Dnes je piatok 22.11.2024 - 2:24:44 22 užívateľov online - neprihlásený

Medaile, plakety a žetóny Habsburgovcov.

Ferdinand III. korunovácia na uhorského kráľa Šoproň 1625

Ako mikulášske potešenie dnes predstavujem veľký korunovačný žetón Ferdinanda III. ku korunovácii na uhorského kráľa v Šoproni 8. decembra 1625. Takže pozajtra bude aj 392. výročie tejto korunovácie.
Ferdinand III. je jediným uhorským kráľom korunovaným v Šoproni. Od roku 1000 do roku 1563 sa korunovácie uhorských kráľov konali v Stoličnom Belehrade. Od roku 1563 do roku 1830 bola korunovačným mestom Bratislava, okrem niekoľkých korunovácií. Konkrétne v Šoproni sa odohrali tri korunovácie. Okrem uvedenej korunovácie Ferdinanda III. to boli ešte dve korunovácie manželiek uhorských kráľov – Eleonóra Gonzaga, druhá manželka Ferdinanda II. (1622) a Eleonóra Magdaléna Falcko-neuburská, tretia manželka Leopolda I. (1681). Korunovácia bola umiestnená do starobylého mesta Šoproň preto, lebo Stoličný Belehrad ba i Ostrihom obsadili Turci a v Bratislave bola morová epidémia. Takže samotná korunovácia sa odohrala v malom kostole pri Františkánskom kláštore.
Žetón ktorý predstavujem je najväčším žetónom, Ag, 28 mm a 7,08 g.

0 0

Tento týždeň mi tiež pribudlo zopár Korunovačných žetónov.
Ako prvý je veľký Korunovačný žetón Jozefa I. na Rímskeho kráľa 26. Januára 1690 v Augsburgu.
Žetón bol razený s prasknutou raznicou a tá už určite potom veľa nevydržala.
26mm

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 11302

No určite už veľa nevydržala a je celkom dobre možné, že žetónov s týmto “rukopisom” je len zopár, možno jediný. Videl som niekde foto toho žetónu a usiloval som sa o neho, ale je zrejmé že som nebol dosť rýchly, alebo šikovný :-) Takže gratulujem. Ak by sa na novom mieste necítil dobre, rád ho prípadne ubytujem.

0 0

Svadobný žetón Márie Amálie a Ferdinanda Bourbonneho z roku 1769
Materiál: Striebro
Autor : Anton Widemann
Priemer: 26mm

0 0

Strieborný korunovačný žetón Márie Terézie Pražská korunovácia z roku 1743
26mm

0 0

Dnes by som vám chcel dať do pozornosti zdanlivo nie veľmi zaujímavú medailičku, ani jej stav nie je bohvieako oslnivý, ale ktorá však v sebe skrýva silný i tragický príbeh a je dielom jedného z najpoprednejších medailérov Mathiasa Donnera. Tak by som vám rád vyjavil krátky a dojemný príbeh. Dvojportrét na medailičke asi málo kto zaradí, ale sú to extra zaujímavé osobnosti z domu Habsburgovcov a domu Lothringen. Dáma na portréte je Mária Anna Habsburská, druhorodená dcéra cisára Karola VI. a Alžbety Kristíny, mladšia sestra cisárovnej Márie Terézie. Pán na portréte je zas mladší brat manžela Márie Terézie Františka Lotrinského – Karol Lotrinský.
Mária Anna sa do Karola zamilovala, ale otec, Karol VI. so svadbou nesúhlasil, chcel pre svoju dcéru významnejšieho ženícha, a až po jeho smrti ju schválila matka Alžbeta Kristína. Svadba sa konala 7. januára 1744 v augustínskom kostole. Po dvoch mesiacoch musel Karol odísť do vojny s Pruskom. Mária v októbri porodila mŕtve dieťa a 16. októbra toho roku zomrela aj ona na následky ťažkého pôrodu. Spolu s jej dieťaťom ju pochovali v rodinnej hrobke vo Viedni. Po jej smrti sa Karol Alexander už nikdy neoženil. Zomrel v tom istom roku ako jeho švagriná Mária Terézia, teda v roku 1780.
Medaila má 28 mm a 6,58 g.
https://sk.wikipedia.org/…2%80%93_1744)
https://sk.m.wikipedia.org/…trinsk%C3%BD

Editováno: 18.12.2017 14:09
0 0

Návšteva princov v hornouhorských banských mestách 1764. Autor Matej Donner, Ag, 22 mm a 2,25 g. Mimoriadna zachovalosť.

0 0

Žetón Jozefa I. k holdovaniu dolnorakúskych stavov 22. septembra 1705 vo Viedni. Ag, 19 mm a 1,50 g.

0 0

Dnes, v predvečer 381. výročia korunovácie Ferdinanda III. Habsburského na rímskeho kráľa v Regensburgu, predstavujem najmenší korunovačný žetón k tejto príležitosti. Zaujímavosťou je, že mnohé stránky včetne Wikipédie uvádzajú ako dátum korunovácie nesprávne 22. december 1636. V skutočnosti sa 22. decembra len uskutočnila voľba za rímskeho kráľa, samotná korunovácia bola 30. decembra 1636, ako je zreteľné aj zo samotného žetónu.
Žetón opäť nie je exaktný numizmatický krásavec, ale z môjho pohľadu je malý zázrak že sa takýto prťavý strieborný žetónik vôbec takmer 400 rokov zachoval. A všeobecne, pri žetónoch zo XVI. a XVII. storočia je stav (a často aj cena) až druhoradá. Žetónik má 18,5 mm a váhu 1,25 g.

0 0

Nový rok začal celkom pozitívne na nové prírastky do zbierky
Ako prvý veľký korunovačný žetón Karola VI. pri príležitosti korunovácie na Rímskeho Kráľa vo Frankfurte 22.Decembra 1711
Materiál: Ag
Priemer: 26mm
Váha: 3,83g

0 0

Ako ďalší veľký korunovačný žetón Františka Lotrinského ku korunovácií na Rímskeho cisára vo Frankfurte z roku 1745
Priemer: 26mm
Váha: 3,96g

0 0

Ako ďalší je veľký korunovačný žetón Jozefa II. ku korunovácií na Rímskeho kráľa vo Frankfurte 3.Apríla 1764
Priemer: 25mm
Váha: 3,89g

0 0

Vcelku príjemné stavy, gratulujem, mozajka rímskych korunovácií sa zas doplnila a máš ich pekne postupne, len s výnimkou Karola VII. Albrechta (1740 – 1745). Najmä František Lotrinský už nie je bežný žetón.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 11468

Ďakujem ale ešte pokračujeme

0 0

Ako ďalší korunovačný žetón Františka II. korunovácia Miláno 15.Mája 1815
Priemer: 22mm
Váha: 3,97g
Krásna patina

0 0

Ako ďalší je malý korunovačný žetón Márie Terézie k príležitosti korunovácie na Uhorskú kráľovnú v Budíne v roku 1792
Priemer: 21mm

0 0

Návšteva cisárskej rodiny v Insbrucku 1765

Včera požiadala o prístrešie pre mňa emocionálne veľmi zaujímavá medaila od Antona Widemana z roku 1765 – Návšteva cisárskej rodiny v Insbrucku. Emocionálne zaujímavá preto, že František Štefan Lotrinský je jedna z mojich obľúbených historických postáv a jednak preto, že táto medaila pre mňa symbolizuje aj náhly skon Františka Lotrinského na oslavách svadby jeho treťorodeného syna a budúceho panovníka arcivojvodu Leopolda. Na averze medaily je štvorportrét najvýznamnejších členov rodiny (cestovalo ich deväť) v poradí František Lotrinský, Mária Terézia, následník trónu Jozef a jeho manželka španielska infantka Mária Ludovika. V skutočnosti Mária Ludovika do Insbrucku necestovala, aby neohrozila očakávané dieťa. Insbruck bol na svadbu vybraný preto, že sa tu narodil otec Františka Lotrinského. Cisár vyrazil so svojou rodinou z Viedne 4.7.1765 a cesta dlhá 400 km im so všetkými ceremóniami trvala 11 dní. Do Insbrucku dorazili 15. júla 1765. Mesto na ich počesť postavilo triumfálnu bránu z dreva a štuku, ktorá bola neskôr nahradená kamennou stavbou, ktorá je dnes rakúska kultúrna pamiatka (foto 1).
Okrem medailí si vyžiadala cisárska rodina vo viedenskej mincovni aj 10 až 12000 novo vyrazených dukátov, pretože cisár platil iba zlatom.
Niektoré fakty pochádzajú z knihy “Kleisner Tomáš, Boublík Jan. Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského” (foto 2).
Medaila na foto (3 a 4) bola aj v aukcii, kde jej stav deklarovali ako EF/EF, čo ja pokladám za trochu optimistické, ale nie je to bežná medaila, takže kým sa nenaskytne možnosť ju nahradiť dokonalejšou sestrou, sa teším že ju mám. Ag, 43,30 g a 47 mm.
František Lotrinský, ako manžel Márie Terézie a s ňou zakladateľ Habsbursko-Lotrinskej dynastie, cisár Svätej ríše rímskej, otec dvoch cisárov a takpovediac veľmi nadčasový človek v svojej dobe, je významnou historickou osobnosťou,, pre mňa so špecifickým emocionálnym nábojom.
František Štefan Lotrinský zomrel 18.8.1765 vo veku 56 rokov a bol pochovaný v kapucínskej krypte vo Viedni, kam v roku 1780 uložili i ostatky jeho manželky.
—-
Ešte zopár faktografických údajov
Vítězný oblouk (německy Triumphpforte) je rakouská kulturní památka, nacházející se v Innsbrucku, a to na jižním konci dnešní Maria-Theresien-Straße, v době svého vzniku na jižním výjezdu z města.
Tento triumfální oblouk byl postaven v roce 1765 u příležitosti svatby arcivévody Leopolda II., druhého syna císařovny Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského, se španělskou princeznou Marií Ludovicou, která se konala 5. srpna 1765. Vzhledem k tomu, že Leopoldův otec nečekaně krátce po svatbě zemřel, byly v triumfálním oblouku také zapracovány pohřební motivy. Na jižní straně jsou motivy svatby mladého páru, na severní straně ty, které odkazují na smrt císaře.
V Innsbrucku bylo rozhodnuto, že brána nebude ze dřeva, ale z kamene. Jako materiál byly použity kvádry z původní brány. Stavbu provedli Constantin Walter a Johann Baptist Hagenauer. V roce 1774 byly štukové reliéfy nahrazeny mramorovými od Balthasara Ferdinanda Molla. Reliéfní dekorace zobrazují symboly habsburské monarchie i osobní a událostní odkazy.
https://cs.wikipedia.org/…k_(Innsbruck)
—-
Leopold II. Habsburský (* 5. máj 1747, Viedeň † 1. marec 1792, Viedeň) bol rakúsky arcivojvoda, toskánsky veľkovojvoda (v r. 1765 – 1790), rímskonemecký cisár (od r. 1790), uhorský a český kráľ (od r. 1790), syn cisára Františka I. Štefana Lotrinského a Márie Terézie.
Po smrti staršieho brata Karola bolo rozhodnuté, že by mal byť nasledovníkom svojho otca vo Veľkovojvodstve Toskánskom, ktoré bolo určené pre „druhorodeného“ alebo ako apanáž pre druhého syna. Toto „zaopatrenie“ bolo podmienené jeho sobášom. Preto sa 5. augusta 1764 oženil s Máriou Ludovikou, dcérou španielskeho kráľa Karola III. Po smrti otca (1765) sa stáva veľkovojvodom toskánskym.
https://sk.wikipedia.org/…C3%AD%C5%A1a)
—-
Marie Ludovika (Luisa) Španělská (24. listopadu 1745 Portici (Kampánie) – 15. květen 1792 Vídeň) byla císařovna Svaté říše římské (1790–1792), královna česká a uherská, velkovévodkyně toskánská (1765–1790) a infantka španělská.
Dne 16. února 1764 uzavřela sňatek per procurationem (v zastoupení) v Madridu s arcivévodou Leopoldem, druhým synem císaře Svaté říše římské Františka Štěpána Lotrinského a jeho manželky, české a uherské královny Marie Terezie. Leopold byl dědicem Toskánského velkovévodství.
Marie Ludovika a Leopold se poprvé setkali o rok později 5. srpna, kdy uzavřeli v Innsbrucku oficiální sňatek. O pár dní později (18. srpna) František Štěpán zemřel a oba mladí manželé se stali toskánskými velkovévody, přestěhovali se proto do Florencie, kde prožili následujících pětadvacet let života.
Po smrti císaře Josefa roku 1790 se jeho právoplatným nástupcem stal bratr Leopold a po jeho boku Marie Ludovika císařovnou Svaté říše římské a královnou českou a uherskou atd. Celá rodina se přestěhovala do Vídně, kde oba manželé krátce po sobě zemřeli v roce 1792. Pochováni jsou v kapucínské kryptě ve Vídni. Dědicem trůnu se stal jejich syn František.
—-

Editováno: 20.1.2018 14:31
0 0

Medaila FJ I. Ag, čestné ocenenie ministerstva obchodu Wien 1908

Medaila FJ I., 57 mm, 70,1 g, hrana – nápis, punc A, striebro – Ag
Medailér: Tautenhayn

0 0

Moc príjemná a v striebre nie všedná vec, tento portrét FJ od pána Tautenhyna je bez sporu špička. Gratulujem.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7469

Korlen napsal:

Na dnes znovu jeden krásavec aj s prvkami detektívky. Ako vidíte dole na foto, jedná sa o motív Josefa Tautenhayna použitý v roku 1891 na medaili : František Jozef I., Jubilejná výstava v Prahe, cena ministerstva orby ((40 mm), alebo “cena ministerstva obchodu”. Ale keď porovnáte reálny obrázok medaily (mám k dispozícii len prvú variantu) a priložené foto literatúry, vidíte, že medzi medailami je rozdiel v kolopisoch ako averzu, tak i reverzu. Na reálnom foto je vidieť nápis na hrane : “Ehrenpreis des K K handels ministeriums in Wien” – teda “Čestné ocenenie ministerstva obchodu”. Tak medaila aj figuruje v súpise diela Josefa Tautenhayna a je datovaná na rok 1891. No táto medaila má navyše nápis na hrane (viď foto) : “I. Tiroler landesausstellung 1893”
Zdá sa teda, že pôvodný motív Josefa Tautenhayna na cenu ministerstva obchodu z roku 1891 (priemer je 57 mm a jediný zapadá), bol pre túto príležitosť len dodatočne upravený dorazbou nápisu na hrane k prvej národnej výstave v Tirolsku.
Veľmi by som uvítal, ak by niekto mal a bol ochotný sem vložiť foto medaily “cena ministerstva obchodu 1891” (57 mm), aby sa dalo porovnať, či sú s medailou na obrázku totožné.

0 0

For ADMIN and other

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Part II

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Placička

0 0

Strieborný žetón Márie Terézie z roku 1767 Uzdravenie z kiahní
Priemer: 21mm
Hmotnosť: 1,95g

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 11339

Ja som ju kúpil tento týždeň v bronze

0 0

Gratulejem, v bronze sa vidí ešte zriedkavejšie, no asi najpodstatnejší, aspoň pre mňa, je ten silný príbeh okolo tejto medaily.

0 0

František II., Holdovanie v Namure 1792

Nie bežný žetón, skôr s parametrami medaily, Františka II. k holdovaniu v Namure v roku 1792. Namur obdržal povolenie razby týchto žetónov 21.6.1792. K tejto príležitosti sa razili len tieto žetóny, veľký (33 – 34 mm) a malý (28 – 29 mm). Veľký sa razil v zlate, striebre a bronze, malý v zlate, bronze a cíne.
Na foto veľký bronzový žetón 33,2 mm a 13,9 g. Žetón ja na ľavej strane ľahko nedorazený a badať aj miernu prietrž materiálu čo by som pripisoval nerovnomerne vyvalcovanému strížku, pri inak vysokej celkovej zachovalosti.

0 0

100. výročie obrany Tirol

Nie všedná medaila s dvojportrétom Františka Jozefa a Františka II. k stému výročiu obrany Tirol z roku 1909 od autorov Rudolfa Neubergera a Josefa Prinza. Táto medaila sa ukázala na 9. aukcii M&Ch a dosiahla cenu 340 eur + %.
Váha medaily na foto je 39,66 g, priemer 45 mm, striebro.

0 0

Korunovačný žeton Leopolda II. pri príležitosti voľby za rímskeho cisára, Frankfurt 30. septembra 1790.

0 0

Svadobná medaila arcivojvodu Františka

Uhorský a český kráľ, posledný rímsko-nemecký cisár ako František II. a prvý rakúsky cisár ako František I. sa ešte ako rakúsky arcivojvoda ako 20 ročný, 6. januára v roku 1788 vo Viedni prvý krát ženil. Nevestu ma našiel jeho strýko, Jozef II. Bral si mladučkú Alžbetu Vilhelmínu Würtemberskú. Z manželstva vzišla dcéra Luisa. Alžbeta však dva roky po pôrode zomrela a čoskoro skonala aj ich dcéra Luisa.
Pokiaľ viem, je to veľmi zriedkavá medaila a hľadal som ju dlhšiu dobu. Autorom medaily je Johann Nepomuk Würth, od roku 1798 riaditeľ ryteckej aldémie HMA. Boli razené v priemeroch 42 a 27 mm. Medaila na foto je v priemere 27 mm a váži 4,40 g, striebro.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 744 )

Partneri

Reklama