Dnes je utorok 1.4.2025 - 19:35:00 14 užívateľov online - neprihlásený

Prvorepublikové a spoločné SK-CZ/CZ-SK medaile.

Mám obe, zelenú aj červenú. Len som teraz mimo, tak výskum musí počkať.

0 0

Tak zatiaľ aspoň ešte zopár foto

0 0

Mám rád potulky po východnom Slovensku, popri nazbieraní pozitívnej energie sa vždy aj niečo pritrafí. Dnes tieto dve príjemné medaily od pána Šejnosta. Zaujímavosťou je, že medaila Českej akadémie vied je číslovaná, tak som zvedavý ako ju uvádza zelená či červená kniha o diele pána Šejnostu. Druhú medailu pre armádnu súťaž som videl aj s dodatočným gravírom pre víťaza niektorej disciplíny.

0 0

foto druhej medaily

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9447

Korlen napsal:

Mám rád potulky po východnom Slovensku, popri nazbieraní pozitívnej energie sa vždy aj niečo pritrafí. Dnes tieto dve príjemné medaily od pána Šejnosta. Zaujímavosťou je, že medaila Českej akadémie vied je číslovaná, tak som zvedavý ako ju uvádza zelená či červená kniha o diele pána Šejnostu. Druhú medailu pre armádnu súťaž som videl aj s dodatočným gravírom pre víťaza niektorej disciplíny.

Ospravedlňujem sa za povrchonosť, po upozornení a dôkladnejšej obhliadke medaily Českej akadémie, je zrejmé, že sa nejedná o číslovanie medaily, ale letopočet, teda rok 1922 (foto prikladám). Deviatky má utopenú nožičku a posledná dvojka je nedorazená, resp vzhľadom na zakrivenie materiálu sa trochu stráca.

0 0

Medailerska tvorba Františka Zusku

Chcem vám predstaviť medailérsku tvorbu Františka Zusku , podľa dostupných zdrojov by malo ísť o všetky jeho medaily.
Zbierku sa mi podarilo dať dohromady po 2 rokoch “zháňania” … tak sa chcem podeliť o informácie…

František Zuska : 1887– 1955 : medaily

• Karel Burian / 1891–1921 (1921), bronzová medaile oboustranná, průměr 50 mm, ražba 100 ks vydal K. Chaura
• Karel Havlíček Borovský / 1821–1921 (1921), bronzová medaile oboustranná, průměr 50 mm, ražba 100 ks, vydal K. Chaura
• Bedřich Smetana (1924), bronzová medaile oboustranná, průměr 53 mm, ražba 200 ks, I. B. Pichl Praha, vlastním nákladem
• Na paměť věnování pluk. praporu Železničnímu pluku 10. 3. 1935 / Pardubice 1935 (1935), bronzová medaile oboustranná, průměr 60 mm, ražba 100 ks, Mincovna Kremnica, vydal Železniční pluk Pardubice
• Mesto Bratislava Ženijnému pluku / Na pamäť venovania zástavy (1936), bronzová medaile oboustranná, průměr 61 mm, ražba 100 ks, Mincovna Kremnica, vydal 6. ženijní pluk Bratislava
• 20 let Železničního pluku 1919–1939 / Příslušníkům Železničního pluku padlým za vlast 1918–1919 (1939), bronzová medaile oboustranná, průměr 60 mm, ražba 100 ks, I. B. Pichl Praha, vydalo Sdružení pro postavení památníku příslušníkům Železničního pluku padlým za vlast 1918–1919 Pardubice
• Arnošt z Pardubic, první arcibiskup pražský / Na paměť 600 let povýšení Pardubic na město 1340–1940 (1940), bronzová medaile oboustranná, průměr 70 mm, ražba 500 ks, Mincovna Kremnica, vydal Přípravný výbor pro pořízení památníku prvnímu arcibiskupu Arnoštu z Pardubic

obrázky sú podľa zoznamu za sebou ( averz a reverz )

0 0

Veľmi pekné, za seba ďakujem. Niektoré, najmä reverzy, podľa môjho názoru, znesú aj náročné kritériá hodnotenia. O diele pána Zusku som toho veľa nevedel, ale teraz to už nezabudnem. A tu je tiež vidieť, že človek sa (najmä v numizmatike) učí celý život. Už vôbec som netušil, že niektoré z medailí pána Zusku vydal pán Chaura.

0 0

Re: Medailerska tvorba Františka Zusku
Odpoveď na príspevok č. 9708

1numizmatik napsal:

Chcem vám predstaviť medailérsku tvorbu Františka Zusku , podľa dostupných zdrojov by malo ísť o všetky jeho medaily.
Zbierku sa mi podarilo dať dohromady po 2 rokoch “zháňania” … tak sa chcem podeliť o informácie…

František Zuska : 1887– 1955 : medaily

• Karel Burian / 1891–1921 (1921), bronzová medaile oboustranná, průměr 50 mm, ražba 100 ks vydal K. Chaura
• Karel Havlíček Borovský / 1821–1921 (1921), bronzová medaile oboustranná, průměr 50 mm, ražba 100 ks, vydal K. Chaura
• Bedřich Smetana (1924), bronzová medaile oboustranná, průměr 53 mm, ražba 200 ks, I. B. Pichl Praha, vlastním nákladem
• Na paměť věnování pluk. praporu Železničnímu pluku 10. 3. 1935 / Pardubice 1935 (1935), bronzová medaile oboustranná, průměr 60 mm, ražba 100 ks, Mincovna Kremnica, vydal Železniční pluk Pardubice
• Mesto Bratislava Ženijnému pluku / Na pamäť venovania zástavy (1936), bronzová medaile oboustranná, průměr 61 mm, ražba 100 ks, Mincovna Kremnica, vydal 6. ženijní pluk Bratislava
• 20 let Železničního pluku 1919–1939 / Příslušníkům Železničního pluku padlým za vlast 1918–1919 (1939), bronzová medaile oboustranná, průměr 60 mm, ražba 100 ks, I. B. Pichl Praha, vydalo Sdružení pro postavení památníku příslušníkům Železničního pluku padlým za vlast 1918–1919 Pardubice
• Arnošt z Pardubic, první arcibiskup pražský / Na paměť 600 let povýšení Pardubic na město 1340–1940 (1940), bronzová medaile oboustranná, průměr 70 mm, ražba 500 ks, Mincovna Kremnica, vydal Přípravný výbor pro pořízení památníku prvnímu arcibiskupu Arnoštu z Pardubic

obrázky sú podľa zoznamu za sebou ( averz a reverz )

Super robota len tak ďalej pán kolega len tak ďalej

MEMENTO MORI CARPE DIEM

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 6447

Korlen napsal:

Dnes som získal medailu zo sklonku Prvej republiky, z roku 1938, kedy sa po mníchovskej dohode – zrade stali pohraničné oblasti ČSR korisťou nacistického Nemecka. Text na medaile je dostatočne výrečný. Na hrane puncované Ag, vtedajšia značka kremnickej mincovne “K”, priemer 55 mm. Autorom medaile je Miloslav Beutler a ako som sa dozvedel z literatúry, mali vzniknúť ďaľšie razby tohoto motívu v rokoch 1945 a 1946 už v priemere 65 mm. Uvítal by som každú ďaľšiu informáciu v tomto smere.

A do páru rovnaká medaila Miloslava Beutlera v bronze a v príjemnom stave.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9855

Korlen napsal:

Korlen napsal:

Dnes som získal medailu zo sklonku Prvej republiky, z roku 1938, kedy sa po mníchovskej dohode – zrade stali pohraničné oblasti ČSR korisťou nacistického Nemecka. Text na medaile je dostatočne výrečný. Na hrane puncované Ag, vtedajšia značka kremnickej mincovne “K”, priemer 55 mm. Autorom medaile je Miloslav Beutler a ako som sa dozvedel z literatúry, mali vzniknúť ďaľšie razby tohoto motívu v rokoch 1945 a 1946 už v priemere 65 mm. Uvítal by som každú ďaľšiu informáciu v tomto smere.

A do páru rovnaká medaila Miloslava Beutlera v bronze a v príjemnom stave.

Keď prídem domov , tak vám sfotím. Na priemer 65mm bola dvoj-etuja original. A patrila k tomu este jedna medaila…večer sem pridám.

0 0

Fajn, teším sa. Pridajte k foto aj nejaký pokec o vzniku tých povojnových.

0 0

Tak poďme k tomu Miloslavovi Beutlerovi (1897-1964)

Obe medaily maju priemer 65mm , bronz patinovaný…autor MB , žiak O.Španiela
Medailí vytvoril veľa , pretože sa od roku 1930 venoval iba medailerstvu.
Tieto konkretne :
1945 – Mnichovska zrada 1938
1945 – 5.kveten 1945 ( oslobodenie )
Obe spolu symbolizujú začiatok a koniec vojny… etuja je originál.
Kto by chcel viac o Beutlerovi , existuje kniha z roku 1977 – Miloslav Beutler od Jitky Boučkovej

0 0

No skvelé, ďakujem za info, to ale znamená, že som len na polceste. Neviete či “5. květen 1945” bol tiež v dvoch kovoch, teda aj Ag aj bronz?

0 0

Podľa mňa tie 65mm – čiže vyrobene v 1945 – nie su v striebre , pretože som ich za cele roky nikde neregistroval.

0 0

Ďakujem za info.

0 0

Ešte raz o Miloslavovi Beutlerovi

Podarilo sa mi “vyhrabať” ešte niečo z jeho tvorby :
50mm – Bronz – Rudolf Pilát 1945
55mm – Bronz – Mnichovská zrada 1938
60mm – Bronz – O.Španiel (realizované až v r-.1977) jednostranná plaketa
65mm – Bronz – Josef Šusta 1944

0 0

Re: Bratislava ČSR 1931
Odpoveď na príspevok č. 5684

Korlen napsal:

Nad touto medailou tiež dumám a dumám, mala by byť z roku 1931 a autorom by mal byť pán Pospíšil. Vraj bola v druhej aukcii M&Ch v roku 2012. Mám ten aukčný katalóg, ale nie doma. Vie niekto viac?

Dnes som sa opäť stretol s touto príjemnou medailou Jozefa Pospíšila, rodáka zo Siladíc pri Hlohovci (1897). Zomrel v Bratislave v roku 1976. Medaila má prostý názov “Bratislava”. Je na nej znázornená Maximiliánova (nesprávne Rolandova) fontána na Hlavnom námestí v Bratislave. Je to skvelý motív nie len pre rodeného Bratislavčana. Maximiliánova fontána je renesančná a vôbec najstaršia fontána v Bratislave. Názov nesie podľa prvého v Bratislave korunovaného uhorského kráľa Maximiliána II. Habsburského. Maximilián o jej stavbe rozhodol v roku 1563, pôvodne pre zásobu vody pre prípad požiarov. Autor fontány nie je známy, autorm samotnej fontány je rakúsky kamenársky majster Andreas Luttringer a dokončil ju v roku 1572.
“Fontána prešla v neskorších obdobiach viacerými úpravami no napriek tomu je jednou z najkrajších renesančných fontán na Slovensku. Dnes už len minimálne pripomína svoj niekdajší vzhľad. K pôvodnému stĺpu fontány patrilo napr. aj torzo s reliéfnymi postavami štyroch cikajúcich chlapcov. V 30-tych rokoch 18. storočí, kedy fontána prešla radikálnou úpravou, ich odstránili a dnes sú súčasťou menšej fontánky stojacej vo dvore bývalého paláca Károlyovcov na neďalekej Uršulínskej ulici. Dnes sú na ich mieste na fontáne podobné reliéfy; chlapcov však nahradili puttovia nesúci ryby. V uvedenom období okrem toho fontánu doplnili o širokú kamennú misu zo zrušenej fontány v parku Letného arcibiskupského paláca. Zrejme najciteľnejším zásahom bolo v roku 2007 pristavanie mramorového obvodového okruhu, ktorý zásadne zmenil výzor fontány”.
https://sk.wikipedia.org/…font%C3%A1na

0 0

Julius Pelikán - ČS Orel- vítezi 1929

Dnes Vám chcem predstaviť jednu na tú dobu extremne velkú medailu z roku 1929. Priemer je až 101mm .
BRONZ. MEDAILA ČS OREL- VÍTĚZI 1929 – SV. VÁCLAV NA KONI, BOJOVNÍCI SO ŠTÍTMI , NA NICH ZNAKY ČASTÍ ČSR, NÁPIS VÍRA-VLAST-SÍLA/CVIČENEC S RATOLESŤOU, OROL, OPIS . AUTOR: J.PELIKÁN , VÁHA: 292gramov
Spracovanie námetu Sv.Václava na koni je naozaj veľmi pekné…

Editováno: 19.6.2020 09:47
0 0

Človek sa (najmä v numizmatike) učí celý život. Naozaj zaujímavá medaila, doteraz som ju nepoznal.

0 0

Nový spoločný kúsok pri príležitosti 100. výročia vzniku republiky.

Zlatá medaila v parametroch dukátu: 100. výročie vzniku ČSR – Vladimír Oppl

Materiál Au 986/1000
Priemer 19,8 mm
Hmotnosť 3,5 g
Emisia 100 ks
Emisia s označením A 10 ks
Autor návrhu: Vladimír Oppl
Výrobca: Mincovňa Kremnica š.p.

zdroj a viac info: http://www.monetacassovia.sk/…medaila-oppl

Editováno: 21.9.2018 12:01

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Razba pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR:

Medaila 1919 ku vzniku ČSR 28. 10. 1918 – Josef Šejnost

Materiál:
Au 986/1000
Ag 925/100
Priemer: 50 mm
Hmotnosť:
135 g
70 g
Povrchova úprava: bežná kvalita
Limitovaná razba
10 ks (Au)
60 ks (Ag)

zdroj a viac info: http://www.monetacassovia.sk/…aila-sejnost

Editováno: 25.10.2018 09:14

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 1

Re: Re: Bratislava ČSR 1931
Odpoveď na príspevok č. 10172

Korlen napsal:

Korlen napsal:

Nad touto medailou tiež dumám a dumám, mala by byť z roku 1931 a autorom by mal byť pán Pospíšil. Vraj bola v druhej aukcii M&Ch v roku 2012. Mám ten aukčný katalóg, ale nie doma. Vie niekto viac?

Dnes som sa opäť stretol s touto príjemnou medailou Jozefa Pospíšila, rodáka zo Siladíc pri Hlohovci (1897). Zomrel v Bratislave v roku 1976. Medaila má prostý názov “Bratislava”. Je na nej znázornená Maximiliánova (nesprávne Rolandova) fontána na Hlavnom námestí v Bratislave. Je to skvelý motív nie len pre rodeného Bratislavčana. Maximiliánova fontána je renesančná a vôbec najstaršia fontána v Bratislave. Názov nesie podľa prvého v Bratislave korunovaného uhorského kráľa Maximiliána II. Habsburského. Maximilián o jej stavbe rozhodol v roku 1563, pôvodne pre zásobu vody pre prípad požiarov. Autor fontány nie je známy, autorm samotnej fontány je rakúsky kamenársky majster Andreas Luttringer a dokončil ju v roku 1572.
“Fontána prešla v neskorších obdobiach viacerými úpravami no napriek tomu je jednou z najkrajších renesančných fontán na Slovensku. Dnes už len minimálne pripomína svoj niekdajší vzhľad. K pôvodnému stĺpu fontány patrilo napr. aj torzo s reliéfnymi postavami štyroch cikajúcich chlapcov. V 30-tych rokoch 18. storočí, kedy fontána prešla radikálnou úpravou, ich odstránili a dnes sú súčasťou menšej fontánky stojacej vo dvore bývalého paláca Károlyovcov na neďalekej Uršulínskej ulici. Dnes sú na ich mieste na fontáne podobné reliéfy; chlapcov však nahradili puttovia nesúci ryby. V uvedenom období okrem toho fontánu doplnili o širokú kamennú misu zo zrušenej fontány v parku Letného arcibiskupského paláca. Zrejme najciteľnejším zásahom bolo v roku 2007 pristavanie mramorového obvodového okruhu, ktorý zásadne zmenil výzor fontány”.
https://sk.wikipedia.org/…font%C3%A1na

Maximiliánovej fontáne vrátia pôvodný vzhľad
https://bratislava.sme.sk/…-vzhlad.html?…

0 0

Plakety Karel Otáhal

bol významný český sochár a medailér pôsobiaci v Prahe. Medzi numizmatikmi – zberateľmi medailí – je známy predovšetkým športovými plaketami vyrobenými v Kremnici v 30. rokoch.
S nadšením som si pozrel inzerát niečoho, čo som doteraz ešte nevidel.
Ide o originál vzorkovník športových plakiet Mincovne Kremnica na zamatových doskách . Zároveň je to aj pekná pomôcka na určenie pôvodu plakiet, kde boli vyrobené.
Škoda, že už nie je komplet. Krásna vec.
viď. zdroj : https://ostatni.bazos.cz/…l-Otahal.php

1 0

Medaila Športom k sile národa (Majerský L.) 1943

Podarilo sa mi zohnať túto medailu ( bronz a postriebrený bronz ) a trápi ma otázka : existuje táto medaila aj v prevedení pozlátený bronz ? Nikde som to zatiaľ nevidel…Nemáte niekto takúto informáciu ?

ďakujem

0 0

Re: Plakety Karel Otáhal
Odpoveď na príspevok č. 12894

Dodatočne bolo zistené, že ide o vzorkovník športových plakiet od vydavateľa J.E. Plichta – Praha 2.
J.E.Plichta bol zároveň zmluvný predajca Kremnickej mincovne v 30. rokoch…
Výrobcom bola Mincovňa Kremnica.

2 0

Kam ju možno zaradiť? Ešte nedorazila tak nemám údaje o nej.

Dobri kamarat neľem slucha co hutoriš . . . aľe i doľiva!

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 13120

Už vieme, ale pre čitateľov: 1935, J.Bruha, 72mm, lisovaný plech – jednostranná

1 0

Je to plechové..

Dobri kamarat neľem slucha co hutoriš . . . aľe i doľiva!

0 0

Re: Medailerska tvorba Františka Zusku
Odpoveď na príspevok č. 9708

Dobry den preji,
prosim o nazor na velky bronz viz fotky.
Prumer 30 cm, hmotnost 2 kg.
Jde o zvetseny revers medaile Fr. Zusky Karel Havlíček Borovský / 1821–1921
Predem dekuji

1 0

Re: Re: Medailerska tvorba Františka Zusku
Odpoveď na príspevok č. 13507

Pozdravujem Vás, je to zaujímavé,
nevidel som tento námet takto spracovaný ešte.
Zo skúsenosti s inými medailami vyrobenými v Kremnici a s týmito závesnými plaketami môžem napísať, že: niekde určite existoval aj averz tejto medaily v tomto rozmere.
Tieto závesné plakety (averz a reverz) bývali aj spolu udeľované s medailou…alebo je možné, že šlo o majetok priamo K. Chauru, alebo F. Zusku.
Viac konkrétnych informácii by Vám mohli poskytnúť priamo v Mincovni Kremnica š.p. na vyžiadanie.
Tu je na fotke ukážka niečoho podobného : 300mm závesné plakety L.Majerského z roku 1929– tieto konkrétne boli udelené spolu s medailou

3 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 770 )

Partneri

Reklama