František Ferdinand d’Este, následník habsburského trónu, arcivojvoda a korunný princ Rakúska, Uhorska a Česka, od roku 1896 dezignovaný následník trónu Rakúsko-Uhorska. Bol synovcom cisára Františka Jozefa I., ktorý už desaťročia vládol rakúskej a rakúsko-uhorskej monarchii.

1. júla 1900 sa oženil s grófkou Žofiou Chotkovou. Keďže nepatrila k najvyššej rakúskej šľachte, alebo k niektorej z panujúcich kráľovských dynastií, cisár František Jozef I. vyhlásil manželstvo za morganatické a František Ferdinand sa pre manželku a ich deti musel zriecť nárokov na …práva, pocty, tituly, erby, výhody atď., ktoré prináležia rovnorodým manželkám a deťom pochádzajúcim z rovnorodých manželstiev pánov arcivojvodov. František Ferdinand sa musel neodvolateľne zaviazať, že sa vzdáva pre svoju manželku, ich deti a ďalších potomkov aj nárokov na trón v kráľovstvách a územiach zastúpených v Ríšskej rade.
Dňa 28. júna 1914 spáchal v Sarajeve srbský anarchista a pomocník srbskej organizácie Čierna ruka (bol členom inej organizácie s názvom Mlada Bosna) Gavrilo Princip atentát na Františka Ferdinanda a jeho manželku Žofiu. Atentát sa pokladá za jednu z historických udalostí, ktoré viedli k 1. svetovej vojne.
https://sk.m.wikipedia.org/…E2%80%99Este
1918 – Deň slovenskej poštovej známky a filatelie – v roku 1918 v tento deň vydali prvé československé poštové známky. Deň sa pripomína od roku 1993.
1935 – prezidentom Československej republiky sa stal dovtedajší minister zahraničných vecí Edvard Beneš
1948 – bol vyhlásený Tatranský národný park – TANAP

0 0

19. decembra

1325 – zomrela Agneša Francúzska, francúzska princezná a burgundská vojvodkyňa, dcéra kráľa Ľudovíta IX. a Margaréty Provensalskej. Pochádzala z dynastie Kapetovcov.
1370 – zomrel Urban V., pápež. Viedol prísny život a bojoval proti svätokupectvu, presadzovaniu príbuzných na dôležité miesta a proti nemravnosti u cirkevných predstaviteľov a mníchov. 1. novembra 1368 korunoval v bazilike sv. Petra v Ríme za rímsku cisárovnú Alžbetu Pomoranskú, českú a rímsku kráľovnú.
1442 – sa narodila Alžbeta Luxemburská, česká, uhorská a rímska kráľovná ako manželka Albrechta II. Bola jedinou dcérou Žigmunda Luxemburského a jeho druhej manželky Barbory Celjskej a faktická vládkyňa Uhorska v rokoch 1439 – 1442.
https://sk.m.wikipedia.org/…mbursk%C3%A1
1683 – sa narodil Filip V., španielsky kráľ z rodu Bourbonovcov, zakladateľ bourbonsko-anjouovskej dynastie, ktorý vládol od 16. novembra 1700. Bol synom francúzskeho dauphina Ľudovíta a Márie Anny Bavorskej a vnukom Ľudovíta XIV., „kráľa Slnko“.
Filip nastúpil na španielsky trón po smrti Karola II. (1700), posledného španielskeho kráľa z rodu Habsburgovcov ako následník určený v Karolovom testamente (Filipova stará matka Mária Terézia Habsburská, manželka Ľudovíta XIV., bola sestra Karola II.). Pretože Filip V. bol francúzsky princ, vznikli u ostatných európskych veľmocí (Anglicko, habsburská monarchia) obavy, že sa Francúzsko a Španielsko spoja do jedného štátu. To by znamenalo obrovský vzrast moci Francúzska. Preto vypukla skoro okamžite po Filipovom nástupe tzv. vojna o španielske dedičstvo, v ktorej stálo Francúzsko na strane jednej a Habsburgovci, Anglicko, Savojsko, Holandsko a Portugalsko na druhej strane. Protikráľom Filipa V. bol Karol VI., sám seba označujúci Karol III. Španielsky (nie je zhodný s Karolom III., ktorý vládol 1759 – 1788!), ktorý „vládol“ od 12. septembra 1703 do 7. septembra 1714. Boje sa skončili v roku 1713 tzv. utrechtským mierom, ktorým uznala Veľká Británia Filipa V. ako španielskeho kráľa pod podmienkou, že sa Francúzsko nikdy nespojí so Španielskom. Rakúski Habsburgovci uznali podmienky utrechtského mieru v roku 1714 a za svoj súhlas dostali španielske dŕžavy (Neapolsko, Sardínia, Milánsko) a južné Holandsko.
https://sk.wikipedia.org/…di%C4%8Dstvo

Editováno: 19.12.2016 07:10
0 0

20. decembra

217 – zomrel Zeferinus, 15. pápež. Jeho uštipačný kritik Hippolyt, neskôr protipápež, ho vykresľoval ako prostého, nevzdelaného, neskúseného v cirkevných rozhodnutiach a tiež lakomého.
1295 – zomrela Margaréta Provensálska, francúzska kráľovná ako manželka Ľudovíta IX. V roku 1248 sa Ľudovít IX. vybral na križiacku výpravu a Margaréta ho sprevádzala. Po zastávke na Cypre dorazil v júni 1249 kráľovský pár do Egypta. Po dobytí Damietty Ľudovít IX. v novembri tiahol ďalej smerom na Káhiru a svojej tehotnej manželke predal zodpovednosť za mesto. Začiatkom apríla 1250 utrpelo križiacke vojsko pri Al-Mansúra zdrvujúcu porážku. Egypťania križiakov zdecimovaných epidémiou pochádzajúcou pravdepodobne z vody plnej mŕtvych tiel, obkľúčili a zajali i nemocného kráľa. Keď táto správa dorazila do Damietty, chceli sa vojaci, ktorí zabezpečovali prístav vzdať a začali s prípravou na odchod. V tejto situácii sa Margaréta ukázala ako veľmi odvážna žena so silnou vôľou. Krátko pred pôrodom nechala prisahať rytiera, ktorý strážil jej osobnú bezpečnosť, aby jej v prípade obsadenia mesta Saracénmi zoťal hlavu skôr ako padne do rúk neveriacich. Iba deň po pôrode svojho syna Jána Tristana si nechala zavolať k svojej posteli najvyšších dôstojníkov a dojemnou rečou ich presvedčila aby zostali. Jej plán bol ponúknuť Damiettu na výmenu za zajatých križiakov. Plán uspel: za výkupné vo výške 400.000 livrov a odovzdanie Damietty 6. mája 1250 zachránila život svojmu mužovi a jeho vojakom.
https://sk.m.wikipedia.org/…ns%C3%A1lska
1626 – uhorský kráľ Ferdinand II. a sedmohradské knieža Gabriel Betlen uzavreli v Bratislave nové prímerie na základe mikulovského mieru
1765 – Ľudovít Ferdinand Francúzsky, francúzsky dauphin. Narodil sa ako dlho očakávaný následník Ľudovítovi XV. a Márii Leszczyńskej po troch dcérach. Nebol veľmi pôvabný, ale vzdelaný a dobre vychovaný so zmyslom pre morálku. Uprednostňoval diskusie pred poľovačkami a zábavami. Podporoval jezuitov, jeho sestry ho považovali za ideálneho kresťanského princa. Hoci ho jeho otec držal mimo politiky, stál v centre kresťanskej strany dúfajúcej, že po jeho nástupe na trón vzrastie ich moc. Ľudovít Ferdinand však zomrel na tuberkulózu ešte pred svojim otcom a následníkom trónu a kráľom sa stal jeho syn Ľudovít August.
https://sk.m.wikipedia.org/…nc%C3%BAzsky
1999 – bývalá portugalská kolónia Macao sa vrátila po 442 rokoch pod správu Číny
2007 – britská kráľovná Alžbeta II. sa od tohto dňa stala najstarším panovníkom v histórii britskej monarchie

Editováno: 20.12.2016 07:52
0 0

21. decembra

Deň zimného slnovratu
Deň zimného slnovratu (prvý zimný deň) – je astronomický termín pre okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Kozorožca. Slnko dosahuje na pravé poludnie na južnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom a začína sa symbolicky vracať späť k obratníku Raka. Podľa koordinovaného svetového času (UTC – Universal Coordinated Time) nastane zimný slnovrat 21. decembra o o 10:44 hod UTC. Na Slovensku nastane okamih zimného slnovratu až 22. decembra o 11:44 hod. stredoeurópskeho času (SEČ).
72 – zomrel Svätý Tomáš, jeden z 12 Ježišových apoštolov. Jeho meno s prívlastkom „neveriaci“ sa časom stalo pomenovaním skeptikov, ktorí sa na vlastné oči alebo dotykom musia presvedčiť o existencii niektorých javov.
1192 – Richarda I. Levie srdce počas návratu z tretej križiackej výpravy neďaleko Viedne zajal Leopold V. a uväznil na hrade Dürnstein
http://encyklopedia.sme.sk/…e-srdce.html
1620 – prví anglickí osadníci v Severnej Amerike vystúpili na pevninu z lode Mayflower v dnešnom Plymouthe, štát Massachusetts
1750 – zomrela Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská, cisárovná ako manželka Karola VI. a matka Márie Terézie. V lete roku 1708 sa vydala za habsburského arcivojvodu Karola, ktorý v tom čase pod menom Karol III. bojoval vo vojne o španielske dedičstvo. Sobáš mal posilniť protifrancúzsku koalíciu. Zásnuby sa uskutočnili v apríli 1708 vo Viedni, svadba však prebehla 1. augusta 1708 v Barcelone, kam Alžbeta za svojim nastávajúcim pricestovala. Mladý pár žil potom v Španielsku až do roku 1711, kedy zomrel Karolov starší brat, cisár Jozef I. Alžbetin manžel ako bratov nástupca sa potom pod menom Karol VI. ujal vlády nad habsburskou monarchiou a získal i trón rímskeho cisára. Opustil Španielsko a Alžbetu Kristínu nechal v krajine ako svoju miestodržiteľku. Až v roku 1713, keď bolo jasné, že Karol svoj boj o španielske kráľovstvo v dôsledku zmenených mocensko-politických podmienok v Európe prehral, i ona opustila španielske územie a zvyšok života prežila v Rakúsku.
https://sk.m.wikipedia.org/…ttelsk%C3%A1
1806 – zomrel Ferdinand Karol Habsbursko-lotrinský, štrnáste dieťa a štvrtý syn rakúskej panovníčky Márie Terézie a jej manžela, rímskonemeckého cisára, Františka I. Lotrinského. Je zakladateľom vedľajšej línie Habsbursko-lotrinskej dynastie, a to rodu d´Este. 15. októbra 1771 si vzal za manželku modenskú princeznú Máriu Beatrix d'Este.
https://sk.m.wikipedia.org/…trinsk%C3%BD
1947 – zomrel v Bratislave architekt Dušan Samuel Jurkovič, tvorca známej Štefánikovej mohyly na Bradle. Narodil sa 23.8.1868

Editováno: 21.12.2016 07:54
0 0

22. decembra

69 – po smrti Vitellia bol Vespasianus uznaný za cisára v celej ríši. Vespasianus bol zakladateľ Flaviovskej dynastie, pôvodne politik a generál rímskych légií. Vládol v rokoch 69 – 79. Na rozdiel od predchádzajúcich cisárov neoplýval urodzeným pôvodom – bol príslušníkom jazdeckého stavu (equites), teda triedy nižšej než senátorská.
https://sk.m.wikipedia.org/…/Vespasianus
1636 – korunovácia Ferdinanda III. Habsburského za rímskeho kráľa. Ferdinand III. Habsburský, bol rakúsky arcivojvoda, uhorský (od r. 1625), český (od r. 1627) a rímsky kráľ (od r. 1636), rímskonemecký cisár (od r. 1637) z rodu Habsburgovcov, tretí syn Ferdinanda II. Habsburského a jeho prvej manželky Márie Anny Bavorskej.
https://sk.m.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD
1790 – ruské vojská dobyli osmanskú pevnosť Izmajil
https://sk.m.wikipedia.org/…tie_Izmajilu
1882 – Thomas Alva Edison zhotovil prvý elektricky osvietený vianočný strom
1917 – bola uznaná nezávislosť Fínska
1989 – po týždni krvavo potlačených demonštrácií padla vláda rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceauşescua

0 0

23. decembra

910 – zomrel svätý Naum Ochridský, učeník a spolupracovník sv. Cyrila a Metoda
1634 – sa narodila Mária Anna Habsburská, španielska kráľovná ako manželka Filipa IV. Mária Anna bola rakúska arcivojvodkyňa z Habsburskej dynastie, ktorá sa sobášom stala kráľovnou španielskou, neapolskou a sicílskou. Po smrti manžela, kráľa Filipa IV., vládla ako regentka (1665 – 1675) za ich malého syna Karola II.
http://historie.stoplusjednicka.cz/…ava-regentka
1744 – zomrela Alžbeta Šarlota Orleánska, prezývaná Mademoiselle de Chatres, bola orleánska princezná, vydatá vojvodkyňa lotrinská a od roku 1736 kňažná z Commercy, matka budúceho cisára Františka I. Štefana.
https://sk.m.wikipedia.org/…le%C3%A1nska
1762 – zomrela Mária Johana Habsbursko-lotrinská, dcéra Márie Terézie
https://sk.m.wikipedia.org/…trinsk%C3%A1
1777 – sa narodil Alexander I., ruský cár
https://cs.wikipedia.org/…avlovi%C4%8D
1888 – Vincent Van Gogh si odrezal ucho
1909 – v Bruseli sa konala slávnostná korunovácia nového belgického kráľa Alberta I.

Editováno: 23.12.2016 07:03
0 0

24. decembra

3 pred Kr. – sa narodil Galba, rímsky cisár. Po smrti posledného cisára julsko-klaudiovskej dynastie Neróna, ktorý nezanechal dediča, vyhlásili vojská v Hispánii za cisára Servia Sulpica Galbu. Senát potvrdil jeho vyhlásenie, a tým sa stal prvým rímskym cisárom zvoleným legionármi.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Galba
1166 – sa narodil Ján Bezzemok, anglický kráľ. Svoje priezvisko získal pravdepodobne tak, že sa narodil nečakane a „neskoro“, keď už jeho otec Henrich II. Plantagenet rozdelil svoje panstvá medzi svojich troch starších synov. Neskôr sa toto priezvisko stalo ešte obľúbenejším, keď ako anglický kráľ stratil vo vojnách s francúzskym kráľom Filipom II. Augustom väčšinu kontinentálnych dŕžav svojho rodu (najmä Akvitánsko a Maine).
Jeho vláda bola poznamenaná bezohľadnosťou, s akou presadzoval svoje priania a miestami až chorobnou pomstychtivosťou a bezzásadovosťou, ktorou sa vyznačovala jeho povaha. Aj keď občas prejavoval politického génia, často mu chýbal cit pre to, kedy je vhodné nejaký prečin odpustiť a najmä nedokázal rozlíšiť záväzky, ktoré možno porušiť, od tých, ktoré sa porušiť nedajú.
http://www.gymfilakovo.sk/…64-1603).htm
1524 – zomrel Vasco da Gama, portugalský moreplavec, bol prvým Európanom, ktorému sa podarilo oboplávať celú Afriku a doraziť až do Indie
https://sk.m.wikipedia.org/…asco_da_Gama
1616 – zomrel v Bytči palatín, protiturecký bojovník a laická hlava evanjelickej cirkvi v Uhorsku Juraj Thurzo
https://sk.m.wikipedia.org/…j_VII._Turzo
1814 – mierovou zmluvou z Gentu sa skončila vojna medzi Britániou a USA, ktorá vypukla 19.6.1812.
https://sk.wikipedia.org/…%C3%A1_vojna
1818 – Rakúšan Franz Xaver Gruber zložil vianočnú pieseň Tichá noc
1837 – sa narodila Alžbeta Bavorská (Sisi), bavorská princezná a po sobáši s Františkom Jozefom rakúska cisárovná. Zavraždili ju 10.9.1898.
http://encyklopedia.sme.sk/…na-sisi.html
1913 – USA zavádzajú Federálny rezervný systém. Federal Reserve System, po slovensky často prekladané ako Federálny rezervný systém (zriedkavo Federálna rezervná sústava), skrátene Fed, je sústava viacerých bánk a súvisiacich inštitúcií, spolu tvoriacich centrálnu banku USA.
Systém bol založený r. 1913 s cieľom kontrolovať peňažnú bázu a cez ňu ponuky peňazí, zdokonalenie kontroly bánk a poskytovanie zariadení na diskont cenných papierov. Dnes Fed reguluje a kontroluje celú bankovú sústavu.
https://sk.m.wikipedia.org/…_syst%C3%A9m
1968 – členovia posádky Apolla 8 obleteli desaťkrát Mesiac a stali sa prvými ľuďmi, ktorí na vlastné oči videli jeho odvrátenú stranu

Editováno: 24.12.2016 08:16
0 0

25. decembra

795 – zomrel Hadrián I., pápež. Po svojom nástupe do úradu zrušil spojenectvo pápežského stolca s Longobardmi a uzavrel spojenectvo s Frankmi. Bol piatym najdlhšie slúžiacim pápežom v dejinách.
800 – pápež Lev III. korunoval v rímskej Bazilike sv. Petra franského kráľa Karola I. Veľkého za rímskeho cisára, čím sa formálne obnovila Rímska ríša
https://sk.m.wikipedia.org/…C4%BEk%C3%BD
820 – zomrel Lev V., byzantský cisár
1000 – v Ostrihome sa uskutočnila korunovácia vojvodu Štefana za prvého uhorského kráľa so súhlasom nemeckého cisára Ota III. a pápeža Silvestra II.
1066 – Viliam I. Dobyvateľ bol korunovaný za anglického kráľa
1584 – sa narodila Margaréta Habsburská, španielska a portugalská kráľovná ako manželka Filipa III.
1683 – zomrel Kara Mustafa, osmanský generál a veľkovezír, ktorý bol ústrednou postavou záverečnej fázy osmanského vojenského snaženia v strednej Európe. V roku 1683 ho sultán Mehmed IV. poveril vedením 200-tisícového vojska s úmyslom dobyť Viedeň, zlomiť moc Habsburgovcov a ovládnuť strednú Európu. S početnou armádou sa Kara Mustafa dostal až k Viedni, obľahol mesto a pripravoval sa na jeho dobytie. Situácia pre Viedeň vyzerala beznádejne, až kým 12. septembra 1683 neprišla Rakúšanom na pomoc poľská armáda na čele s Jánom Sobieskim. V nasledujúcej bitke sa obzvlášť vyznamenala poľská husárska jazda. Osmanskí Turci sa dali na ústup a stiahli sa do Uhorska. Po porážke pri Viedni už Osmani neboli schopní obnoviť svoju vojenskú moc a roku 1686 sa po sérii porážok museli stiahnuť aj z Uhorska – ich vojenská moc v strednej Európe definitívne zanikla. Porážky na balkánskom fronte vyvolali v Istanbule politickú krízu a sultán Mehmed IV. bol zvrhnutý. Ešte predtým bol však Kara Mustafa, ako hlavný vinník potupnej porážky, zbavený všetkých funkcií a hodností a na príkaz sultána zavraždený. Jeho telesné pozostatky sú uložené v Edirne.
https://sk.m.wikipedia.org/…Kara_Mustafa
1745 – Prusko a Rakúsko ukončili druhú sliezsku vojnu mierom uzavretým v Drážďanoch. Sliezsko pripadlo Prusku.
https://sk.wikipedia.org/…iezske_vojny
1926 – zomrel Jošihito, 123. japonský cisár
1935 – sa narodil v Zohore maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvarných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu, Albín Brunovský. Pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Brunovský tvoril hlavne ilustrácie do detských knižiek, ale vytvoril aj poslednú sériu československých bankoviek. V roku 1985 dostal titul národný umelec. Jeden z jeho obrazov nesie názov Stretnutie numizmatikov.
https://sk.m.wikipedia.org/…unovsk%C3%BD
1938 – zomrel Karel Čapek, český spisovateľ, dramatik, novinár, filmový scenárista, libretista, básnik a prekladateľ, literárny, divadelný a výtvarný kritik, estetik a filozof
https://sk.m.wikipedia.org/…l_%C4%8Capek
1942 – zomrel Aurel Stodola, slovenský strojný inžinier a vynálezca. Národná banka Slovenska vydala v tejto súvislosti historicky prvú zberateľskú euromincu SR s podobizňou tohoto slovenského vedca svetového mena. Nominálna hodnota striebornej mince je 10 eur.
https://sk.m.wikipedia.org/…urel_Stodola

Editováno: 25.12.2016 08:19
0 0

26. decembra

268 – zomrel Dionýz, 25. pápež. Mylne sa uvádza, azda pre zachovanie časovej postupnosti, že Dionýz bol zvolený v roku 258, hneď po smrti svojho predchodcu sv. Sixta II. Pre krutosť Valeriánovho prenasledovania, ktoré malo za následok hromadné popravy duchovenstva, rímska cirkev zvolila Sixtovho následníka až po správe o cisárovej smrti. Sv. Dionýz je prvým z pápežov, který preukázatelne nezomrel ako mučeník, ale prirodzenou smrťou 26. decembra 268.
537 – bol posvätený Chrám Svätej Múdrosti (Hagia Sofia) v Konštantínopole. Hagia Sofia alebo Chrám Svätej Múdrosti alebo Chrám Božej Múdrosti je chrám na Zlatom rohu v Istanbule. Je to jedna z najznámejších sakrálnych stavieb sveta, v súčasnosti je z nej múzeum.
1487 – v Košiciach sa uskutočnilo stretnutie siedmich hornouhorských banských miest (Gelnica, Smolník, Rožňava, Spišská Nová Ves, Jasov, Rudabánya a Telkibánya). Na stretnutí boli spísané banské práva.
1805 – bratislavským mierom, ktorý po bitke troch cisárov pri Slavkove podpísali v bratislavskom Primaciálnom paláci Rakúsko a Francúzsko, sa skončila tretia koaličná vojna
http://referaty.aktuality.sk/…referat-5585
1820 – zomrel Joseph Fouché, francúzsky politik Francúzskej revolúcie a minister vnútra počas cisárstva a reštaurácie
https://sk.m.wikipedia.org/…_Fouch%C3%A9
1847 – začalo fungovať telegrafné spojenie medzi Bratislavou a Viedňou
1890 – zomrel nemecký archeológ Heinrich Schliemann. Pátral na severozápade Malej Ázie a podľa popisov krajiny v Homérovom epose Ílias našiel legendárne mesto Trója a neskôr aj Mykény.
https://sk.wikipedia.org/…h_Schliemann
1945 – Poľsko anektovalo takmer celé Pruské Sliezsko.
Až do roku 1742 patrilo celé Sliezsko k Českej korune. V tých časoch bolo metropolou Sliezska mesto Vratislav. Po prehratej prvej sliezskej vojne sa väčšia časť Sliezska stala súčasťou Pruska a menšia časť súčasťou Rakúska. Po roku 1742 sa potom územie v rôznych historických obdobiach delilo na niekoľko častí s premenlivým rozsahom.
Sliezsko (sliez. Ślůnsk, poľ. Śląsk, nem. Schlesien, čes. Slezsko) je historické územie rozkladajúce sa v súčasnosti sčasti v Poľsku (väčšina území), sčasti v Česku a osada Pechern a dve exklávy severozápadne od mesta Bad Muskau ležia v Nemecku.

Editováno: 26.12.2016 08:28
0 0

27. decembra

1065 – zomrel Ferdinand I., zakladateľ kastílskeho kráľovstva
1459 – sa narodil Ján I. Albrecht, poľský kráľ
1566 – Narodil sa vo Vroclave renesančný humanista, lekár a anatóm slovenského pôvodu Ján Jessenius, ktorý v Prahe uskutočnil prvú verejnú pitvu ľudského tela a bol osobným lekárom cisára Rudolfa II. a aj jeho nasledovníka a brata Mateja II. Bol však aj jedným z vedúcich predstaviteľov českého protihabsburgského odboja, a preto ho po porážke českých stavov v bitke na Bielej Hore uväznili a odsúdili na trest smrti. Zomrel (bol popravený na pražskom Staromestskom námestí) 21.6.1621.
https://sk.m.wikipedia.org/…A1n_Jesenius
1806 – Osmanská ríša vyhlásila vojnu Rusku, ktorá sa skončila 28.5.1812 víťaz­stvom Ruska
1868 – sa narodil Ferdinand Karol Habsburský, rakúsky arcivojvoda, syn Karola Ľudovíta Habsburského a jeho druhej manželky Márie Annunciaty Neapolsko-Sicílskej z habsbursko-lotrinského rodu, najmladší brat následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d´Este.
Pre neprimeraný, tajný sobáš, ktorý mu pred tým cisár František Jozef rezolútne zamietol, v roku 1911 Františka Karola vylúčil z rodinného zväzku Habsburgovcov, odobral mu všetky tituly, vojenské hodnosti a vyznamenania. Iba na príhovor jeho nevlastnej matky Márie Terézie mu ponechal malú ročnú rentu.
Ferdinand Karol po svojom vylúčení z rodiny prijal občianske meno Ferdinand Burg. Po smrti svojho brata Františka Ferdinanda v roku 1914 bol pozvaný na pohreb, ale vtedy už bol z neho zlomený, zostarnutý muž, ignorovaný všetkými členmi rodiny i dvora. O rok nato v Mníchove zomrel.
https://sk.m.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD
1894 – zomrel František II., posledný kráľ Kráľovstva oboch Sicílií
1945 – vstúpila do platnosti zmluva o Medzinárodnom menovom fonde (MMF), ktorú na konferencii v júli 1944 schválilo 45 krajín
1978 – po 40 rokoch diktatúry bola v Španielsku nastolená demokracia. Tri roky po smrti diktátora Francisca Franca ratifikoval španielsky kráľ Juan Carlos I. prvú demokratickú ústavu krajiny.

0 0

28. decembra

418 – svätý Bonifác I. sa stal pápežom
1694 – zomrela Mária II., anglická vládnuca kráľovná Anglicka, Škótska a Írska, spoluvládkyňa s manželom Viliamom III. Oranžským.
Narodila sa ako najstaršie dieťa Jakuba II., anglického a škótskeho kráľa a jeho prvej manželky Lady Anny Hyde. V roku 1677 sa stal jej manželom bratranec Viliam III. Oranžský, miestodržiteľ v Holandsku, kam sa po svadbe v Londýne presťahovala. V roku 1685 zomrel jej strýko kráľ Karol II. a na trón nastúpil jej otec. Jakub II. sa pokúsil vládnuť absolutisticky a Anglicko rekatolizovať, čo vyvolávalo odpor. V roku 1688 bol kráľ zosadený (Glorious Revolution) a Mária s manželom vyzvaní, aby sa stali jeho nástupcami. 11. apríla 1689 boli Mária II. a Viliam III. spoločne korunovaní dvojitou korunováciou vo Westminsterskom opátstve. Pri svojej korunovácii vydali Bill of Rights („Zákon o právach“), základ parlamentnej demokracie, čím sa stalo Anglicko konštitučnou monarchiou. Mária zomrela v roku 1694 na kiahne a po smrti Viliama sa stala kráľovnou jej sestra Anna Stuartová.
https://sk.m.wikipedia.org/…5%BEsk%C3%BD
1836 – Španielsko uznalo nezávislosť Mexika
1995 – Slovensko uznalo nezávislú Bosnu a Hercegovinu

Editováno: 28.12.2016 07:52
0 0

29. decembra

1606 – zomrel Štefan Bočkaj, sedmohradský magnát, vodca jedného z protihabsburských stavovských povstaní, sedmohradské knieža a uhorský protikráľ. Roku 1604 Štefan Bočkaj začal na území Slovenska (jadra Kráľovského Uhorska) rozsiahle povstanie proti Habsburgovcom, ktoré v konečnom dôsledku umožnilo Turkom znovu dobyť niektoré z území (Pešť, Ostrihom), ktoré tesne predtým stratili. Jedným z dôvodov povstania bolo zvýšenie daní a konfiškácia majetku protestantov Habsburgovcami v Kráľovskom Uhorsku. Konfiškácie sa týkali najmä Štefana Ilešháziho na Slovensku, ktorý v roku 1603 utiekol do Poľska a neskôr pomáhal Bočkajovi. Druhým, bezprostrednejším dôvodom boli akcie proti protestantom v slovenských slobodných kráľovských mestách – napríklad v Košiciach im zobrali katedrálu a dali ju katolíkom a cisár Rudolf II. na sneme v Bratislave obnovil staré zákony proti protestantom. Tretí dôvod bol v Sedmohradsku: Tento štát tradične inklinujúci skôr k Turkom než k Habsburgovcom sa v rokoch 1597 – 1598 a 1602 – 1604 stal súčasťou Kráľovského Uhorska (teda habsburského územia) a miestni šľachtici sa proti tomu búrili. Generáli cisárskych vojsk Giorgio Basta a gróf Ján Jakub Barbiano Belgiojoso d´Este preto pustošili Sedmohradsko v rokoch 1602 až 1604. Jedna skupina vzbúrencov pod vedením M. Sékelyho roku? utiekla pred habsburskými vojskami na turecké územia (dnešné Maďarsko) a v roku 1604 presvedčila magnáta Štefan Bočkaja, bývalého spojenca Habsburgovcov, aby im pomohol proti Habsburgovcom.
https://sk.m.wikipedia.org/…_Bo%C4%8Dkaj
1845 – Texas sa stal 28. štátom USA
1891 – Thomas Alva Edison patentoval rádio
1989 – Václav Havel sa stal prezidentom Česko-Slovenska, ako prvý nekomunistický prezident po štyridsiatich ro­koch

0 0

30. decembra

1662 – zomrel Ferdinand Karol Habsburský, rakúsky arcivojvoda a krajinské knieža Tirolska (1632–1662) (v rokoch 1632 – 1646 zaňho pre maloletosť vládla jeho matka, „krajinská kňažná“ Claudia de Medici)
1890 – cisár František Jozef slávnostne otvoril prvý pevný most cez Dunaj v Bratislave, známy pod rôznymi menami Most cisára Františka Jozefa, Štefánikov most, Most Červenej armády, Starý most. Most dlhý 458,4 m slúžil chodcom, železničnej, elektrickej a automobilovej doprave
1913 – zomrela Žofia Nasavská, švédska a nórska kráľovná ako manželka Oskara II.
1916 – V Budapešti sa konala korunovácia posledného uhorského kráľa Karola IV. a jeho manželky Zity Bourbonskej-Parmskej. Uhorským kráľom bol v rokoch 1916–1918. V tom období bol tiež českým kráľom a rakúskym cisárom (ako Karol I.)
http://www.petrzalcan.sk/…lentny-zivot
https://sk.m.wikipedia.org/…Parmsk%C3%A1
1922 – vznikol Sovietsky zväz. Všeruský zjazd sovietov prijal deklaráciu o vytvorení Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). Mnohonárodnostný štát sa rozpadol v roku 1991.
1947 – abdikoval posledný rumunský kráľ Michal I.
1977 – pápež Pavol VI. vyhlásil samostatnú Slovenskú cirkevnú provinciu s arcibiskupským metropolitným sídlom v Trnave

Editováno: 30.12.2016 07:44
0 0

31. decembra

192 – zomrel Commodus, rímsky cisár ktorý vládol od roku 180 do 192 po Kr. Často je považovaný za jedného z najhorších rímskych cisárov a jeho vláda ukončila éru „piatich dobrých cisárov“. Bol synom Marca Aurelia a podarilo sa mu udržať v zahraničí dostatočnú autoritu k Rímu. Správal sa však výstredne a dával sa zobrazovať ako Herkules a vyhlásil sa za boha ako Caligula, zaviedol teror podobný hrôzovláde Domiciána. Bol posledným cisárom z rodu Antóninovcov.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Commodus
335 – zomrel Silvester I., pápež. Jeho pontifikát trval od 31. januára 314 do 31. decembra 335. Za jeho pontifikátu si kresťanstvo upevnilo svoje postavenie vo svete, ktorého sa už nikdy nemuselo vzdať. Je ôsmym najdlhšie vládnucim pápežom (21 rokov, 11 mesiacov a 1 deň).
1385 – Karol II. Malý bol korunovaný za uhorského kráľa. V Uhorsku vládla kráľovná vdova Alžbeta a palatín Mikuláš I. Gorjanský (Miklós Garai). Mnoho veľmožov bolo nespokojných, preto ponúkli trón Karolovi z Drača, ktorého sa počas jeho detstva ujal Ľudovít I. Vymenoval ho za chorvátskeho a slavónskeho vojvodu, v roku 1381 mu pomohol dostať sa na neapolský trón. Karol však musel Ľudovítovi odprisahať, že neohrozí práva jeho dcér. Keď mu však bol ponúknutý uhorský trón, tiahol s vojskom na Budín. Kráľovné sa nepostavili na odpor, pravdepodobne dúfali, že splní sľub. Ale Karol bol napokon korunovaný 31. decembra 1385 v Stoličnom Belehrade za uhorského kráľa. Kráľovná Alžbeta sa mu preto odmenila rovnakou zradou. Poverila svojho dôverníka, Blažeja Forgáča z Kozmáloviec, aby spáchal na Karola atentát. 7. februára 1386 zaútočil na kráľa, preťal mu obočie, pričom mu vytieklo oko. Nato kráľa odvliekli na Vyšehrad, kde ho podľa jednej z verzií otrávili, podľa druhej zaškrtili. Zomrel teda po 38 dňoch vládnutia.
1510 – zomrela Bianca Mária Sforza, cisárovná ako manželka Maxmiliána I. Habsburského
1918 – Bratislava bola obsadená česko-slovenskými legionármi
1963 – Stredoafrická federácia sa rozpadla na Zambiu, Malawi a Rodéziu
1980 – pápež Ján Pavol II. vyhlásil svätých Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy
1991 – oficiálne rozpustenie Sovietskeho zväzu
1992 – oficiálne zaniklo Česko-Slovensko
1999 – Borisa Jeľcina nahradil vo funkcii prezidenta Ruska Vladimir Putin
2000 – posledný deň druhého tisícročia a dvadsiateho storočia
2003 – prestali platiť desať a dvadsaťhalierové mince
http://www.etrend.sk/…ernikov.html

Editováno: 31.12.2016 07:48
0 0

1. januára

153 pred Kr. – V rímskom konzulátnom kalendári sa 1. január zadefinoval ako začiatok roka. Dovtedy sa rok začínal 1. marcom
45 pred Kr. – začal sa používať Juliánsky kalendár
898 – zomrel Odo I., západofranský kráľ
1438 – Albrecht II. bol korunovaný za uhorského kráľa
http://svet.sme.sk/…uhorsku.html
1515 – zomrel Ľudovít XII., francúzsky kráľ
http://www.zsphorova.sk/…dovit12.html
1557 – sa narodil Štefan Bočkaj, sedmohradský magnát a vodca jedného z protihabsburských stavovských povstaní, sedmohradské knieža a uhorský protikráľ
https://sk.m.wikipedia.org/…_Bo%C4%8Dkaj
1582 – zavedením Gregoriánskeho kalendára vo väčšine Európy sa stal 1. január začiatkom roka
1801 – nadobudol platnosť Zákon o únii, ktorý zrušil írsky parlament v Dubline a Írsko sa spojilo s Veľkou Britániou v Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írsko
1876 – nadobudol platnosť v Rakúsko-Uhorsku zákon o používaní mier kilogram a meter
1901 – vznik Austrálie; podľa amerického vzoru sa spojili kolónie Nový Južný Wales, Viktória, Queensland, Južná Austrália, Západná Austrália a Tasmánia do jedného štátu: Austrálsky zväz
1959 – padol Batistov režim na Kube a Fidel Castro sa následne chopil moci v krajine
1969 – na Bratislavskom hrade bola vyhlásená Slovenská socialistická republika, ČSSR bola “prebudovaná” na federatívny štát
1993 – rozdelenie Česko-Slovenska. Vznik dvoch samostatných štátov – Slovenska a Česka. Ešte v ten deň dva nové štáty uznali Brazília, Bulharsko, Burkina, Albánsko, Alžírsko, Angola
2002 – zavedenie eurobankoviek a euromincí v Európskej únii
2009 – zavedenie eura na Slovensku

Editováno: 1.1.2017 08:45
0 0

2. januára

1788 – Georgia sa stala 4. štátom USA
1819 – zomrela Mária Lujza Parmská, španielska kráľovná ako manželka Karola IV. Mária Lujza bola mladšou dcérou parmského vojvodu Filipa a Lujzy Alžbety Bourbonskej, ktorá bola najstaršou dcérou francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Bola pokrstená ako Lujza Mária Tereza Anna. Bola matkiným najobľúbenejším dieťaťom. Matka sa pokúšala dohodnúť jej sobáš s Ľudovítom Francúzskym, burgundským vojvodom, ktorý bol následníkom francúzskeho trónu. No Ľudovít zomrel v roku 1761, a tak sa Mária Lujza v roku 1762 zasnúbila so španielskym korunným princom Karolom IV., za ktorého sa vydala 4. septembra 1765 v kráľovskom paláci La Granja. Známy španielsky maliar Francisco Goya namaľoval niekoľko jej portrétov. Máriu Lujzu jej súčasníci často popisovali ako škaredú, zlú a nevyberavú ženu. Kvôli politickému tlaku, ktorý vyvíjal Napoleon, vypuklo v Španielsku povstanie, po ktorom jej manžel v roku 1808 abdikoval zo španielskeho trónu a prenechal ho svojmu synovi, Ferdinandovi VII.
1861 – zomrel Fridrich Viliam IV., pruský kráľ. Frankfurtský parlament ponúkol cisársku korunu Fridrichovi Viliamovi IV. hneď ako dňa 28. marca 1848 vyhlásil Nemecké cisárstvo. Ten korunu odmietol, pretože jeho predstava o vládnutí bola iná ako predstava snemu, chcel vládnuť absolutisticky. Po neprijatí cisárskej koruny snem rozohnal.
http://referaty.atlas.sk/…jepis/16591/?…

Editováno: 2.1.2017 07:17
0 0

3. januára

106 pred Kr. – sa narodil Marcus Tullius Cicero, starorímsky štátnik a spisovateľ. Cicero je považovaný za jedného z najväčších rímskych rečníkov a prozaikov a za jedného z najvýznamnejších starých Rimanov vôbec.
https://sk.m.wikipedia.org/…llius_Cicero
236 – zomrel Anter, 19. pápež. Za pápeža bol zvolený po 7-dňovej vakancii pápežskej stolice. Pápežom bol len niekoľko týždňov, o udalostiach jeho pontifikátu je známe veľmi málo, a aj to málo je sporné (údajná mučenícka smrť a podobne). Na druhej strane ide o prvého historicky úplne doloženého pápeža. Pochovaný je v Calixtovej katakombe v Ríme, jeho hrob znovu objavili v roku 1854.
1322 – zomrel Filip V., francúzsky kráľ
1521 – pápež Lev X. vydal bulu Decet Romanum Pontificem proti Martinovi Lutherovi a exkomunikoval ho z cirvi
1671 – mimoriadny súd v Bratislave pod vedením grófa Jána Rottala odsúdil viac ako dvesto šľachticov, na zaplatenie pokuty či stratu majetku, za ich účasť na protikráľovskom sprisahaní Františka Vešeléniho
1777 – americké vojská na čele s generálom Georgeom Washingtonom porazili britské vojská v bitke pri Princetone, vo vojne za nezávislosť
1868 – japonský cisár Mutsuhito prevzal moc a ukončil 700 rokov vlády šógunov
1924 – britský egyptológ Howard Carter objavil v Údolí kráľov sarkofág faraóna Tutanchamóna
1959 – Aljaška sa stala 49. štátom USA

Editováno: 3.1.2017 07:45
0 0

4. januára

1493 – Krištof Kolumbus sa vrátil z Nového sveta, čím sa skončila jeho prvá cesta
1604 – zomrel na hrade Šarvár (Maďarsko) uhorský magnát, významný protiturecký vojvodca František Nádašdy, manžel legendami opradenej Alžbety Bátoriovej, ktorý na Slovensku vlastnil a spravoval viacero majetkov, alebo hradných panstiev
https://sk.wikipedia.org/…A1da%C5%A1dy
1642 – anglický kráľ Karol I. nechal zatknúť niekoľko členov parlamentu, čo vyústilo do občianskej vojny
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-30387
1755 – Mária Terézia vydala colné nariadenie, ktorým uvalila 30-percentné clo na tovary dovážané do Uhorska
1896 – Utah sa stal 45. štátom USA
1923 – Ťažko chorý komunistický vodca sovietskeho štátu Vladimír I. Lenin nadiktoval svojim sekretárom dodatok k listom, článkom a poznámkam z decembra roku 1922, ktorý sa neskôr stal známy ako “Leninova závet”. V dodatku žiadal preradiť Josifa V. Stalina z postu generálneho tajomníka Komunistickej strany Ruska.
2010 – otvorili doposiaľ najvyššiu stavbu vytvorenú človekom, 828 metrov vysoký mrakodrap BurdžChalífa v Dubaji (Spojené arabské emiráty)

Editováno: 4.1.2017 07:29
0 0

5. januára

1355 – Karol IV. bol v Miláne korunovaný za lombardského kráľa
1531 – v Kolíne nad Rýnom zvolili za rímskonemeckého kráľa Ferdinanda I. Habsburského, kráľa uhorského a českého, ktorý tak na tróne nahradil Karola V.
https://cs.wikipedia.org/…%ADmsk%C3%A9
1842 – v Bratislave začal pôsobiť prvý peňažný ústav na Slovensku – Prešporská sporiteľňa. Už v prvom roku vklady dosiahli výšku 480.000 zlatých
1849 – generál Alfred Windischgrätz na čele rakúskeho vojska obsadil Pešť
1923 – bol spáchaný atentát na česko-slovenského ministra financií Aloisa Rašína, ktorému neskôr poľahol
https://sk.m.wikipedia.org/…C5%A1%C3%ADn
1938 – sa narodil Juan Carlos I., španielsky kráľ
1968 – Alexander Dubček sa stal prvým tajomníkom ÚV KSČ
https://sk.m.wikipedia.org/…_Dub%C4%8Dek

Editováno: 5.1.2017 07:41
0 0

6. januára

1066 – Harold II. bol korunovaný ako posledný Anglosas za kráľa Anglicka pred príchodom Normanov
1241 – vojská mongolského Batuchána vtrhli do Uhorska. Bol synom Džučiho, najstaršieho Džingischánovho syna. Spolu so Subotejom bol poverený vedením armády, ktorej cieľom bolo dobyť Európu. Porazil a vyplienil väčšinu miest Rusi. Vpadol aj do Uhorska. V bitke pri rieke Slanej roku 1241 porazil kráľovské vojsko a vyše roka plienil krajinu. Dobyl Ostrihom a prenasledoval kráľa Bela do Dalmácie. Po správe o smrti chána Ogotaja odtiahol s vojskom späť na dolné Povolžie.
https://sk.wikipedia.org/…d_do_Uhorska
http://historyweb.dennikn.sk/…chana-1-cast
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-13167
1412 – sa narodila Johanka z Arku, francúzska bojovníčka
https://sk.m.wikipedia.org/…hanka_z_Arku
1422 – husitské vojská pod vedením Jána Žižku porazili pri Kutnej Hore vojsko kráľa Žigmunda Luxemburského
https://cs.wikipedia.org/…n%C3%A9_Hory
1540 – anglický kráľ Henrich VIII. sa oženil s Annou Klévskou,, svojou štvrtou manželkou. Kráľovnou bola od 6. januára 1540 do 9. júla 1540 a bola prvou nemeckou kráľovnou Anglicka. Manželstvo nikdy nebolo naplnené a Anna nebola oficiálne korunovaná za kráľovnú. Po anulovaní manželstva bola označovaná ako Kráľova milovaná sestra.
1806 – v katedrále sv. Pavla v Londýne bol pochovaný anglický admirál Horatio Nelson
1807 – Narodil sa v Spišskej Belej matematik, fyzik, univerzitný profesor, priekopník geometrickej optiky a modernej fotografie Jozef Maximilián Petzval, vynálezca a konštruktér anastigmatického achromatického dvojitého objektívu, vynálezca ďalekohľadu a zdokonaliteľ mikroskopu.
1852 – zomrel Louis Braille, francúzsky učiteľ, vynálezca slepeckého písma
1884 – začalo sa vyučovanie na Vinohradníckej škole v Bratislave, ktorá bola prvou svojho druhu v Uhorsku
1912 – Nové Mexiko sa stalo 47. štátom USA
1978 – americký minister zahraničných vecí Cyrus Vance odovzdal v maďarskej Budapešti uhorskú svätoštefánsku kráľovskú korunu a ostatné korunovačné klenoty, ktoré v roku 1944 odviezli do USA maďarskí utečenci

Editováno: 6.1.2017 08:54
0 0

7. januára

1285 – zomrel Karol I., sicílsky a neapolský kráľ
1325 – zomrel Dinis I., portugalský kráľ
1502 – sa narodil Gregor XIII., pápež. Meno tohto tolerantného, no rázneho pontifika sa navždy spája s reformou kalendára, ktorou bola v roku 1582 zavŕšená snaha o zosúladenie kalendárneho a solárneho roku. Okrem toho sa zaslúžil o rozvoj kuriálnej diplomacie a stavebný rozmach Ríma.
https://sk.wikipedia.org/…alend%C3%A1r
1536 – Zomrela Katarína Aragónska, anglická kráľovná ako prvá manželka Henricha VIII. Po tajnom sobáši Henricha VIII. s Annou Boleynovou bola odstránená z verejného života. Katarína odmietla akceptovať Henricha ako najvyššiu hlavu cirkvi v Anglicku a naďalej sa až do svojej smrti považovala za právoplatnú kráľovu manželku a kráľovnú Anglicka.
https://sk.m.wikipedia.org/…ag%C3%B3nska
1598 – zomrel Fiodor I., ruský cár. Fiodor I. Ivanovič bol ruským cárom v rokoch 1584 – 1598. Fiodor bol synom Ivana IV.. Skutočnú moc mal ale Boris F. Godunov, bývalý radca jeho otca Ivana IV.
1611 – v Bytči popravili pomocníkov Alžbety Bátoriovej, ktorých obvinili z vrážd mladých dievčat. Ján Ujvári, prezývaný Ficko, bol sťatý, Helena Jóová a Dorota Sentešová boli upálené na hranici
1655 – zomrel Inocent X., pápež. Za jeho pontifikátu bol ako pápežský architekt protežovaný Gian Lorenzo Bernini na úkor Francesca Borrominiho. Vo vzťahu k Slovensku je významný tým, že za jeho pontifikátu prišlo k uzavretiu Užhorodskej únie (24. apríla 1646) a voľbe prvého zjednoteného gréckokatolíckeho biskupa v Mukačeve (1651).
1782 – v Philadelphii otvorili prvú komerčnú banku v USA Bank of North America
1845 – sa narodil Ľudovít III., bavorský kráľ
1943 – zomrel Nikola Tesla, americký fyzik, geniálny fyzik srbského pôvodu, vynálezca a konštruktér mnohých elektrických strojov a prístrojov, ktoré umožnili začiatok etapy zvanej Druhá priemyselná revolúcia. Teslov odkaz môže byť viditeľný v modernej civilizácii kdekoľvek, kde je použitá elektrina. Popri jeho práci na elektromagnetizme a inžinierstve, Tesla rôznou mierou prispel k odvetviam ako robotika, balistika, počítačová veda, jadrová fyzika a teoretická fyzika.
https://sk.m.wikipedia.org/…Nikola_Tesla
1989 – zomrel Hirohito, 124. japonský cisár ktorý vládol v rokoch 1926 až 1989. Vládol najdlhšie zo všetkých japonských cisárov a jeho vláda priniesla japonskej spoločnosti obrovské zmeny.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Hirohito

Editováno: 7.1.2017 08:07
0 0

8. januára

1107 – zomrel Edgar, škótsky kráľ
1198 – zomrel Celestín III., pápež. Do dejín pápežstva sa zapísal ako jeden z najstarších pontifikov.
1297 – Monako získalo nezávislosť
1324 – zomrel Marco Polo, benátsky kupec a najvýznamnejší európsky stredoveký cestovateľ
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo
1499 – francúzsky kráľ Ľudovít XII. sa oženil s Annou Bretónskou, vdovou po Karlovi VIII., aby bolo k francúzskej korune pripojené Bretónsko, ktoré bolo posledným samostatným krajom dnešného Francúzska. Pred tým sa dal rozviesť s Janou, sestrou Karla VIII. Ľud ho miloval, bol dobrý hospodár, dbal o právny poriadok.
http://www.zsphorova.sk/…dovit12.html
1528 – uhorský kráľ Ferdinand I. zriadil v Budíne Uhorskú komoru na spravovanie kráľovských majetkov a štátnych príjmov. Zanikla v roku 1529 v súvislosti s osmanským nebezpečenstvom.
1642 – Zomrel taliansky matematik, astronóm, fyzik obdobia renesancie, jeden zo zakladateľov súčasnej experimentálno-teoretickej prírodovedy.a vynálezca hvezdárskeho ďalekohľadu Galileo Galilei, zakladateľ novodobej mechaniky, ktorého prenasledovala inkvizícia. Je mu pripisované autorstvo výroku Eppur si muove! A predsa sa točí! (Zem sa krúti okolo svojej osi).
https://sk.m.wikipedia.org/…ileo_Galilei
1679 – francúzsky cestovateľ La Salle objavil Niagarské vodopády
1959 – ovládnutie Kuby Fidelom Castrom bolo zavŕšené dobytím Santiaga de Cuba
1962 – obraz Leonarda da Vinci Mona Lisa bol prvý raz vystavený v Spojených štátoch v National Gallery of Art vo Washingtone

Editováno: 8.1.2017 08:26
0 0

9. januára

1514 – Zomrela Anna Bretónska, ktorá sa dvakrát po sebe stala aj francúzskou kráľovnou. Narodila sa v Nantes, v Bretónsku. Po otcovej smrti sa stala suverénnou vojvodkyňou Bretónska, grófkou z Nantes, Montfortu a Richmontu a vikomtesou z Limoges. Vo svojom čase bola najbohatšou ženou v Európe.
https://sk.m.wikipedia.org/…et%C3%B3nska
1522 – Adrian Boeyens sa stal pápežom Hadriánom VI. Ako jediný renesančný pápež sa vážne pokúsil o reformu cirkvi. Preto nebol obľúbený, a keď 14. septembra 1523 zomrel, rímska mládež jeho smrť búrlivo oslavovala. Pravdepodobne bol otrávený.
1571 – spojením niekoľkých banských podnikov do jedného celku vzniklo v Banskej Štiavnici Brennerovo ťažiarstvo
1778 – zomrel Ladislav Berčéni, významný vojenský vojvodca slovenského pôvodu pôsobiaci najmä v službách Francúzska. Ladislav Berčéni, ktorého priezvisko sa vyskytuje v podobe Bercsényi, Bercheny, Ladislas Ignace de Bercheny (v matrike ako Ladislaus Ignatius Berzeni) sa narodil v Prešove. Rodný dom Berčéniho stal na Hlavnej ulici v Prešove tam, kde je teraz postavený palác Klobušickovcov. Jeho otcom bol gróf Mikuláš Berčéni, významný uhorský aristokrat, cisársky generál a neskôr generalissimus povstaleckého vojska Františka II. Rákócziho. Matka, grófka Kristína Drugetova, bola dcérou cisárskeho generála Juraja Drugeta.
V galérii slávnych uhorských vojvodcov, má osobitné miesto, na Slovensku len málokto vie, že práve on bol prvým a zároveň jediným hornouhorským rodákom, ktorý dosiahol hodnosť maršala Francúzska. Jeho životný príbeh je predmetom desiatok vedeckých štúdií, odborných článkov i monografii. Vo Francúzsku na počesť 200. výročia jeho úmrtia roku 1978 vydali poštovú známku s jeho portrétom. Rodák z Prešova nadanie na vojenstvo dostal do vienka. Jeho otec bol cisársky generál a neskôr generalissimus povstaleckého vojska Františka II. Rakócziho. Matka, zasa dcérou generála. Detstvo okrem Prešova prežil vo Vranove, Brunovciach a Tovarníkoch v niekdajšej Nitrianskej stolici.
https://sk.m.wikipedia.org/…4%8D%C3%A9ni
1788 – Connecticut sa stal 5. štátom USA
1792 – Bola podpísaná mierová zmluva v moldavských Jasoch medzi Ruskom a Osmanskou ríšou, ktorou sa skončila rusko-rakúsko-turecká vojna (1787–1792), pričom Rusko získalo od Turecka pobrežie Čierneho mora medzi južným Bugom a Dnestrom.
1873 – zomrel Napoleon III., francúzsky cisár. Bol synovcom Napoleona I. Bonaparte, synom holandského kráľa Ľudovíta Bonaparte a kráľovnej Hortensie de Beauharnais. Po páde vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta Filipa Orlean – Bourbon v roku 1848 bol zvolený za prezidenta druhej Francúzskej republiky. V roku 1852 vykonal štátny prevrat a reštauroval francúzske cisárstvo. Po smrti Napoleona II. syna Napoleona I. bol v roku 1852 korunovaný za francúzskeho cisára Napoleon III. Bojoval v bitke pri Sedane proti Severonemeckému spolku. Prehral a bol zosadený z trónu. Po porážke Napoleona III. pri Sedane Severonemecký spolok vyhlásil jednotný štát v sídle francúzskych kráľov Versailles.
https://sk.m.wikipedia.org/…on_Bonaparte
1878 – zomrel Viktor Emanuel II., taliansky kráľ, v rokoch 1849 až 1861 kráľom Kráľovstva Sardínia-Piemont a od 18. februára 1861 do svojej smrti prvý kráľ zjednoteného Talianska.
http://www.oskole.sk/wap/index.php?…
http://www.katolickenoviny.sk/…ensku-stopu/

Editováno: 9.1.2017 08:07
0 0

10. januára

49 pred naším letopočtom – Cézar prekročil rieku Rubikon a v Ríme vypukla občianska vojna
https://sk.wikipedia.org/…ulius_Caesar
681 – zomrel Agato, 79. pápež. Za jeho pontifikátu sa konal 6. ekumenický koncil v Konštantínopole (680–681), ktorý viedol k zmiereniu medzi východnou a západnou cirkvou.
1055 – zomrel Břetislav I., české knieža z dynastie Přemyslovcov
http://referaty.atlas.sk/…jepis/14782/?…
1276 – zomrel Gregor X., pápež. Konkláve, ktoré zvolilo Gregora X., bolo najdlhšie v dejinách – trvalo 2 roky 9 mesiacov a 2 dni.
1480 – sa narodila Margaréta Habsburská, nizozemská miestodržiteľka. Bola dcéra vtedajšieho arcivojvodu a neskoršieho cisára Maximiliána I. Habsburského a vojvodkyne Márie Burgundskej. V rokoch 1507 až január 1515 a od roku 1517 až do svojej smrti v roku 1530 bola miestodržiteľkou habsburského Nizozemska.
1493 – sa narodil Mikuláš Oláh, od roku 1553 ostrihomský arcibiskup so sídlom v Trnave. Zakladateľ školy pre kňazov v Trnave. Od roku 1562 miestodržiteľ Uhorska.
https://sk.m.wikipedia.org/…A1_Ol%C3%A1h
1904 – Japonsko vyhlásilo vojnu Rusku po predchádzajúcom útoku japonských torpédových člnov na ruskú eskadru v prístave Port Arthur
1920 – vstúpila do platnosti Versaillská mierová zmluva. Bola výsledkom šesťmesačného rokovania na Parížskej mierovej konferencii, ktorá oficiálne ukončila prvú svetovú vojnu medzi Ústrednými veľmocami a štátmi Dohody. Rokovanie na Versaillskej zmluve bolo pokračovaním prímeria, ktoré sa uzavrelo v Compiègnskom lese. Zmluva požadovala, aby Nemecko prijalo plnú zodpovednosť za vypuknutie prvej svetovej vojny, a aby zaplatilo značné vojnové reparácie štátom Dohody (Nemecko muselo splácať 132 miliárd mariek). Ďalej Nemecko stratilo časť svojho územia a všetky svoje kolónie v Afrike. Nemecká armáda bola obmedzená na 100 000 mužov. Zmluva ďalej definovala povojnové hranice európskych štátov. Zmluva bola podpísaná 28. júna 1919 a ratifikovaná Spoločnosťou národov 10. januára 1920. V Nemecku zmluva spôsobila šok, ktorý následne nepriamo prispel ku kolapsu Weimarskej republiky a následne k prevzatiu moci Adolfom Hitlerom.
http://referaty.aktuality.sk/…eferat-29297
1946 – v Londýne sa uskutočnilo prvé Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov

Editováno: 10.1.2017 07:10
0 0

11. januára

812 – zomrel Staurakios, byzantský cisár. Cisárom sa Staurakios stal po prehranej bitke s Bulharmi v priesmyku Vărbica, pri ktorej jeho otec prišiel o život a on sám bol v nej ťažko zranený na krku, čo mu prakticky znemožňovalo efektívne vládnuť. To využila Prokopia, ambiciózna cisárova sestra, aby sa pokúsila získať trón pre svojho muža Michala. Staurakios sa síce pokúsil vymenovať za následníka trónu svoju ženu Theofano, ale 2. októbra 811 nasledoval štátny prevrat, pri ktorom sa k moci dostali Michal a Prokopia. Zomierajúceho Staurakia poslali do kláštora, kde po niekoľkých mesiacoch zomrel.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Staurakios
844 – zomrel Michal I., byzantský cisár. Michal bol zaťom byzantského cisára Nikefora I. Keď tento panovník zahynul v júli 811 v bitke s Bulharmi, začala jeho dcéra Prokopia presadzovať na konštantínopolský trón okrem ťažko zraneného brata Staurakia aj svojho muža Michala. Nakoniec sa jej to podarilo, napriek snahám rôznych strán, ktoré chceli dosadiť vlastného kandidáta na trón. Podľa anglickej historičky Judith Herrinovej bola to vraj práve Prokopia, kto sa stal dominantnou silou na cisárskom dvore a vykonával skutočne vládol, zatiaľ čo cisár sa „venoval kresťanskej filantropii“.
1158 – Vladislav II. bol korunovaný za českého kráľa. Mladý Vladislav prežil dobrodružnú mladosť. Za vlády svojho strýka Soběslava I. nemal nádej na kniežací stolec, odišiel preto v roku 1133 k príbuzným do Bavorska. Po strýkovej smrti bol českými veľmožmi povolaný na kniežací stolec. Nový knieža prejavil nečakanú ráznosť a vladárske schopnosti. Už v r. 1142 sa odohral pokus o jeho zvrhnutie, ale s pomocou rímskeho kráľa Konráda III. sa na tróne udržal. V r. 1147 sa zúčastnil druhej krížovej výpravy do Palestíny, odkiaľ sa však už z Carihradu vrátil späť. Po nástupe nového rímskeho cisára Fridricha I. Barbarossu a počiatočných vzájomných sporoch bol za svoje zásluhy o blaho ríše 11. januára 1158 na ríšskom sneme v Regensburgu ako druhý český panovník korunovaný za kráľa (iba pre svoju osobu). Po cisárovom boku sa zúčastnil vojenského ťaženia do Talianska, kde vynikol v bitke pri Miláne. Obdobie Vladislavovho panovania prinieslo Čechám prosperitu a nebývalý rozkvet. Vďaka jeho politickým i rodinným stykom so zahraničím v krajine dostali priestor mnohé nové kultúrne vplyvy. Na počiatku Vladislavovho panovania sa v krajine usadili tzv. reformované rády – premonštráti a cisterciáni, neskôr i johaniti. Bolo založených viacero kláštorov (Strahov, Plasy, Želiv, Doksany).
http://www.panovnici.cz/vladislav-II
1800 – Narodil sa v Zemnom fyzik a vynálezca Ján Anián Jedlík, ktorý v roku 1829 ako prvý na svete objavil možnosť premeny elektrickej energie na mechanický otáčavý pohyb a vynašiel elektromotor, ktorý pracoval na elektromagnetickom princípe a vykonával jednosmerný rotačný pohyb. Podľa jeho patentu stroja na výrobu sódovej vody zriadili v Bratislave prvú výrobňu sódy v Uhorsku.
1877 – zomrel v Dolnom Kubíne štúrovský básnik a autor textu hymny Nad Tatrou sa blýska Janko Vlastimil Matuška
1946 – albánske Ústavodarné národné zhromaždenie zrušilo monarchiu a vyhlásilo Albánsku ľudovú republiku

Editováno: 11.1.2017 07:50
0 0

12. januára

1519 – Zomrel cisár Svätej rímskej ríše Maximilián I. Habsburský, syn cisára Fridricha III. a jeho manželky Eleonóry Portugalskej. S menom tohto panovníka je spojené založenie habsburskej svetovej ríše, ktorá pretrvala až do začiatku 20. storočia. Vďaka premyslenej sobášnej politike zaistil dynastii veľmocenské postavenie. Jeho otec nemal v politických záležitostiach príliš veľa šťastia. Na konci svojej vlády dokonca stratil na niekoľko rokov rakúske krajiny obsadené uhorským kráľom Matejom Korvínom. Maximiliánovi sa podarilo nepriaznivú situáciu zvrátiť a upevnená rodová dŕžava sa potom stala odrazovým mostíkom k ďalšej habsburskej expanzii.
https://cs.wikipedia.org/…sbursk%C3%BD
1856 – zomrel Ľudovít Štúr, slovenský národný buditeľ. Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848 – 1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1847 – 1848.
https://sk.m.wikipedia.org/…5%A0t%C3%BAr
1871 – v Liptovskom Hrádku zriadili prvú a jedinú poľnohospodársku školu s vyučovacím jazykom slovenským v Uhorsku

Editováno: 12.1.2017 07:38
0 0

13. januára

858 – zomrel Ethelwulf, anglosaský kráľ Wessexu. Ako syn Egberta nastúpil na trón po jeho smrti roku 839 a vládol až do roku 858. V roku 851 zničil celú dánsku armádu. Tento masaker sa odohral pri Aclea (súčasný názov Oakley). Nástupcami trónu sa v ďalšom období stali postupne všetci jeho traja synovia.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Ethelwulf
888 – zomrel Karol III. Tučný, švábsky, taliansky a franský kráľ, od roku 881 (rímsky) cisár. Bol to najmladší syn Ľudovíta II. Nemca. Na krátky čas personálnou úniou zjednotil bývalú ríšu Karola I. Veľkého. Roku 887 bol prinútený vzdať sa vlády v prospech synovca Arnulfa.
https://sk.m.wikipedia.org/…C4%8Dn%C3%BD
1177 – zomrel Henrich II., bavorský a prvý rakúsky vojvoda
http://historyweb.dennikn.sk/…e-vojvodstvo
1330 – zomrel Fridrich I., vojvoda rakúsky a štajerský, rímsky kráľ
1334 – sa narodil Henrich II., kastílsky kráľ
1559 – Alžbetu I. korunovali za kráľovnú Anglicka
http://www.zsphorova.sk/…lzbeta1.html
1610 – sa narodila Mária Anna Habsburská, rakúska arcivojvodkyňa. Narodila sa ako piate dieťa habsburského následníka trónu Ferdinanda II. Štýrskeho a jeho prvej manželky Márie Anny Bavorskej. 15. júla 1635 sa vo Viedni vydala za bavorského kurfirsta Maximiliána I. (* 1573 – † 1651) z rodu Wittelsbachovcov, manželstvo bolo šťastné. Mária Anna sa veľmi zaujímala o politiku a je považovaná za veľmi zdatnú a obratnú ženu. Stála po manželovom boku a bola mu nápomocná vo vladárskych povinnostiach. Po Maximilianovej smrti v roku 1651 preukázala svoje vrodené schopnosti i získané skúsenosti ako regentka za staršieho syna Ferdinanda Mária.
1766 – zomrel Frederik V., dánsky kráľ
1822 – bola vyhlásená nezávislosť Grécka, Osmanskou ríšou však bola uznaná až v roku 1830
1935 – V oblasti Sárska sa uskutočnilo referendum, v ktorom 90,8 percenta oprávnených voličov hlasovalo za opätovné začlenenie do Nemecka. Rada Spoločnosti národov na základe referenda 17.1. rozhodla o pripojení Sárska k Nemecku.
2009 – Britská kráľovská pošta vydala sériu poštových známok oslavujúcich ikony britského návrhárstva 20. storočia. Medzi desiatkou produktov sa nachádzajú červený autobus double-decker, nadzvukové dopravné lietadlo Concorde, oranžovo-biele logo na paperbackoch vydavateľstva Penguin, či auto Mini.

Editováno: 13.1.2017 06:45
0 0

14. januára

Keďže zajtra je opäť burza v TN, čo pre mňa znamená budíček o 3,45, vkladám historický kalendár znovu s predstihom, aby tí, ktorí ho majú radi, neboli pri rannej káve bez neho.
1092 – zomrel Vratislav II., český kráľ z rodu Přemyslovcov. Vratislav II. (* 1032/1035 – † 14. január 1092) bol olomoucké údelné knieža a české knieža (v r. 1061 – 1085), od r. 1085 prvý český kráľ z rodu Přemyslovcov, syn kniežaťa Břetislava I. a Judity. V mladosti dostal Břetislavov druhorodený syn údel v Olomouci, ktorý spravoval v r. 1054 – 1056. Onedlho nato musel spolu s matkou utiecť pred bratom Spytihněvom do Uhorska na dvor kráľa Ondreja I.; v r. 1058 sa mohol vrátiť späť. Po predčasnej Spytihněvovej smrti v r. 1061 usadol na český kniežací stolec.
Vratislav veľmi dbal na rozvoji hospodárskeho a cirkevného života v krajine. Ďalšie obdobie jeho panovanie bolo poznačené blízkymi vzťahmi s cisárom Henrichom IV. Približne od roku 1075 mu poskytoval v jeho sporoch s pápežskou kúriou a v bojoch s nemeckými kniežatami neoceniteľné služby. České vojsko zasiahlo v cisárov prospech v nejednej bitke (napr. pri Hohenburgu v r. 1075). 12. mája 1082 porazil v bitke pri Mailbergu rakúskeho vojvodu Leopolda II. Dôsledkom jeho náklonnosti i ohromnej pomoci cisárovi bolo v roku 1085 ocenenie, o ktoré usilovali už Vratislavovi predchodcovia. 15. júna 1085 mohučský arcibiskup Egilbert v Svätovítskom chráme na Pražskom hrade korunoval Vladislava za historicky prvého českého kráľa.
http://www.panovnici.cz/vratislav-II
http://zivotopisyonline.cz/…-cesky-kral/
1163 – zomrel Ladislav II., uhorský kráľ. Ladislav II. (* 1131 – † 14. január 1163) bol uhorským (proti)kráľom v rokoch 1162 – 1163, z rodu Arpádovcov. Korunovaný za uhorského kráľa bol okolo 15. júla 1147. Bol synom uhorského kráľa Belu II. a Heleny, dcéry srbského veľžupana Uroša I.
1301 – smrťou uhorského kráľa Ondreja III. vymrela dynastia Arpádovcov. Nástup na trón : Situácia, ktorá v Uhorsku nastala po zavraždení Ladislava IV. Kumánskeho si vyžadovala rýchle riešenie. Uchádzači o trón boli totiž traja. Okrem Ondreja neapolskí Anjouovci žiadali trón pre Karola Martela, kandidátom bol tiež cisár Svätej ríše rímskej Rudolf I. Habsburský. Uhorská šľachta sa takmer jednomyseľne vyslovila za Ondreja. S pomocou matky sa vďaka rôznym machináciám a zákulisným ťahom dokázal zbaviť kráľovských protivníkov.
Keďže uhorskej šľachte sa postupne prestávala páčiť zahraničná politika kráľa, ktorý sa zapojil do boja o korunu Svätej ríše rímskej na strane Habsburgovcov, čoraz reálnejšou sa stávala výmena na tróne. Šubičovci, Frangepanovci, Baboničovci i pápež otvorene začali podporovať nároky Karola Róberta z Anjou na trón. Konflikt sa vyostril po tom, čo do Uhorska prišiel v roku 1300 samotný Karol Róbert. Ondrej zrejme dúfal, že ho urovná diplomatickou cestou. Tento plán mu však nevyšiel. 14. januára 1301 zomrel dodnes nevysvetlenou smrťou, ktorá prišla vhod všetkým jeho odporcom, takže sa často objavujú narážky o možnej otrave. Ondrejom III. vymiera po meči dynastia Arpádovcov. Za jeho nástupcu zvolila šľachta českého kráľa Václava III. z rodu Přemyslovcov, ktorý v Uhorsku vládol pod menom Ladislav V.
http://referaty.atlas.sk/…1/ondrej-iii.
1380 – zomrel Jan Očko z Vlašimi, český duchovný, pražský arcibiskup, prvý český kardinál a hlavný radca Karola IV., na ktorého mal veľký vplyv
https://sk.m.wikipedia.org/…Vla%C5%A1imi
1622 – sa narodil František II. Nádašdy, uhorský magnát, jeden z najbohatších zemepánov v Kráľovskom Uhorsku, župan Vašskej stolice, kráľovský dvormajster, krajinský sudca i tajný radca
https://sk.m.wikipedia.org/…A1da%C5%A1dy
1972 – kráľovná Margaréta II. nastúpila na dánsky trón, čím sa stala prvou kráľovnou Dánska od roku 1412 a prvým dánskym panovníkom, ktorý sa nevolal Frederick alebo Christian od roku 1513

Editováno: 13.1.2017 19:37
0 0

15. januára

69 – zomrel Galba, rímsky cisár od 8. júna 68 do 15. januára 69. Po smrti posledného cisára julsko-klaudiovskej dynastie Neróna, ktorý nezanechal dediča, vyhlásili vojská v Hispánii za cisára Servia Sulpica Galbu. Senát potvrdil jeho vyhlásenie, a tým sa stal prvým rímskym cisárom zvoleným legionármi. Galba pochádzal zo starého rímskeho rodu, a kým sa stal cisárom, mal za sebou úspešnú politickú kariéru, ako miestodržiteľ v Hornej Germánii, kde v roku 39 viedol boje proti germánskym Chattom o strategicky významnú oblasť medzi riekami Rýn a Mohan pre Rimanov s víťazným koncom. V rokoch 45 – 46 bol miestodržiteľom v provincii Africa, ktorú znepokojovali nájazdy kočovníkov. Galbova tvrdá ruka aj tu zaistila poriadok, ale ako rímsky cisár nevládol dlho, keďže prevzal prázdnu štátnu pokladňu, nemohol splniť čo sľúbil vojakom, a to sa mu stalo osudným. 2.januára 69 vyhlásili rímske légie v Germánii za cisára svojho veliteľa Aula Vitellia, ktorý bol tiež známym Nerovým odporcom. O niekoľko dní (15.1.69) bol cisár Galba zavraždený na Fóre. Zosnovateľom sprisahania bol miestodržiteľ Luzitánie Otho, jeho neskorší nástupca na tróne.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Galba
1292 – sa narodila Jana II. Burgundská, vládnuca burgundská grófka a francúzska kráľovná ako manželka Filipa V. V roku 1307 sa vydala za grófa Filipa z Poitiers, druhého syna francúzskeho kráľa Filipa IV. Pekného. Smrťou svojho synovca Jána I. sa stala francúzskou kráľovnou a 9. januára 1317 bola s manželom v Remeši korunovaná.
https://sk.m.wikipedia.org/…gundsk%C3%A1
1342 – sa narodil Filip II., burgundský vojvoda, zakladateľ burgundskej dynastie ako vedľajšej vetvy rodu Valois
1535 – v Anglicku nadobudol platnosť Zákon o supremácii, na základe ktorého sa kráľ Henrich VIII. stal hlavou anglikánskej cirkvi
1559 – vo Westminsterskom opátstve bola Alžbeta I. korunovaná za anglickú kráľovnu
http://www.zsphorova.sk/…lzbeta1.html
1582 – v poľskom Jame Zapolskom uzavreli prímerie Poľsko a Rusko, keď Rusko odstúpilo Poľsku Livónsko a Estónsko
1568 – zomrel Mikuláš Oláh, ostrihomský arcibiskup so sídlom v Trnave. Zakladateľ školy pre kňazov v Trnave. Od roku 1562 miestodržiteľ Uhorska.
1759 – otvorili Britské národné múzeum, jedno z najväčších a najvýznamnejších múzeí histórie a kultúry. Britské múzeum obsahuje zbierky s viac ako siedmimi miliónmi predmetov zo všetkých kontinentov dokumentujúcich históriu ľudstva od začiatku až do súčasnosti.
https://sk.wikipedia.org/…itish_Museum
1776 – dekrétom Márie Terézie zriadili na Slovensku tri diecézy: banskobystrickú, spišskú a rožňavskú
1845 – uhorský kráľ Ferdinand V. povolil Ľudovítovi Štúrovi vydávanie slovenských politických novín a tak 1.8.1945 vyšlo prvé číslo novín písaných uzákonenou štúrovskou slovenčinou s názvom Slovenskje národňje novini

Editováno: 15.1.2017 07:51
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 733 )

Partneri

Reklama